UiB ugle.tif

Institutt for fysikk og teknologi, UiB
IFT-posten 6. mai 2011

Bilde2

Fra instituttledelsen

Fagutvalget for fysikk og teknologi inviterer til semesterfest etter generalforsamlingen i dag. Det antas at denne er avsluttet til kl 18.00 slik at festen som finner sted i Tidsskriftrommet, starter på den tid.

Vi vet vi har en utfordring i at våre bachelorstudenter ikke kjenner instituttet og oss godt nok. Dette er en god anledning til å knytte flere og bedre kontakter på tvers av fag og grad. Fagutvalget har så langt fått god respons hos de studentene de har snakket med – men ønsker ansatte, master og PhD-studenter velkomne. Så hvis ikke du har planer for kvelden, hvorfor ikke bli med? For å styrke kontakten mellom bachelorstudentene og instituttet spiller masterstudentene en spesiell rolle, men altså alle er velkomne på semesterfesten i dag!

Nyheter og generell informasjon                            

 Meld deg på Forsker Grand Prix innen 8. mai

Alle stipendiater bør vurdere å melde seg Forsker Grand Prix 2011 innen 2. mai! Følg lenken for mer informasjon om kriterier og påmelding. Forsker Grand Prix i Bergen går av stabelen fredag 23. september.

  • 10 unge forskere en scene, fire minutter hver til å fortelle engasjert om sin forskning. Publikum og fagdommere bestemmer hvem som formidler best.

Forsker Grand Prix ble arrangert i Norge for første gang i fjor. Bergen var aller først ute med sin finale, og UiB-stipendiat Ann-Kristin Molde stakk av med seieren. Les mer og se film om fjorårets finale i På Høydens artikkel fra i fjor.

Det ble nylig kjent at det også blir arrangert en nasjonal finale for Forsker Grand Prix i år. Dette skjer på Den Nationale Scene her i Bergen, uken etter den lokale finalen. 

Forsker Grand Prix er en del av Forskningsdagene som arrangeres i perioden 23. september - 2. oktober.  Ønsker du å delta med andre typer bidrag på Forskningsdagene så les mer på intranettet. Har du spørsmål om Forsker Grand Prix eller Forskningsdagene ved UiB, så k ontakt Gro Malnes Øvrebø, Kommunikasjonsavdelingen : tlf. 83813.

 

1st Bergen meeting on PET chemistry and applications

Kjemisk institutt inviterer til møte 19. Mai 2011 i auditorium 2 på realfagsbygget. Gratis deltakelse, men påmelding til Nina Berg-Johannesen med navn, stilling, institutt/firma, adresse og epost. Mer informasjon her.

 

NTVA inviterer til møte i Bergen:

Tirsdag 10. mai 2011 kl. 19:00 i Nansensenteret på Marineholmen, Thormøhlens gate 47. Etter møtet blir det enkelt måltid med fiskesuppe og selskapelig samvær. 
Prisen er kr 100,- per kuvert. Påmelding innen kl. 15.00 torsdag 5. mai, men det er bare nødvendig for de som vil delta på middagen.

 

Fellesseminar med CMRs film om Odd Dahl

  • Fredag 13. mai kl 14.15 i auditorium B (kake og kaffe fra 14.00)

Odd Dahl var en mann med mange interesser og stort engasjement. På tjuetallet var han deltager på Amundsens turer med polarskuta «Maud» og ble en uunnværlig person for ekspedisjonen. Dahl filmet og fløy, men ikke minst løste han store utfordringer knyttet til hvordan man skulle måle de ulike værfenomener man slåss mot på polarekspedisjonen. Dahl og kollegaene konstruerte og bygget verdens første store høyvoltanlegg for (Van de Graaff-generator) kreftbehandling i Bergen, samt atomreaktoren på Kjeller og mye annet. Bl.a. kan nevnes en fantastisk historie om en tur til USA for å samle dokumentasjon fra hemmelige arkiv. Mer informasjon om Odd Dahl finnes i en kort biografi fra Polarinstituttet og om filmen i CMRs annonsering av den.

Det blir en innledning om filmen som er på norsk, av CMR's kommunikasjonssjef, Gunn Janne Myrseth.

 

Nasjonal konferanse om fremtidens utdanning 20. mai

På oppdrag fra Kunnskapsdepartementet arrangerer MN-fakultetet ved Universitetet i Oslo ønsker velkommen til nasjonal konferanse:

  • Fremtidens utdanning.
    En nasjonal modell for beregningsorientert utdanning i ingeniør- og realfag.
  • 20. mai kl. 10-16 i Ole Johan Dahls hus (det nye informatikkbygget):

Målet med Beregningsorientert utdanning er å integrere realistiske problemstillinger for studenter allerede i begynnerundervisningen. På konferansen får du vite hvordan og hvorfor beregningsorientert utdanning har blitt innført ved Universitetet i Oslo, hva dette betyr for næringsliv og hvordan beregninger kan innføres ved andre universiteter og høgskoler.

Målgrupper:

  • Ansatte knyttet til realfag og teknologi (MNT-fag) i universitets- og høgskolesektoren:
    • Faglærere
    • Forskere innen realfagsdidaktikk
    • Ledere
  • Studenter
  • Administrativt ansatte
  • Næringsliv
  • Instituttsektoren

Følg lenkene her for program og påmelding. Vi håper å se deg og dine kollegaer på konferansen.

Personal                       

Nye retningslinjer for registrering av arbeidstid og overtid for ansatte ved UiB

UiB har nå utarbeidet nye retningslinjer for registrering av arbeidstid og overtid. Retningslinjene definerer ansatte i stilling som instituttleder, professor, førsteamanuensis, amanuensis, stipendiat og postdoktor som ansatte i ledende eller særlig uavhengig stilling, etter aml. § 10-2(3), og er dermed unntatt fra plikt om å registrere arbeidstid.

I praksis betyr dette at bare ansatte i tekniske og administrative stillinger heretter må registrere arbeidstid i fleksitidskjema. Vi følger samme rutine som før, og sender skjema elektronisk til Elin regelmessig (hvert kvartal).

Brev fra universitetsledelsen kan leses her, og retningslinjene her.

 

Utlysning av stipend til reise- og opphold for Ph.D. (og evt post.doc) til
Det norske universitetssenter i St. Petersburg

Det norske universitetssenter i St. Petersburg lyser ut inntil 5 stipender til 1-3 måneders faglig opphold i St. Petersburg for stipendiater med opptak ved NTNU, Universitetet i Bergen, Universitetet i Oslo eller Universitetet i Tromsø. Ansatte i post.doc-stillinger kan også komme i betraktning. Se mer informasjon her. Søknadsfrist er 13. mai 2011.

 

Professor Richard Thorn ble ansatt som professor II i målevitenskap 1. mai for en periode på 3 år. Etter endt doktorgrad startet sin karriere som forsker ved den gang Avdeling for naturvitenskap og teknologi ved Christian Michelsen Institutt under Erling Hammers ledelse. Etter det har han vært ved University of South Australia, Cranfield University og University of Derby i England, og de siste årene nå som professor og leder for School of Engineering and Science ved Victoria University i Melbourne. Han har nettopp flyttet til Polen der han nå er professor ved Technical University of Lodz, Department of Computer Engineering. Hans forskningsinteresser er prosessmåling og da spesielt flerfase strømningsmåling.

PhD-nytt                        

Prøveforelesning

Cand.scient. Stig Olsen vil holde følgende prøveforelesning for Ph.D.-graden:

·      Gass i skiferleire - ressurser og utvinning

·      Fredag 13.05.2011, kl.10.15 i Rom 546, IFT

Alle er velkommen til å høre på!

                            

 

Siste nummer av PhD-nytt, nr 2 2011, kan nå lastes ned. Merk at det mangler oppdatert informasjon om søknadsfrister for Leader Summer Course som er 6. mai og ikke 30. april og for Researchers Grand Prix som er 8. mai og ikke 2. mai.

IFT i media                   

·      Per Osland: Europhysicsnews 42/2 2011 EPS Strategy Plan beyond 2010 side 4-8

·      Jan S. Vaagen: En Christie stridsmann På Høyden 2. mai.

Publikasjoner (ISI)                                                  

·      Teh WL, Sonnerup BUO, Paschmann G, Haaland SE: Local structure of directional discontinuities in the solar wind JOURNAL OF GEOPHYSICAL RESEARCH-SPACE PHYSICS   Volume: 116 Article Number: A04105

·      Ferno MA, Gronsdal R, Asheim J, Nyheim, A, Berge M, Graue A: Use of Sulfate for Water Based Enhanced Oil Recovery during Spontaneous Imbibition in Chalk ENERGY & FUELS Volume: 25 Issue: 4 Pages: 1697-1706