Råstoff
- skinn, hud, lær, pels
- pergament og papir
- horn og bein
- kleber
- treverk -og om primstaven

- mer om primstaven
- stoff
Redskap

Våpen
Smykke
- ringer
- pilgrimsmerker

Anna utstyr
- keramikk
- miniatyrkrukker
- musikkinstrumenter og sang
- legenden om St.Sunniva på Selje
- spill
- tellepinner og runepinner
Oppgaver

Råstoff, redskap, våpen og smykker

Musikkinstrumenter og sang

Det er funnet musikkinstrumenert fra denne tiden. Det er blandt annet funnet to beinfløyter og en fløyte av keramikk på Bryggen i Bergen. Fløyter, horn, munnharpe, sekkepiper og trommer var vanlige instrument i middelalderen.

Noen sanger fra denne tiden er bevarte. På Bryggen i Bergen er det funnet runeinnskrifter som viser at to av de samme sangane som ble sunge i Tyskland også var kjent i Bergen. Vi har også bevart ein bryllaupssang som ble sunget i Håkonshallen da kong Eirik og dronning Margareta giftet seg i 1281.

Syngemåten som ble benyttet i kirkene var lik over hele Vest-Europa, og ble gjerne kalt gregoriansk sang etter navnet på pave Gregor. Noen gregorianske sanger ble laget spesielt for Norge.

Vi har bevart mye av den sangen som ble sunget på den store festen for Olav den Hellige 29. juli. Vi har også bevart teksten til festen 8. juli for St. Sunniva, som var skytshelgen for Bergen og Bergen bispedømme. Sunniva-hymnen som du her kan høre, ble sunget til en gregoriansk melodi. Han som synger heter Alf Tore Hommedal. Det er Barnas Hus, Bergen kommune, som har gjort opptaket.

Her finner du et nettsted med musikkopptak av instrumenter som ble brukte i middelalderen.