|
Institutt for fysikk og
teknologi, UiB |
|
En epoke er over ved
Institutt for fysikk og teknologi.
I
går takket vi av Kjell Brønstad for langvarig tro innsats for instituttet. Han
begynte som student i 1959 og har siden gjort en formidabel innsats innen
eksperimentell romfysikk spesielt og for instituttet generelt.
Kjell er den siste av de vitenskapelige pionerene innen romfysikk i Bergen som takker av. Virksomheten i romfysikk, tidligere kjent som kosmisk geofysikk, har vært en av hjørnesteinene ved instituttet som flere av de andre gruppene har sprunget ut fra. Det må være et av UiBs kroneksempler på faglig omstilling både med hensyn til prosess og resultat.
Du er ”den siste mohikaner” ble det sagt til Kjell i dag med henvisning til Arne Bendiksens sang der det også heter at ”ville vesten er ikke som før”. Det er ingen tvil om at det også gjelder eksperimentell fysikk både med hensyn til fag og metoder. I romfysikk har det vært en reise fra eksperimenter med store ballonger via raketter til satellitter, fra loddebolt med diskré komponenter til datamaskin og programmerbare kretser, og selvfølgelig fra dataanalyse med begrensede hjelpemidler til modellering med dagens regnekraft. Men faglig har denne utviklingen i romfysikk gjort det mulig å erverve ny og viktig viten. Og at Bergen driver frontforskning her er det ingen tvil om – og det er vår hensikt å fortsette å gjøre ved å styrke staben i romfysikk.
Men at mye ikke er som før var nok like mye en hentydning til rammer og betingelser. Det er en stor utfordring å forene fortsatt satsing på eksperimentelle fag og en presset økonomi, men det er nødvendig. Man kan ergre seg over norsk forskningspolitikk og ønske og arbeide for endringer, men man må forholde seg til realitetene og gjøre det beste ut av disse. Det krever forskningsledelse som kan prioritere og det fordrer samarbeid mellom forskerne internt ved instituttene og mellom disse - slik den nylige evalueringen av norsk grunnforskning i fysikk påpeker. Og da snakker vi om reelt samarbeid, ikke bare på papiret. Jeg tror vi kan lære av romfysikkgruppen og deres kollektive tilnærmelse til utfordringene både faglig og praktisk - og til suksess når utfordringene løses.
Forskningsetisk
seminar Universitetet i Bergen
Tid: 14. oktober 0800-1205
Sted: Aud. Studentsenteret, ”Egget” Universitetet i Bergen
PÅMELDING
innen 11.oktober
Seminaret er gratis og åpent for alle interesserte.
WUN Research Development Fund
Worldwide
Universities Network (WUN) inviterer forskere fra medlemsuniversitetene til
å søke om såkornmidler fra WUN Research Development Fund for
initiering av nye WUN forskningssamarbeidsprosjekter med tilknytning til de
tematiske Global Challenges områder. De fem tematiske WUN Global
Challenges områdene er:
o
Adapting
to Climate Change
o
Furthering
the Frontiers of Cultural Understanding
o
Opportunities
and Challenges of Globalisation
o
Global
Public Health
o
Information
and Communications Technology
En søknad må
ha deltakelse av forskere fra minst tre WUN medlemsuniversiteter der UiB
forskeren skal være ’principal investigator’ og koordinator for
forskningssamarbeidet. Mer informasjon finnes her.
EKSTERN SENSUR VED MUNTLIG VURDERING I EMNER
Studiestyret ved Mat.-nat. fakultet vedtok i et møte 29. september følgende retningslinjer for bruk av sensor ved muntlige vurderinger:
o Ekstern sensor skal normalt være med på alle muntlige vurderinger for ordinære emner på 100- og 200-nivå.
o Ekstern sensor trenger kun å være til stede ved avsluttende muntlig vurdering og trenger ikke å ta del i vurderingen av obligatoriske deler/arbeidsoppgaver som ikke teller i endelig karakter for emnet eller hvor den obligatoriske delen/arbeidsoppgaven utgjør mindre enn 30 % av den endelige karakteren.
o Ved muntlige vurderinger av emner på 300-nivå og ph.d.-nivå, samt spesialpensum til ph.d., master, fellesgrad eller ERASMUS-prosjekt for enkeltstudenter skal det normalt være en ekstern sensor med. I de tilfeller hvor det ikke er mulig å finne en faglig kvalifisert ekstern sensor, kan programstyret bestemme en (intern) sensor som ikke var med i undervisningen av emnet og som vurderes som faglig kvalifisert og uhildet i forhold til studentene som skal vurderes.
o Det godkjennes bruk av nettbaserte løsninger (f. ex. videokonferanse, Skype) for deltakelse av ekstern sensor via distanse som ivaretar kravet til sikker gjennomføring av vurderingen.
Offshore Technology Days 13. og 14. oktober
2010
Offshore Technology Days er Norges største årlige oljemesse som arrangeres 10. gang i Arenum messesenter. Her får studenter muligheten til å knytte nettverk mot de største aktørene innenfor bransjen.
Det arrangeres et fagseminar der avgangsstudenter møter juniorpersonell fra selskapene og deltar på fagforelesninger. Dette skjer i Kranen ved Arenum Messesenter 13. og 14. oktober kl. 09:00 - 15:30.
OTD Consert er et sosialt arrangement der Postgirobygget gir konsert. Billetter hentes på PSW GROUP sin stand i hall B. Det er 200 billetter tilgjengelig og disse blir delt ut basert på ”førstemann til mølla” prinsippet. Aldersgrense er 20 år. Konserten holdes i Banco Rotto14. oktober kl 20:00.
Det er gratis lunsj, sponset av Statoil, til alle studenter som besøker messen i SPE Bergen Student Chapter sin stand i Hall B i Arenum Messesenter kl. 11:00 - 13:00 begge dagene. Registrering gjøres her.
Funding for doctoral training activities
Candidates accepted to the PhD-study at the Department of Physics and Technology may apply for funding for research education activities in 2010.
The applicants must be registered as PhD-student the present semester in order to apply. Applicants without any external economical support (Quota, University scholarships, Self-financing PhD-students) will be prioritized.
Funding for the following activities can be
applied for:
A) Research stay at a foreign University or research institution
B) Participation at advanced courses, workshops, symposia, conferences etc.
C) Purchase of training/teaching at the Ph.D.-level
D) Participation in courses/subjects/field courses resulting in credits and that are part of the individual study.
E) Research courses in science subjects.
The
doctoral training activity must be completed within 31.12.2010. See more information and find the
application form here. Deadline is
14.10.2010. Please fill out the application
form and return it to one of the student advisors at the department.
Søknadsfrist for felt- og seminarstøtte for
masterstudenter 2010
Har du reist eller planlegger du å reise på feltarbeid, konferanse/seminar i 2010? Da kan du søke om støtte (maks. kr. 5000,-). Du finner informasjon og søknadsskjema her. Reisen det søkes støtte for må avsluttes innen 31.12.2010. Ferdig utfylt søknad kan leveres til en av studiekonsulentene ved instituttet innen torsdag 14. oktober.
Economic
support for field work or seminar/conference for master students 2010
Have you done or are you planning field work or travelling to a seminar/conference in 2010? Then you can apply for economical support (max. kr. 5000,-). You find guidelines and application forms here (only in Norwegian). The activity must be completed within 31.12.2010. The application form can be returned to one of the student advisors at the department at the latest 14.10.2010.
Forslag til innkjøp av bøker
Realfagbiblioteket har i år satt av 57.000 kr til innkjøp av bøker innen fysikk. Av dette er det hittil brukt ca 37.000. Dermed er fremdeles ca 20.000 disponibelt. Hvis du har forslag til anskaffelse av bøker, ville jeg sette pris på å få tilsendt forslag så snart som mulig, gjerne som svar på denne meldingen. Hvis du ønsker boken/bøkene reservert for utlån til deg selv, bør du angi dette.
Vennlig
hilsen
Dag Vaula (Vaula@ub.uib.no)
Takk til nanofysikkgruppen for ypperlig innsats på Forskningsdagene 2010. På Høyden rapporterer fra begivenheten i artikkelen Nysgjerrige Tora.