Hvordan så menneskene ut?
Hjernekirurger i steinalderen
Øtzi - mannen fra Alpene
Skinnarbeid
Klær i yngre steinalder
Båten
Oppgaver

Menneske og samfunn

Øtzi - mannen fra Alpene

Vi skal ta en tur til høyfjellet mellom Østerrike og Italia. For noen år siden, i 1991, fant to turister en død mann høyt oppe i fjellet! De trodde det var en annen turgåer som nettopp hadde mist livet. Det er rett at han var turgåer, men han døde 3200 år før Kristus. Forskerne har døpt han for Øtzi fordi området han ble funnet i heter Øtzthal.

Øtzi kom fra Italia, og skulle krysse Alpene til fots. Bare åtte timer etter at han forlot de solfylte og varme åssidene i lavlandet møtte han døden i høyfjellet. Han ble trolig overrasket av uvær og frøs i hjel.

Øtzi

Øtzi var en liten mann, bare 158 cm høy. Han hadde tatoveringer på ryggen og på beina. Han hadde med seg pil, bue og pilkogger. Ved siden av ham lå en kobberøks. Skoene hans var fôret med gress for at han ikke skulle fryse på føttene. Han hadde med seg ulike beholdere laget av bark, og alle pilene var fremdeles på pilskaftet.

Han hadde fine klær. Sko og lange strømper var sydd av skinn, en lang skjorte sydd av lange skinnremser, en lang kappe laget av tykt siv og på hodet hadde han en lue av bjørneskinn. Rundt livet hadde han en liten veske, akkurat maken til mageveskene du kan kjøpe i butikkene i dag.

Forskere har analysert mageinnholdet hans. Det siste han spiste var brød av hvete, litt kjøtt og grønnsaker.