UiB ugle.tif

Institutt for fysikk og teknologi, UiB
IFT-posten 11.11.11 kl 11.11

Bilde2

Fra instituttleder

Denne uken introduserer vi IFT Alumni som vi håper mange vil slutte seg til. Det er en ypperlig anledning til å holde kontakt med våre studenter etter de avslutter sin utdannelse ved instituttet, samtidig som det også er mulig for studentene å holde kontakt seg i mellom. Nettverk er viktig og alumnusnettverk er spesielt nyttig for å stimulere samhandling mellom akademia og nærings- og samfunnsliv, til gjensidig nytte. Så jeg oppfordrer herved flest mulig å henge seg på å bruke noen minutter til registrering som forklart under.

Geir Anton

Nyheter og generell informasjon                            

IFT Alumni

Denne uken har vi altså opprettet IFT Alumni som verktøy primært for å holde kontakt med instituttets studenter etter de er ferdige på instituttet, eller i det minste for å kunne følge med på hvor de går videre i arbeidskarrieren. IFT Alumni er åpen for nåværende og tidligere studenter (master og PhD) og ansatte ved instituttet. Det er frivillig om man vil registrere seg eller ikke, men vi håper som flest mulig vil bli med. Vi har valgt to parallelle løsninger for dette:

·      LinkedIn som allerede har mange brukere som jevnlig oppdaterer sin profil. LinkedIn er litt enkelt sagt karrierenettverk eller medium med noen fellestrekk med Facebook, og det kan brukes til langt mer enn IFT Alumni for de som er interessert i det. Det er lett å opprette bruker og legge inn så mye informasjon som man ønsker. Etter registrering velger man groups og søker på ”Institutt for fysikk og teknologi, UiB”. Mange av IFTs tidligere studenter og ansatte er allerede brukere av LinkedIn og trenger bare å søke på gruppen. Det er for øvrig en lang rekke andre fag- og interessegrupper man kan knytte seg til.

·      UiB Alumni som er UiBs egen nettportal med en rekke grupper. En av disse er Fysikk og teknologi og der kan man registrere seg ved å logge in med brukernavn og passord for UiBs datasystem, og deretter velge ”Alumnusgrupper”, ”>Faglig” og så ”Fysikk og teknologi” og ”>Meld på". Studenter kan gjøre dette inntil ett år etter siste eksamen. Utover ett år må tidligere studenter registrere seg manuelt. Også her er det andre grupper man kan knytte seg til.

Det er flott om begge tas i bruk, det tar ikke lang tid å legge inn informasjon. Husk at epost-adresse og mobilnummer er det minimale som skal til for at vi skal kunne holde kontakt med hverandre. Utover tiden det tar å registrere seg og oppdatere informasjon, er det er ingen kostnader forbundet med dette. Hensikten med IFT Alumni er i første omgang å ha kontaktinformasjon samlet og tilgjengelig for alle som deltar, men både i gruppen på UiB Alumni og LinkedIn er det mulig å starte og delta i diskusjoner for de som ønsker det. Det er også mulig å selv bestemme hvor mye epost man skal få tilsendt automatisk.

Vi håper flest mulig blir med. Gi gjerne et ord til tidligere ansatte og studenter dere fortsatt har kontakt med, og be dem spre ordet videre!

 

Årets julebord

Som flere allerede har fått med seg ønsker vi i år å arrangere et eget julebord for alle ansatte på instituttet. Det er utelukkende fordi vi ønsker å stimulere til at flere ansatte blir med enn hva som har vært tilfelle de siste årene.  Som vi snakket om på seminaret på Voss i mai, og som omtalt i strategiplanen, så trenger vi arenaer som dette for de ansatte med tanke på det sosiale miljøet på instituttet. De at studentene har vært i flertall de siste årene og stått for store deler av arrangementet, har naturlig nok gjort at det er blitt mye på studentenes premisser og at ansatte ikke kommer. I år vil vi lage en fest bare for de ansatte (selvsagt inkludert stipendiater og pensjonister) og anmoder alle som har anledning til å prioritere det og bli med. Dette er viktig for at vi som institutt skal best mulig arbeidsmiljø og kunne gjøre en best mulig jobb. Julebordet blir altså fredag 9. desember og vil kommer tilbake med mer informasjon om påmelding neste fredag. Sett av tiden og prioriter dette!

Dette betyr ikke at vi ikke vil være sammen med masterstudentene, vi setter stor pris på dem og er takknemlige for deres innsats også på julebordene de siste årene. Vi vil har derfor spurt Fagutvalget om å arrangere et eget julebord for både bachelor- og masterstudenter der vi vil være med å legge til rette og sponse, og der det også er mulig for ansatte å være med.

Vi er klar over at mange ansatte og studenter ikke liker at vi gjør det på denne måten, men ber om forståelse. Vi vil prøve dette i år og lover å evaluere det i etterkant i sammen med Fagutvalget. Det er mulig det blir et eget arrangement for studentene, det skal vi i så fall komme tilbake til.

 

Åpen forelesning i PHYS 328 Utvalde emne innan måleteknologi

Leder for CMR Instrumentation, Eivind Dahl holder forelesning i PHYS 328 som alle interesserte er velkomne til:

  • Trends in Measurement Science Research and Industrial Applications
  • Onsdag 16. november 12.15-13.30 i rom 292, IFT.

Dahl vil gi en oversikt av noen hovedtrender innen forskning i målevitenskap, , det siste på området og teknologigap for en rekke industrielle anvendelser inkludert petroleum (på land/ platform, på havbunnen og i borehull), fiskeri og akvakultur, og vindenergi.

 

Ny bok i fysikkdidaktikk

Vi gratulerer Stein Dankert Kolstø med bidrag til nok en ny bok, denne gangen Fysikkdidaktikk utgitt på Høyskoleforlaget. Forfatterne er Carl Angell, Berit Bungum, Ellen K. Henriksen, Stein Dankert Kolstø, Jonas Persson og Reidun Renstrøm. Boka gir en introduksjon til fysikk som undervisningsfag i norsk utdanningssystem og en håndbok for fysikklærere og fysikklærer­studenter. Mer informasjon og anmeldelse er tilgjengelig på bokas webside på Høyskoleforlaget.

PhD

Prøveforelesninger

Siv.ing. Nils-Erik Bomark vil holde følgende prøveforelesning for Ph.D.-graden:

"Hvor presist kan vi måle tiden?"

Fredag 18. november 2011 kl 09.15 i rom 546, IFT

 

MSc. Alif Be vil holde følgende prøveforelesning for Ph.D.-graden:

Methods for generating digital rock reconstruction"

Fredag 18. november 2011 kl 11.15 i Rom 4060, Realfagbygget

                                                  

Cand.scient. Bartek Florzcyk Vik vil holde følgende prøveforelesning for Ph.D.-graden:

Metoder for å oppdage oljeutslipp på havoverflaten"

Fredag 18. november 2011 kl 13.15 i Rom 4060, Realfagbygget

                                                                        

Alle er velkommen til å høre på!

Stab

Vi ønsker to nye doktorgradsstudenter innen fagdidaktikk velkomne til instituttet – litt på etterskudd:

Nils Petter Hauan som er ansatt som Nærings-PhD ved VilVite

 

Anders Sivle 30.03.11 som er ansatt ved Meteorologisk institutt

Publikasjoner (ISI)

·      Collier Andrew B.; Gjesteland Thomas; Ostgaard Nikolai: Assessing the power law distribution of TGFs JOURNAL OF GEOPHYSICAL RESEARCH-SPACE PHYSICS Volume: 116     Article Number: A10320 DOI: 10.1029

·      Juusola L.; Ostgaard N.; Tanskanen E.; et al.: Earthward plasma sheet flows during substorm phases JOURNAL OF GEOPHYSICAL RESEARCH-SPACE PHYSICS  Volume: 116 Article Number: A10228   DOI: 10.1029/2011JA016852   Published: OCT 22 2011

·      ATLAS Collaboration: Buanes T, Burgess T, Eigen G, Johansen LG, Kastanas A, Leibig W, Lipniacka A, Mohn B, Oye OK, Rosendahl PL, Sandaker H, Sjursen TB, Stugu B, Tonyan A, Ugland M et al.: Limits on the production of the standard model Higgs boson in pp collisions at root s=7 TeV with the ATLAS detector EUROPEAN PHYSICAL JOURNAL C Volume: 71 Issue: 9 Article Number: 1728 DOI: 10.1140/epjc/s10052-011-1728-9

·      ATLAS Collaboration: Buanes T, Burgess T, Eigen G, Johansen LG, Kastanas A, Leibig W, Lipniacka A, Mohn B, Oye OK, Rosendahl PL, Sandaker H, Sjursen TB, Stugu B, Tonyan A, Ugland M et al.: Measurement of inclusive jet and dijet cross sections in proton-proton collisions at 7 TeV centre-of-mass energy with the ATLAS detector EUROPEAN PHYSICAL JOURNAL C  Volume: 71 Issue: 2 Article Number: 1512 DOI: 10.1140/epjc/s10052-010-1512-2