UiB ugle.tif

Institutt for fysikk og teknologi, UiB
IFT-posten 11. februar 2011

Bilde2

Fra instituttledelsen

Avslutningsvis denne uken vil vi minne om to viktige oppgaver som vi ber alle vitenskapelig ansatte å prioritere:

1.     Det ene er registrering i Cristin (Fridas etterfølger), se under. Det er spesielt viktig å sjekke at alle journalartikler publisert mot slutten av 2010, er blitt importert. Det andre er å legge inn alle andre foredrag og publikasjoner. Dette er også viktig fordi det blir instituttets dokumenterte historie. Ta en gjennomgang av kalenderen for 2010 og sjekk at alt er kommet med.

2.     Det andre er at det har kommet inn mange veldig gode læringsutbyttebeskrivelser, men noen mangler fortsatt. For at prosessen skal komme i mål innen 1. mars, er det fint om disse blir sendt til programstyrelederne snarest. Se epost fra Bjarne 8. februar.

Nyheter og generell informasjon                            

Fellesseminar i dag

  • Professor Bjarne Stugu, Institutt for fysikk og teknologi:
    Radon: Hva er det? Hva er helsefaren?

Fredag 11. februar kl 14:15, Auditorium B. Kaffe, te og kake fra kl 14:00

I de siste ukene har det vært mye oppmerksomhet rundt radonproblemene i Kinsarvik. Radonmålinger inngår i laboratoriearbeidet for studentene ved IFT, og vi har derfor interesse av å holde oss mest mulig oppdatert på feltet. I dette seminaret presenterer vi radon og radonmålinger generelt, og problematikken rundt dette, med omtale av målingene i Ullensvang. I de senere år har det kommet fram en del ny innsikt når det gjelder radon og helsefare. Dette har bl.a. fått Statens strålevern til å revidere sine tiltaksgrenser. I seminaret vil vi diskutere resultater fra et utvalg av disse studiene.

 

NB: registrering i Cristin -  siste frist 15. februar

Mange har sikkert fått med seg at gamle Frida for dokumentasjon av forsknings er blitt erstattet med Cristin der man må logge inn som UiB-anstatt. Det er viktig at alle kvalitetsikrer informasjon som allerede ligger inne (data er importert fra Frida og fra ITAR-databasen – det siste skjer med litt tidsforsinkelse og betyr at publikasjoner sent i 2010 må legges inn manuelt) og legger til ny informasjon. I tillegg til vitenskapelige artikler gjelder dette også kronikker, debattinnlegg, formidling – også på radio og TV, og så videre. En grei ordning er ellers at der hvor det er flere forfattere fra UiB, så har førsteforfatter ansvar for å legge inn data.

 

Promoteringsfilm om Bergen

Kjenner du noen som vurderer å flytte til Bergen for kortere eller lenger tid, eller som vil vite mer om byen og regionen, så anbefales denne filmen som NCE Subsea har fått laget.

 

Norskkurs for ansatte

Trinn 1 norskkurs for ansatte (og ektefelle/partnere) starter opp i april. Mer informasjon om dette finnes både på norsk og engelsk.

 

Prosjektetableringsmidler (PES) 2011 fra NFR-UiB; løpende utlysning

English text here.

Det kan nå søkes om prosjektetableringsmidler fra Norges forskningsråd/ Universitetet i Bergen for forskere som skal søke på utlysninger under det 7. rammeprogram med frist i løpet av 2011/1. kvartal 2012. Det er kontinuerlig søknadsfrist for prosjekt­etablerings­midlene med oppsamlingsdatoer: 1. mars, 15. juni, 1. september og 15. november 2011. Det er gjort endringer i kriteriene for tildeling av PES-midler som innebærer en konsentrasjon om følgende type utlysninger:

·      Utlysninger i EUs 7 RP

·      Aktiviteter i randsonene av rammeprogrammet (for eksempel JTI-er og European Institute of Innovation & Technology, EIT)

·      Artikkel 185-initiativ

·      Utlysninger i regi av ERA-NET

·      EUREKA

·      Forskningsutlysinger knyttet til EØS-finansieringsordningene, som polsk-norsk forskningsfond.

·      IKT-delen av CIP (Competitiveness and Innovation Framework Programme)

Det gis ikke støtte til generell posisjoneringsaktivitet som ikke kan knyttes til en konkret utlysning. Det kan søkes om inntil kr 150.000,-. Midlene kan nyttes til organisering/ deltakelse i workshops/seminarer, reiser, assistanse til søknadsskriving. Reiser for potensielle konsortiepartnere godkjennes ikke. Eventuell bevilgning må benyttes i 2011 (NFR-krav). Øvre grense for individuelle søknader er satt til kr 25.000,- (ERC).

Størrelsen på bevilgningene vil være avhengig av den enkeltes rolle i prosessen med å utvikle søknad til FP7-programmene, uavhengig om en er partner eller koordinator. Alle forskerne oppfordres på det sterkeste til å ta initiativ i prosjektplanleggingsfasen for å påvirke den endelige utformingen av prosjektsøknaden og/eller for å påvirke framtidige FP7- utlysninger.

Søknader om posisjoneringsmidler må sendes på eget skjema til Mary HelleForsknings­administrativ avdeling. Søknader må ha instituttledelsen påtegning. Søknadene vil bli prioritert i samråd med det respektive fakultet. Ytterligere informasjon om FP7 kan fås ved henvendelse til Forskningsadministrativ avdeling.

 

Temamøte – Permanent reservoar- og havbunnsmonitorering

NCE Subsea inviterer til åpent temamøte, hvor vi setter fokus på betydningen av et helhetlig og integrert overvåkningssystem, for monitorering på havbunnen og i det marine miljø i tillegg til overvåking av reservoar og overliggende bergarter.

Sted: Solheimsviken Næringspark - Motorhallen Inngang A
Tid: 18. februar 2011, 09:00 - 12:00

Informasjon om program og påmelding finner du her.

Fra ide til produkt

NCE Subsea og forskningsinstitusjonene SINTEF, Christian Michelsen Research og UniResearch inviterer til seminar om innovasjon og teknologiutvikling. Hensikten er å inspirere til idégenerering og informere om muligheter og virkemidler som er tilgjengelig.

Sted: Radisson Blu Hotell Norge, Nedre Ole Bulls Plass 4, Bergen
Tid: 10. mars 2011, 09:00 - 13:30

Informasjon om program og påmelding finner du her.

 

Siste nyhetsbrev fra EnergiRike finne du her.