Fra instituttledelsen
Ikke bare har året 2007 vært et år med høy global temperatur: Den 21. Mai ble temperaturen så høy på et laboratorium i 3. etasje at det tok fyr og store verdier gikk tapt! I tillegg hjemsøkes vi jevnlig av tyver så i forhold til infrastruktur går vi inn i 2008 med store utfordninger, men med balanse i økonomien.
Ellers dokumenterer dette julenummeret av IFT posten at 2007 har vært et svært aktivt, med høy forskning og undervisningsproduksjon og svært synlige forskere i den nasjonale energidebatten.
Dette julenummeret av IFT posten oppsummerer ellers det gruppene har spilt inn som viktige hendelser i året 2007 sammen med fakta om instituttets ansatte og produksjon og en del andre spesielle begivenheter. Vi har i høst hatt besøk av Nobelprisvinner Frank Wilcsek som holdt felleseminar med tittelen ”The Universe is a Strange Place”. Dette knytter tankene mot den meget spennende fasen som den subatomære fysikken nå går inn i fra 2008 av gjennom åpning av LHC!
Jeg ønsker alle studenter, ansatte og tidligere ansatte en riktig god og fredelig jul!
Jan Petter Hansen, Instituttleder 2007
Nyheter uke 50-52
Ny web-redaktør søkes
I løpet av hausten 2008 ny
eksternweb bli ”rulla ut” ved UiB. Publiseringsløysinga som er vald er ZTM, som
bl.a. blir brukt av Regjerningen.no, Polaråret.no og Forskning.no. For at UiB
sine nye web-sider skal bli mest mogleg dynamiske skal det etablerast ein
redaktør-organisasjon, der det skal vera ein ansvarleg redaktør ved kvar
eining.
Vi søker med dette ein
formidlingsorientert og motivert person til denne jobben! Dersom du er
interessert i formidling og i web-publisering, eller veit om nokon andre på
instituttet som egnar seg til jobben, så meld ifrå til kontorsjefen. Jobben kan for eksempel inngå i pliktarbeidet
til ein universitetsstipendiat.
Arbeidstid i romjulen
Arbeidstid for julaften og nyttårsaften er fra 8 til 12, og man kan ta fri enten julaften eller nyttårsaften. Som vanlig har alle ansatte også anledning til å ta en fridag i romjulen. Eventuelle fridager i tillegg til dette må tas som avspasering eller ferie.
Fleksitidskjema
Alle fleksitidskjema for 2007 sendes inn elektronisk til elin.bjerkan@ift.uib.no etter årsskiftet. Merk også regler for overføring av avspasering til 2008, dette går frem av skjemaet.
Formidlingsnyheter
Formidling er en viktig del av virksomheten som kanskje ikke har samme status som forskning og undervisning. Svært mange av instituttets ansatte har likevel vært meget aktive på dette området både i forhold til rekruttering og informasjonsarbeid mot ungdom og i media. I internmagasinet ”Hubro” sitt siste temanummer om energi ser man referanser til en håndfull! For 2007 er det her ellers to hendelser som trer spesielt frem:
Romfysikk og mikroelektronikk sitt SIR II prosjekt var gjenstand for en herlig
reportasje i ”Schödingers Katt” på NRK1 i januer 2007, og dette ble fulgt
videre opp av fleire avisomtaler og radioprogram. Både studenter og ansatte profilerte her instituttet på en forbilledlig måte!
Så må det selvsagt også nevnes at Egil
Lillestøl i år mottok NFR sin formidlingspris 26. September! Dette er landets
kanskje mest prestisjefylte pris innen forskningsformidling og ingen fysiker
har vel gjort seg meir fortjent til denne prisen enn nettopp Egil!
Årsberetning fra gruppene
Administrasjonen
Året 2007 har vært et stabilt år i administrasjonen, uten endringer i staben. Bemanningen er likevel noe redusert i forhold til tidligere år, da vi har permisjon i ½ stilling, samt at vi har hatt noe sykdom i haust. Instituttets økonomi har vært stabil og vi går ut av 2007 med et lite overskudd.
Vi kan registrere at arbeidsmengden i administrasjonen øker noe fra år til år. Dette har ikke bare sammenheng med den økende aktiviteten ved instituttet, men også med at det stadig blir større byråkrati knyttet til ulike saksområder. En større del av saksbehandlingen har blitt delegert til instituttene, noe som gir økende arbeidspress på staben. En god del av arbeidet som blir nedlagt er nokså usynlig for de fleste, og normal arbeidsdag strekker ofte ikke til. Denne anledningen benyttes derfor til å rose og berømme administrasjonen for godt arbeid og en solid innsats!
UiB tok i fjor høst i bruk ePhorte som nytt arkiv- og saksbehandlingssystem, dette har først blitt ”rullet ut” i sentraladministrasjonen og ved SV-fakultetet. Dette er en stor og omfattende endring som i tillegg til å være et saksbehandlerverktøy også erstatter det gamle papirarkivet. Fra 1. november i år har instituttene ved MN-fakultetet tatt systemet i bruk fullt ut. I likhet med de fleste nye datasystem har også dette systemet barnesykdommer, og saksbehandlingen har på grunn av dette tatt noe lenger tid. Vi regner med at dette er et forbigående problem.
I løpet av året har vi foretatt en del ombygginger på huset. Noe av dette har vært avdeling av større rom til kontorarbeidsplasser for å kunne huse flere, men vi har også noen relativt kostbare prosjekter som ny optikk-lab i 1. etasje og flytting av flerfaselab / strømningsrigg. Dette har gjort relativt store innhogg i administrasjonens budsjett, som av denne grunn har fått en sprekk. Men nå er det også slik at en del av gruppene på huset ikke har brukt opp sin annumstildeling, slik at for instituttet sett under ett, så har ikke dette fått noe særlig konsekvenser. Budsjettet for 2007 ble vedtatt med et underskudd på litt over 2 millioner, men nå når året nærmer seg slutten, så ser vi at resultatet for instituttet vil bli i overkant av
1 million i overskudd. Dette er imidlertid ikke et ”reelt” overskudd, men en konsekvens av at vi får overført midler før vi har brukt dem.
Grete Ersland, Administrasjonssjef
Gruppe for teknisk støtte (E-lab)
I sommer sluttet overingeniør Bjørn Pommeresche som arbeidet for gruppen for subatomær fysikk. Stillingen etter ham står fortsatt ledig. Rachid Maad – ble i høst ansatt som overingeniør med tilknytning til gruppen for Nanofysikk . Videre har gruppen for Romfysikk ansatt en overingeniør i en midletidig stilling for å arbeide med ASIM prosjektet. Overingeniør Vivana Reimundo er ute i morspermisjon til mars 2008.
Romfysikk gruppen er engasjert i to satellitt prosjekt, Chandrayaan-1 og ASIM foruten et rakett prosjekt ICI-2. For - Chandrayaan-1 er Fligth modul for instrumentet SIR2 testet og levert. Launch er satt til April 2008. ASIM er inne i fase B studiet, der er bestilt 4 stk detektorer som nå skal testes. ICI-2 skal leveres i løpet av sommeren 2008. Laboratoriet for Nanofysikk i 6.etasje er ferdig instrumentert men før den kan taes i bruk skal der lages ventilasjon ut i ”fri” luft. Demontering og flytting av Heliummikroskopet fra Graz til UiB vil begynne i januar. Demonteringen er beregnet til 2 uker og montering ved IFT til ca 4 uker.
I samarbeid med gruppen for måleteknikk er der utviklet nytt målesystem for olje/sjøvann. Sammen med gruppen for prosess-sikkerhet er der utviklet ovn for måling av gass antenning og av gnistgenerator. Strømningsriggen ble flyttet fra første etasje og opp i andre etasje for å gi plass til heliummikroskopet for nanofysikk gruppen. Dette blir flyttet fra Graz til IFT i løpet av første del av neste år.
E-lab er også involvert i moderniseringen av styringssystem av forsøksriggen for Reservoargruppen. Merking og registrering av alt utstyr og apparater til IFT er en stor del av arbeidet for E-lab. Det er blitt laget ett klassesett av spesielle radiomottagere til PHYS 117
Ing. fra E-lab vært engasjert på studentlabben og med veiledning av studenter og ellers utført arbeid for de grupper som har hatt behov. Mye forefallende arbeid som rydding av fellesrom.
Svein Njåstad, leder E-lab 2007
Mekanisk Verksted
Dette året har vi fått Charles som ny medarbeider. Han begynte i april og kom fra SAS der han var flystrukturmekaniker.
Ny CNC styrt 5 akse fresemaskin ble innstalert i mai. Her vil kunne bearbeide emnene fra flere sider uten å endre oppspenning. Dette øker nøyaktigheten og senker produksjonstiden vesentlig. Som tidligere har alle gruppene som driver eksperimentell fysikk fått utført arbeid hos oss dette året. Timebruk for de forskjellige gruppene varierer mye og de største arbeidene er disse:
Akustikk; Her har vi laget forskjellige nye laboratorieoppstillinger og endret eksisterende utstyr.
Elektronikk og målevitenskap; Blyvegger er montert i stor safe som skal brukes til oppbevaring av strålingskilder. Modifisert og utvidet bruken av SOFA-riggen for å sammenligne eksisterende målinger med tomografi i 3-fase måling. Måleoppsett for å måle væskedråper i gass. Forskjellige metoder for å lage dråper er forsøkt.
Optisk fysikk; Arbeider i forbindelse med bygging og innredning av nytt laboratorium 1.etg.
Diverse utstyr til forskjellige laboratorieoppstillinger.
Petroleum- og prosessteknologi; Har laget kjerneprøve-og labutstyr. Støpt og maskinert mye bly til strålingsbeskyttelse. Laget mange steinprøver. Laget og modifisert forskjellige eksplosjonskammer og tenning-systemer for disse. Flerfase strømningsrigg for olje, vann og partikler har blitt laget til forsøk med høye hastigheter og relativt lavt trykk for å lage gasshydrater.
Romfysikk; Denne gruppen har fått
instrumentbokser, modeller og
prøveutstyr.
Bildene viser strømningsrigg og deler til rakett, de siste leveranser i
2007.
Kåre Slettebakken, leder mekanisk verksted 2007
-- Forskningsgrupper: --
Akustikk
Dette har vært et jevnt arbeidsår. 4 doktorander (PhD) har gjort seg ferdige og har disputert, og to til er i ferd med å levere. I høst tok vi opp 5 nye masterstudenter og en har avlagt sin mastereksamen. SFF-en «The Michelsen Center for Industrial Measurement Science and Technology» har hatt en litt treg startperiode, men er nå kommet i gang, og vi deltar i 2 prosjekter: Fiscal Flow measurement og Fisheries program. Fordi vi deltok i søknaden om SFF-en «Centre for Marine Ecosystem Acoustics» sammen med Havforskningsinstituttet, og var med helt til siste runde, ble vi overrasket med belønningsmidler fra Universitetsadministrasjonen, hvorav kr. 175000 tilkom oss. Det er en kjærkommen styrking av vår økonomi som gir oss en etterlengtet handlingsfrihet, og som vi vil forvalte med stort utbytte.
Den største forandringen er utlysningen av professoratet i teoretisk akustikk, hvor Per Lunde blir tilsatt fra mars 2008. Dette øker den faste staben med 50%, og betyr en vesentlig styrking av gruppens aktivitetsnivå og bredde. Per, som har vært prof II hos oss i flere år, hadde også hovedarbeidet med å utarbeide en strategiplan for Akustikkgruppen, som er oversendt til fakultetet i sommer. Det er å håpe at denne kan være med å sikre gruppens framtid når de eldste av oss snart må legge inn årene.
Som vanlig har vi tatt med alle masterstudentene til det årlige Scandinavian Symposium on Physical Acoustics. Vi har også sendt en masterstudent alene til en konferanse i Scotland, og dessuten har gruppemedlemmer deltatt ved 3 andre internasjonale konferanser.
Prosjektet TCIST (Time Coded Impulse Seismic Technique), som et et Petromaks-prosjekt sammen med Naxys AS (nå del av Bjørge) og Institutt for geofag (UiB), nærmer seg avslutning (ut januar 2008). Det har ført til ganske vellykkede resultater, som det nå blir spennende å se om brukere av seismikk (oljeselskaper m.m.) vil ta i bruk.
Prosjektet «INDSURF – evaluation of industrial applications of nonlinear acoustics imaging with dual band pulses» er på det nærmeste fullført. Dette er et samarbeide mellom NTNU, Dept. Of Circulation and Medical Imaging, Ultrasound group ved professor B.A.J. Angelsen (prosjektleder), CMR og IFT,UiB, der bergensmiljøet har bidratt med: Endelig element simuleringer av kompliserte medisinske kompositt-ultralydtransduser-konstruksjoner, og Påvisning av SURF-genererte signaler i gass (luft).
KMB-prosjektet «New subsea and downhole instrumentation» sammen med CMR og insustripartnere går sin gang. Vi deltar med 1 post.doc. og en PhD-stipendat, og prosjektarbeide.
Nytt av året er deltaking i en SIP med CMR på prosjektet «MuFames». Her skal ansettes en PhD-kandidat.
Elektronikk og målevitenskap
Gruppen ser tilbake på et hektisk år med gode resultater!
Vestlandets eneste senter for forskningsbasert innovasjon; The Michelsen Centre for Industrial Measurement Science and Technology ble åpnet av ordføreren 16. april. Dette er resultatet av mange års målbevist arbeid og selv om prosjektene ikke er startet for fullt med stipendiater enda, så gir senteret et betydelig løft til samarbeidet med CMR som er senterets vert. Senteret er svært tverrfaglig og involverer 4 UiB-institutter, Avdeling for Ingeniørutdanning ved HiB og til sammen 7 bedrifter. Gruppen har god utvikling med lovende resultater i et annet stort samarbeidsprosjekt med CMR; New subsea and downhole instrumentation. Både i dette prosjektet og i SFI-Michelsen deltar gruppen sammen med Akustikkgruppen. Forskningsgruppen er også engasjert i et Petromaks-prosjekt sammen med Naxys/Bjørge AS, hvor det utvikles et elektromagnetisk sensorsystem for deteksjon av elektriske lekkasjestrømmer i undervanns produksjonsanlegg. I tillegg er gruppen også involvert i en rekke mindre, men like fullt viktige prosjekter der resultatene er lovende, også mot medisin og biologi. I et av disse studeres metoder (nanoteknologi) for å øke deteksjonseffektiviteten i Geiger-Müller-detektorer.
Gruppen har som vanlig hatt stor søkning av studenter til mastergraden og har, selv med godt veiledningssamarbeid med eksterne partnere, ikke hatt kapasitet til alle. Det har alltid vært stor etterspørsel etter de ferdige kandidatene, men dette året har likevel vært eksepsjonelt i så måte. Ulempen med et godt arbeidsmarked er at det er vanskelig å rekruttere stipendiater. Som følge av det har vi måttet omgjøre to doktorgradsstipend fra Forskningsrådet til postdoktorstipend. På undervisningssiden vil vi spesielt nevne det nye tverrfaglige emnet i Medisinsk fysikk og teknologi som gikk for andre gang i høst. Det har vært en suksess og kan forhåpentligvis være med som et av flere emner i et tverrfakultært studietilbud på masternivå som er under planlegging. Forskningsgruppen har for tiden 22 mastergradsstudenter og 7 PhD kandidater.
Gruppen har sammen med Michelsensenteret vært arrangør 5th World Congress on Industrial Process Tomography her i byen 3.-6. september i år. Hardt arbeid med forberedelser og gjennomføring har vært vel verdt; kongressen går inn i historien som den mest vellykkede i serien så langt, ikke minst med hensyn til kvaliteten på arbeidene som ble presentert. Til sammen 154 delegater fra 26 land deltok og 145 arbeider ble presentert. Flere av disse vil bli publisert i spesialutgaver av tre velrenommerte tidsskrift i 2008. Konferansen ble åpnet av rektor og delegatene ble ønsket velkomne til Bergen av ordføreren på kommunal mottakelse i Håkonshallen. Takket være flere sponsorer ble det også en flott båttur med MS Bruvik.
Mikroelektronikkdelen av gruppen har i 2007 vært involvert i prosjekter innen subatomær fysikk, romfysikk og MEMS for mikrobølgeapplikasjoner. Det er uteksaminert 4 mastergradstudenter.
I november leverte vi samarbeid med romfysikkgruppen og partnere i Tyskland og Polen SIR‑2 instrumentet til den Indiske romfartsorganisasjonen ISRO. SIR-2 skal måle månens mineralogi ved hjelp av infrarød spektroskopi. Gruppen har hatt ansvar for datautlesning og instrumentstyring som er bygget opp rundt av en integrert datamaskin på en mikrobrikke. Satellitten Chandrayaan I skal skytes opp i løpet av våren 2008.[1]
I forbindelse med LHC på Cern har det vært stor aktivitet for å ferdigstille utlesningselektronikken for ALICE. ALICE består av mange sub-detektorer, og i flere av disse har Bergen vært involvert innenfor trigger-behandling, datautlesning og kontrollsystemer. Elektronikkens strålings-toleranse har hatt mye fokus, og det er utviklet et design som minsker faren for at strålingsinduserte feil skal forstyrre dataflyten.
Som ledd i grunnforskningsarbeidet rundt strålingsherdig integrert elektronikk har Ketil Røed hatt et ½ års opphold ved IBM T.J. Watson Research Center. Dr. Henry Tang og hans gruppe er blant de fremste innefor dette fagfeltet og har de siste årene utviklete spesialiserte simuleringsmetoder for strålingsfeil i minnekretser. Ved å samarbeide med IBM kan vi tilpasse disse metodene til elektronikk om utvikles ved IFT. Dette vil være et viktig ledd i å kvalifisere elektronikk som skal brukes ved CERN og framtidige høyenergi fysikk eksperiment, samt inne romfysikk.
Asle Festø har hatt et 7 mnd langt opphold ved University of California, San Diego. Prof. Gabriel Rebeiz og hans gruppe er verdensledende innen utvikling, simulering og produksjon av RF-MEMS kretser og integrerte kretser for mikrobølgeapplikasjoner. Under oppholdet ble det designet og produsert en mikrobølge-tuner for mikrobølgeforsterkere. Dette har gitt oss forståelse av prosessene bak teknologien og hvilke prosessparametre som legger begrensninger på kretsene som utvikles.
Geir Anton Johansen, gruppeleder 2007
Nanofysikk
2007 var Nanofysikk gruppens første år som offisiel selvstendig gruppe ved IFT etter utskilning fra Optikkgruppen. Vi startet året med 1,2 medlem mens gruppen nå, ved utgangen av 2007, teller 4 officielle medlemmer; Madsen (1. aman.), Holst (1. aman.), Denby (post doc) og Oltedal (post doc). I første del av det nye år styrkes gruppen ytterligere: ennå en post doc og en-to stipendiater slutter sig til oss og Holst får fast base her i Bergen.
Mens 2006 var et søknadernes år ble 2007 også et opp- og om-bygningernes år for oss. I år fik vi, i samarbeide med Carbontech Holding, NFR projektet HCSPLIT via gassmaks programmet. Projektet supplerer NFR projektet Nanokarbon som samme samarbeide fik i 2006 via Nanomat programmet. Nyt i forhold til Nanocarbon er at HCSPLIT utover Madsen også involverer IFTs Bjørn Arntzen.
Nanofysikk gruppen bygger nå opp og om, dels i 6. etage i Allegt. 55 (og på Kolsnes), hvor Carbontech samarbeidet etablerer sig, dels i 1. etage i sydfløyen i Allegt. 55 hvortil Holst flytter sit utstyr fra Østrig på nyåret. Vi måtte nylig erkende at vi har så masse nano på gang her på IFT at de sentrale enheter ikke klarer å holde de forskjellige nanolab's ute fra hverandre. Denne anledning kan vi da passe benytte til å avsløre at nanolab'en (i 6. etage) nå er omdøpt til Toppnanolab, mens navnet på lab'en i første fortsat er en velbevart hemmelighet (en julenøtt...).
Et av årets officielle høydepunkter set med nanoøyne var nok forskningsrådets Nanomat konferense i Bergen i hetebølgen i starten av juni, hvor Nanofysikk gruppen ved IFT var representert i arrangementskomiteen, (en hel del IFT folk jobbet dugnad, takk!), og adskillige av NanoUiB's forskere fik leilighet til å presentere sin forskning for det nationale nanomaterial-miljø, bl.a. IFT's Holst. Et annet høydepunkt var opptaket av første kull (60 søkere til 20 plasser) på UiB sin Nano-utdannelse, som har dype røtter i IFT sit nanoinitiativ. Nanofysikk ved IFT står som ansvarlig for to av de i alt tre spesialkurs i nano som utbydes (det siste av de tre kurs er et tverrinstitutionelt samarbeide). Først ut blir Holst som organisator av kurset Nano100, våren 08. Generelt blir nok 2008 et veldig utfordrende og spennende år for Nanofysikk gruppen.
Dorte
Madsen, gruppeleder 2007
Optikk og atomfysikk
2007 har vært et godt år for gruppen i optikk og atomfysikk. Det har vært en fin ettervekst av ny studenter til gruppen. Laserlaboratoriet er flyttet inn i nye lokaler, og aktiviteten der er stadig økende.
Morten Førre ble gledelig nok en av kandidatene som av Bergens Forskningsstiftelse ble utpekt som en av fremtidens forskingsledere, og fikk dermed bevilget et anselig stipend for en 4 års periode. Morten Førre vil utvikle en teori for å beskrive vekselvirkningen mellom materie og superintense og ultra-korte laserlyskilder.
Victoria Popsueva har disputert med en avhandling om koplede kvantepunkter, dvs. elektrondynamikk i kunstige to-dimensjonale molekyler som fremstilles i halvlederstrukturer, og gjennom dette brakt gruppens teoretikere inn i nytt og utfordrende faglig landskap. En annen av gruppens kvinnelige stipendiater, Ingrid Sundvor, har levert inn sin avhandling og en tredje, stipendiat, Lene Sælen har vært på forskningsopphold i Paris delfinansiert av et fransk ”Eiffel mobilitetstipend” Det store internasjonale fusjonsforskningsprosjektet ITER medfører også økende etterspørel etter ”tradisjonelle” atomfysiske reaksjonsberegninger for ioner, atomer og molekyler som har betydning for plasmastabilitet og temperatur i reaktoren. I tilknytning til dette har Jan Petter Hansen deltatt i en internasjonal komite som har evaluert ”Nuclear Data section” på Det Internasjonale Atomenergibyrået (IAEA) i Wien.
Gruppen har
koordinert et Nordforsk nettverk ” Fundamental quantum processes in atomic and
molecular systems” i 5 år bestående av 7 forskergrupper fra Skandinavia,
Russland og Nord-Irland. Dette nettverket hadde sitt siste velykkede møte på
Island i Juni i år. Et nytt Nordforsk nettverk
”Ultra cold quantum gases and atomtronics” er startet opp med IFT
deltakelse og koordinering fra Universitetet i Lund. Gruppen deltar også i en ny EU Cost aksjon (nettverk) med tittel” Chemistry With Ultrashort Pulses and
Free-Electron Lasers: Looking for Control Strategies Through “Exact”
Computations
Det er bevilget
en ny 3 års periode for prosjektet ”Environmental Physics in Tibet”. Dette
prosjektet som er finansiert av Nettverk
for universitetssamarbeid Tibet-Norge, vil blant annet omhandle studier av UV
stråling i verdens høyest liggende innsjø Lake Namtsu. I prosjektet inngår også
oppbygning av et nettverk av UV målestasjoner i Tibet og Nepal.
Det er også igangsatt et prosjekt finansiert av Norges Forskningsråd. Dette er prosjektetet “Polarized radiative transfer in media with non-uniform refractive-index distributions”. To stipendiater ble ansatt på dette prosjektet i sommer.
Av andre spesielle hendelser nevnes at Jakob Stamnes i 2007 fikk tildelt Simrads optoelektronikkpris for 2. gang og han ble også utnevnt til Fellow of the European Optical Society. Videre er Øyvind Frette valgt til visepresident i Norsk Fysisk Selskap samt at administrasjonen av selskapet er flyttet til Bergen gjennom at stipendiat Øyvind Svendsen har overtatt som selskapets sekretær.
Øyvind Frette, gruppeleder optikk og atomfysikk 2007
Petroleum og Prosessteknologi
I reservoarfysikk har Arne Graue i 2007 veiledet 20 PhD- og master studenter, 2 PhD og 2 MS studenter er uteksaminert og totalt 27 vitenskapelige artikler er publisert av disse studentene i samarbeid innen PPT og med 8 universiteter og 5 oljeselskaper i Frankrike, UK og USA. Graue har hatt forskningstermin i USA fra 01.07-31.12. I denne forbindelse har 13 MS og PhD studenter i gruppen hans vaert i USA i hoest og deltatt i samarbeid og utfoert eksperimenter ved 5 universiteter og hos ConocoPhillips' forskningssenter i Oklahoma.
Innenfor termodynamisk modellering (Bjørn Kvamme) er det for tiden 13 MSc sudenter og ytterligere 5 fra Januar 2008. Gruppen har for tiden 4 PhD studenter, 2 post.doc og en forsker. Det foreligger ytterligere ekstern finansiering til 6 stipendiater. 2 av disse er knyttet til et nytt forskningsprosjekt innen konvertering av naturgasshydrat til karbondioksyd hydrat. 1 stipendiat er knyttet til modellering av hydrat stabilitet og dynamikk i naturlige hydratreservoar og er del av en nasjonal satsing innen kartlegging av hydratresurser på norsk sokkel (GANS prosjektet). 2 stipendiater er knyttet til et nytt, større forskningsprosjekt sammen med UiO, IFE og NGI og er relatert til grunnleggende modellering av faseoverganger og reaksjoner i tilknytning til lagring av karbondioksyd i reservoar. Det er også ansatt en ny post.doc i et samarbeid med Los Alamos National Laboratory i USA innen reaksjoner mellom karbondioksyd og leirebergarter. Det internasjonale engasjementet innen hydrat er også stadig økende. Konferansen ”Fiery Ice from The Seas” arrangeres av Kvamme i Bergen i 2008. Kvamme er også trukket inn som internasjonal ekspert innen oppbygging av hydrat kompetanse i Sørøst-Asia og var invitert deltager på ASCOPE 2007 i Brunei. Kvamme er også invitert som ekspert til oppstart av et R&D Forum på Borneo i Januar 2008. Det er også etablert et samarbeid om MSc student utveksling mot Montana State University, med amerikansk økonomisk støtte til norske studenter. Gruppen har publisert en rekke vitenskapelige artikler.
Innenfor prosess sikkerhet (Rolf Eckhoff og Bjørn Arntsen) er det i 2007 uteksaminert 5 Mastergradskandidater. Rolf Eckhoff har gått over i pensjonistenes rekker men blir nok å se i korridorene fremover som emeritus
Bjørn Kvamme, gruppeleder 2007
Romfysikk
· ASIM gikk inn i fase B. ESA bevilget 2.8 MEUR for at teamet bestaaende av Danmark, Norge og Spania skal vise at instrumentpakken for TGF og sprites virkelig kan bygges. Fase C og D som er selve byggingen vil ha et 10 ganger større budsjett og vil sannsynligvis kunne starte i 2009. Planlagt oppskyting er 2011
· SIR-2 elektronikk ble levert og er til testing. Oppskyting er ventet våren 2008. Det etablert samarbeid med geovitenskapelig institutt (Rolf Birger Pedersen) for å folge opp det vitenskapelige utbytte.
·
Vi bygde og installerte et nytt magnetometer på
Nordkapp sammen med Tromsø Geophysical Observatory. Nordkapp magnetometer er en
del av det nordiske og baltiske magnetometer netverk IMAGE. Neste IMAGE møte
vil bli arrangert i Bergen, 2009. http://www.ava.fmi.fi/image/ http://geo.phys.uit.no/cgi-bin/status.cgi?Nordkapp
· Vi fikk stipend fra Meltzer Høyskolefond stipend for å bygge Nordkapp magnetometer og til å forhanlde mht. magnetometer på MetNet Mars mission.
· MetNet Mars mission har gått til Phase B. Instrumenter er bestemt og ett av de er AMR magnetometer. Første MetNet mission vil bringe et kjøretøy som skal lande på Mars sin overflate og er planlagt oppskutt 2009, med mulig forkyvning til 2011. Vi deltar i det vitenskapelige teamet for MetNet magnetometer. Andre deltagere er INTA Spain, NASA Goddard Space Flight Center US, IKI Russian and FMI Finland.http://www.ava.fmi.fi/metnet-portal/
· IPY startet mars 2007. Vi leder norsk IPY-relatert romforksning. Vi fikk 5 MNOK som benyttes til å kjøre EISCAT radaren på Svalbard kontiuerlig i ett år pluss et PhD stipend i Bergen. Vi bygger en romkoffert for skolen og vi skal avholde en journalistkonferanse neste år.
· Vi har fått NFR stotte til forlenget Cluster studiene med nye 3 år. Dette ledes ogsa fra Bergen. Vi har knyttet til oss en to-er stilling, som også ble forlenget 3 nye år. Et PhD stipend ga vi til Oslo slik at Cluster forskningen ikke kun foregår i Bergen.
· Nikolai Ostgaard begynte i mars 2007 som 'Space-science'-redaktør i 'Geophysical Research Letter' mens Eija Tanskanen startet som assoisiert redaktør. GRL er det mest siterte geovitenskapelige tidskrift de siste 10 år, http://www.agu.org/pubs/GRLEditorial.pdf.
· Vi har uteksaminert 5 Master studenter i 2007 og en PhD
· Vi har arrangert i samarbeid med Finnish Meteorological Institute et nordisk forskerkurs, Nordic Substorm School, for Master og PhD studenter på Svalbard, med deltagere og forelesere fra Norge og Finland. http://www.ipy.org/index.php?/ipy/detail/substorm_studies_in_iceland/
· Vi har studert hvilke effekter energetisk partikkelnedbør har på jordens øvre atmosfære, har nå spesielt sett på endringer i kjemisk sammensetning og på temperaturendringer. På dette området tok Camilla Sætre PhD graden tidligere i år. Hilde Nesse, som vil disputere like over nyttår (11/1 2008), er tildelt Post.doc. stipend fra NFR for å fortsette studier av bl.a. temperaturbalansen i den øvre atmosfæren.
· Arne Solberg, Kjell Brønstad og Claudia Kruber fra Geovitenskap deltok i Pre Shipment Review på MPS 15/12 hvor status for SIR-2 ble gjennomgått. Sir-2 er pt levert og integrert på Chandrayaan-1 som nr. 2 og således sett fra vår side i rute - noe som også ble positivt omtalt av ESA.
Nikolai Østgaard, gruppeleder romfysikk 2007
Skolerettet fysikk og formidling
I løpet av året har vi hatt en rekke aktiviteter rettet mot elever, lærere og studenter:
- Radioaktivitetseksperimenter med elever fra videregående skole.
- Mottak og omvisninger av en rekke fysikk-klasser fra videregående skoler i Hordaland og Sogn og fjordane.
- Forskningsstasjonen "Festplassen kaller verdensrommet" på forskningsdagene i september.
- Fysikkdag for 3FY-elever i Hordaland.
- Utvikling av utstyrspakken "Romkofferten".
- Diverse kurser for lærere i regi av Skolelaboratoriet i realfag. Blant annet Forskerspiren: Åpne forsøk og argumentering i naturfag.
- Konstruktivisme og læring i realfag: Foredrag på Høyskolen i Volda 22. februar 2007
-
Utprøving
av responssystemet TurningPoint i undervisningen i PHYS102 Grunnkurs i
elektrisitetslære, optikk og moderne fysikk. Dette eksperimentet må sies å være
svært vellykket hvis en skal dømme etter kommentarene i kursevalueringen.
I juni fikk vi vite at vi fikk NRF-midler til prosjektet ”Elever som forskere i naturfag” (ElevForsk). Prosjektet er utviklet i samarbeid med førsteamanuensis Erik Knain ved Seksjon for læring og lærerutdanning, Institutt for matematiske realfag og teknologi, Universitetet for miljø- og biovitenskap som også har det administrative ansvaret for prosjektet. Prosjektet innebærer blant annet at vi nå har under ansettelse to stipendiater knyttet til prosjektet, en til UMB og en til IFT, UiB. Hovedmål i prosjektet er å utvikle nye praksiser knyttet til læreplanmål innen Forskerspiren og Grunnleggende ferdigheter i naturfag i skole og lærerutdanning, og frambringe kunnskap om denne praksisen som er relevant for skoler, skoleeier og lærerutdannere.
Det har vært en del planleggingsaktivitet knyttet til ”Statoil-prosjektet” og Rå skole, men til våren vil vi gå inn i en mer aktivt utprøvende fase. Videre har en doktorgradsstudent (knyttet til University of Western Cape) levert. Andre aktiviteter har vært:
-
Seminarserien
"Energi og etikk" våren 2007.
-
Metodeseminar
i ”Kvalitativ metode i naturfagdidaktikk” for naturfaglærere ved Høgskulen i
Nesna 10. og 11. desember
-
Foredrag
på Steno Instituttet, Århus universitet, 29. november: ”Demokratisk deltagelse
gjennom kritisk vurdering av naturvitenskapelige argumenter”.
-
Foredrag
på Högskolan i Kalmar 26. oktober: ”Demokratisk deltagelse gjennom kritisk
vurdering av naturvitenskapelige argumenter”.
-
Presentasjon
av paper på ESERA-konferansen i Malmö 21-24. August: “Lab-reports
as a base for learning through writing in scientific genres”.
-
Tre
masterstudenter fra University of Wester Cape hadde i vår et fem måneders
studieopphold ved gruppen
-
I høst
har Satoko Ishikawa fra Japan hatt et fem månders opphold ved gruppen som
gjesteforsker
Stein Dankert Kolstø, gruppeleder 2007
Subatomær fysikk
Den subatomære gruppens arbeid under år 2007 har vært preget av de alt mer intensive forberedelsene innfor oppstarten av CERNs nye flaggskipp, akseleratorn LHC (Large Hadron Collider), som forhåpentligvis vil stå klar i midten av neste år. De begge gruppene i eksperimentell kjerne- og partikkelfysikk deltar aktivt i oppbyggingen og klargjøringen av eksperimentene ALICE og ATLAS ved LHC. Viktige komponenter av detektorene har blitt bygget i Bergen, og for å få alt på plass har flere gruppemedlemmer tilbringet en stor del av året på CERN. Gruppen har også en ledende rolle i de simuleringer og forberedelser for analys av den forventede dataen som pågår for fullt i skrivende stund, samt innenfor teorin for proton-proton kollisjoner ved LHC.
I begynnelsen av året blev det avholdt en meget vellykket Workshop, organisert av en av gruppens professorer, ved ECT Trento i Italien. Møtet, som var fokusert på s.k. ultraperifere kollisjoner, samla ca. 40 studenter og forskere fra i stort sett hele verden og viste på de store muligheter som finnes for å studere foton-induserte processer i kollisjoner mellom protoner og tunge kjerner. I april besøkte omkring 60 medlemmer av ATLAS-eksperimentet Bergen for å delta i et møte der strategier og utvikling av verktøy for analyse av data blev diskutert. I samme måned blev en forelesningsuke avholdt innen rammen for forskerskolen ”intelligente detektorer”. Temaet for forelesningene var datainnsamling og andre aspekter av realtidssystemer, og studenter fra Bergen og Oslo deltok sammen med studenter fra Heidelberg i Tyskland.
En av gruppens professorer, Dieter Röhich, har i 2007 også vært medlem av det nasjonale ”Thoriumutvalget” – en NFR oppnevnt ekspertgruppe som skal vurdere om Thoriumbasert kjernekraft bør satses på i Norge. Utvalget leverer sin innstilling i løpet våren 2008 og vil garantert føre til fortsatt energi og kjernekraft debatt her i landet. Per Osland har overtatt har nå overtatt som ny leder for European Physical Society sin "Division of High Energy Particle Physics",
Joakim Nystrand, gruppeleder 2007
Teoretisk fysikk og
energifysikk
Vores MSOFC projekt (materialer for solid oxide fuel cells, i samarbejde med Prototech) afsluttedes officielt i 2007, selv om en PhD. student (Thinh X. Ho) fortsætter med sit PhD projekt. Det afløses af NanoSOFC projektet, der vil omfatte en forsker og en PhD student.
To andre projekter begyndte i 2007: "HYADES, hydratplugging i rørledninger", sammen med NFR, StatoilHydro, kemisk institut, SINTEF Bergen og Chevron og et lille projekt: "CFD simulering og testning af blandekammer i gasmotorer", sammen med Rolls Royce. For 2008 har vi fået midler fra NFR til at starte et projekt sammen med Institut for Fysik, Utrecht Universitet, der hedder: Model for the natural vortex length in cyclones.
Pawel Kosinski har igen i år arrangeret et minisymposium ved ICNAAM (International conference on numerical and applied mathematics) og vores gruppe har bidraget dertil med artikler. Alex Hoffmann blev valgt til Fellow ved IChemE (the institution of chemical engineers, England) og til medlem af det norske teknologiske videnskabsakademi. Crina Silvia Ilea disputerede, og Ragnhild K. Asserson blev færdig som master. Weiming Peng tog op et job i Aker Kvaerner, men forbliver på en forsker-II stilling.
Arbeidet i subatomær teori, med fokus på kjernematerie under ekstreme forhold, både med ALICE og ISOLDE/FAIR relevans, har også i 2007 gitt gode resultater som er blitt presentert under internasjonale samlinger og i trykte publikasjoner. Csernai er nøkkelkontakt mot det nyetablerte FIAS (Frankfurt Institute for Advanced Studies), Vaagen mot det nye FAIR (Facility for Antiproton and Ion Research) ved GSI i Darmstadt. Det arbeides med å styrke den norske tilstedeværelsen ved dette framtidsviktige knutepunktet for moderne internasjonal kjernefysikk, i bred forstand. Vaagen har også deltatt i en gruppe for etablering av et internasjonalt samarbeidsforum for MBOQS (Many-Body Open Quantum Systems), for å binde sammen erfaring fra mesoskopisk til subatomisk fysikk, fra nano- til femtometerskala, med fokus på felles universelle trekk og fenomen. Bergens bidrag til oppdagelsen og forståelsen av borromeiske halokjerner gir oss et godt utgangspunkt.
Csernai har tatt over vervet som leder av Seksjonen for fysikk- og ingeniørvitenskap i Academia Europaea (AE). Han er også medlem av DNVA og i 2007 sammen med Hoffmann blitt medlem av NTVA (Norges Tekniske VitenskapsAkademi). Vaagen er fremdeles leder for Teknologigruppen (EPS-TG) i det Europeiske Fysikkselskapet, og for Energiarbeids-gruppen i AE. Han er også nestleder i Energiforum. Gjennom sine verv har medlemmene av gruppen for Teoretisk fysikk og energifysikk kunnet delta i, og kunnet påvirke energi-samarbeid i Norge og i Europa. Dette har også medført inviterte jubileumsforedrag/ordstyrer roller under akademijubileer i 2007. Et nasjonalt samspill mellom UiO-IFE-UiB om å styrke den norske kompetansen i energirelevant kjernefysikk er kommet i stand, med Geir-Anton Johansen og Vaagen som Bergensmedlemmer. Vaagen har i denne forbindelse sammen med andre medlemmer av gruppen og fra Norsk Fysisk Selskap, nylig besøkt SCK-CEN i Mol i Belgia for samtaler om et mulig framtidig akseleratordrevet reaktoranlegg (ADS).
Alex Hoffmann, gruppeleder 2007
Personale begynt, sluttet …
Instituttets stab består per 21. desember 2007 av 32 vitenskapelig ansatte fordelt på 28 menn og 4 kvinner i til sammen 9 forskningsgrupper. Den teknisk administrative stab teller 21 ansatte fordelt på 15 menn og 6 kvinner. Instituttet har 6 ansatte Post docs (3 kvinner) og 41 ansatte stipendiater (8 kvinner). I tillegg har vi omlag 30 dr. gradsstudenter finanisert over andre kilder. Totalt aktive mastergradsstudenter er omlag 120 og sist men langt fra minst viktig; vi har om lag 10 aktive emeriti!
Av faste stillinger har Bjørn Pommereshe sluttet som overingeniør og Professor Rolf Eckhoff har gått av for pensjon.
I løpet av året er følgende tilsatt i faste vitenskapelig stilling;
Per Lunde (Professor i Akustikk)
Lars Egil Helseth (Professor i Elektronikk og målevitenskap)
Pawel Kosinski (Førsteamanuensis i Prosessteknologi)
Tatiana Kouznetsova (Førsteamanuensis i Prosessteknologi)
Disse vil alle starte opp sitt virke ved IFT i løpet av første del av 2008 og sammen med minst en erstatning for avgang på teknisk side og oppstart av ny forskerstilling for Morten Førre etter tildeling av stipend fra Bergen Forskningsstiftelse så vil instituttet om ett års tid bestå av enda flere dyktige medarbeidere enn i dag.
Nytilsatte i 2007:
Etternavn |
Fornavn |
Stillingskategori |
Ansatt
dato |
Bruvik |
Erik Magnus |
Stipendiat |
01.01.2007 |
Tanskanen |
Eija |
Førsteamanuensis |
01.01.2007 |
Holst |
Bodil |
Førsteamanuensis |
01.04.2007 |
Sebastiampillai |
Charles |
Seniorforsknings- tekniker |
16.04.2007 |
Sætre |
Camilla |
Postdoktor |
01.04.2007 |
Kivelä |
Pilvi-Helinä |
Stipendiat |
01.04.2007 |
Helland |
Anders Groth |
Overingeniør |
01.04.2007 |
Kanaki |
Kalliopi |
Postdoktor |
21.05.2007 |
Denby |
Philip |
Forsker |
01.04.2007 |
Miranda-Barbosa |
Edesio |
Postdoktor |
01.06.2007 |
Hamre |
Børge |
Forsker |
15.06.2007 |
Fallah |
Saeed Bolandtaba |
Stipendiat |
01.06.2007 |
Be |
Alif |
Stipendiat |
01.08.2007 |
Bhandari |
Anak |
Stipendiat |
01.07.2007 |
Svensen |
Øyvind |
Stipendiat |
01.08.2007 |
Maad |
Rachid |
Overingeniør |
01.08.2007 |
Sandaker |
Heidi |
Postdoktor |
01.08.2007 |
Laundal |
Karl Magnus |
Stipendiat |
01.09.2007 |
Haugen |
Åsmund |
Stipendiat |
01.07.2007 |
Balakin |
Boris |
Stipendiat |
10.09.2007 |
Reisinger |
Thomas |
Stipendiat |
01.09.2007 |
Sluttet i 2007:
Etternavn |
Fornavn |
Stillingskategori |
Stillingens
utløp |
Pihl |
Birgit Haugen |
Førstesekretær/ vikar |
02.05.2007 |
Eckhoff*) |
Rolf K |
Professor |
30.11.2007 |
Pommeresche |
Bjørn |
Overingeniør |
05.10.2007 |
Calise |
Lucio |
Stipendiat |
31.07.2007 |
Sundvor |
Ingrid |
Stipendiat |
30.11.2007 |
Mohn |
Bjarte Alsaker |
Stipendiat |
19.05.2007 |
Raklev |
Are Reinert |
Stipendiat |
01.10.2007 |
Popsueva |
Victoria |
Stipendiat |
31.05.2007 |
Dale |
Elisabeth Iren |
Stipendiat |
30.09.2007 |
Johannesen |
Else Birkeland |
Stipendiat |
31.12.2007 |
Nyre |
Audun Nergård |
Stipendiat |
30.06.2007 |
Bjelland |
Cato |
Førsteamanuensis II |
31.03.2007 |
Lunde |
Per |
Professor II |
30.06.2007 |
Sørbø |
Marita |
Stipendiat |
31.12.2007 |
2007
master og doktorgrader
IFT kan for 2007 vise til 33 mastergrader og 14 PhD grader. De nye masters og doctores gratulereres igjen med vel gjennomført studium!
Karakterene til kandidatene under fordeler seg som vist i figuren over. Eksamenskommisjonen takkes for det arbeid den har lagt ned i tilknytning til dette!
Mastergrader
Kandidat |
Oppgavetittel |
Veileder(e) |
Johnny Bjerkås |
“An Investigation of Formation Damage
Mechanisms of Oil Based Drilling Fluid” |
Tore Skodvin (Kjemisk Inst.) og Arne Skauge (CIPR) |
Åsmund
Haugen |
“Experimental and Numerical Study of Two
Phase Flow in Fractured Limestone” |
Arne
Graue |
Øyvind
Bull |
“Experimental and Numerical Study of Oil
Recovery Mechanisms in Fractured Chalk at Neutral Wettability Conditions” |
Arne
Graue |
Bjarte
Hennø |
“A Study of Chlorine Gas Modelling in Low
Wind, Using the CFD Tool FLACS” |
Bjørn J.
Arntzen |
Kenneth Aamodt |
”γ and πdetection by conversion electron-positron pairs in the |
Dieter
Rörich |
Endre Grimsbø |
“Instrumentation of swim tunnels and
conductivity measurement of fish” |
Bjørn Tore Hjertaker |
Thomas Gundersen |
Design av
mikrobølgefilter |
Kjetil Ullaland |
Yun Cheng |
”Quark Scaling and calculation of
collective variables” |
Laszlo
Cernai |
Karl Magnus Laundal |
“Storm Time Observations of the Global Proton
|
Nikolai Østgaard |
Hermod Nitter |
”Sustainable Development of Electric Power
Systems and Stability Against Fluctuations” |
Laszlo Csernai |
Szabolcs Horvat |
“Frequency fluctuations in power systems” |
Laszlo Csernai |
Ragnhild B. Asserson |
“Interfacial tension measurements of freon
hydrates by means of droplet deposition and contact angle measurements” |
Alex C.
Hoffmann |
Roger Lie
(Cand.Scient) |
“Horizontal particle transport in a flowing
liquid” |
Alex C.
Hoffmann |
Rikard
Johnsson |
”Water deluge mitigation modelling using
the CFD tool FLACS” |
Bjørn J.
Arntzen |
Marte Augestad og Kristin Hope (fellesarbeid) |
”Electrostatic brush discharges as ignition
source in hyperbaric oxygen chambers” |
Bjørn J.
Arntzen |
Hanne
Gøril Thomassen |
“Measurement of auto-ignition temperatures
(AITs) of fuel/air and fuel/air/N2 mixtures” |
Rolf K.
Eckhoff |
Rune Sætre |
”Development of equipment for checkout and
testing of the IBIS veto subsystem on board the INTEGRAL satellite” |
Kjell
Brønstad |
André
Vasdal |
“High frequency magnetic field sensor for
measurement of oil/water fractions” |
Bjørn Tore Hjertaker |
Erik Johan Stangborli |
“Acquisition and synchronization of sensor
data for mulitiparametric imaging in gastroenterological studies” |
Bjørn Tore Hjertaker |
Ronny
Lystad |
“Transverse momentum spectra of kaons in
central Au + Au collisions at ” |
Dieter Röhrich |
“Terrestrial Gamma ray Flash En Monte Carlo – simulering for å forstå
deres fysiske egenskaper “ |
Nikolai Østgaard |
|
Yngve Skogseide |
“Development of the instrument control unit
of SIR-2- A near infrared spectrometer for the lunar satellite Chandrayaan-“ |
Kjetil Ullaland |
Sigurd Karlsen |
“Sammenheng mellom
gjennomsnittsenergien til elektronnedbør og forskjellige emisjonslinjer i
nordlyset målt med allsky kamera på Andøya” |
Nikolai Østgaard |
Edvard Andreas Fosdahl |
” Testing og
utvikling av programvaren til SIR-2-instrumentet på Chandrayaan” |
Kjetil Ullaland |
Irlin Nyland |
“ A Comparison Study Between Cosmic Noise
Absorption and Flux of Precipitating Energetic Electrons” |
Johan Stadsnes |
Magne Munkejord |
” Development of the |
Kjetil Ullaland |
Vidar Knappskog |
“Radiellmode
Svingninger I Piezoelektriske Ultralydtransdusere for Luft. Målinger og
Endelig Element Analyser” |
Magne Vestrheim |
Øyvind Sætre |
“Construction, Testing and First Data
Analysis with the Cosmic Ray Telescope“ |
Anna Lipniacka |
Hilde Jonette Spjeld |
“Karakterisering av
høyhastighets UHF datamodem til bruk sammen med subnet Relay“ |
Øystein Olsen |
Erik Schuster |
“Datainnsamlingskontroller
for høyhastighets-gammastråletomograf basert på USB- og Ethernet-grensesnitt
“ |
Bjørn Tore Hjertaker |
Are Stangeland |
“Control Software for the Generation of a
Busy Signal for the |
Dieter Röhrich |
Olav Lilleskare |
”On Fission Yields from Photonuclear
Reaction” |
Jan S. Vaagen |
PhD disputaser (hovedveileder
i parantes)
17. januar Ola K. Øye (Bjarne Stugu)
2.februar Eirik Aspenes (Arne Graue)
9. februar Camilla Sætre (Johan Stadsnes)
30. mars Audun Pedersen (Magne Vestrheim)
13. april Geir Pedersen (Halvor Hobek)
4. juni Are R.
Raklev (Per Osland)
11. juni Robert W. Moe (Arne Graue)
21. juni Bjarte A. Mohn (Bjarne Stugu)
28. september Kurt Schmidt (Bjørn Kvamme)
23. november Erlend Bjørndal (Magne Vestrheim)
23. november Victoria Popsueva (Jan Petter Hansen)
30. november Petter Nordli (Magne Vestrheim)
14. desember Crina Silvia Ilea (Alex Hoffmann)
14. desember Hongyan Yang (Dieter Röhrich)
17. januar 2007 Ola K. Øye
Ola Kristoffer Øye disputerte17. januar for PhD graden ved Universitet i Bergen med avhandlingen:
«Preparing the ATLAS
experiment – SemiConductor Tracker commissioning and simulation of SUSY models»
Link til pressemeldingen hans:
http://www.uib.no/info/dr_grad/2007/Oye_Ola.html
2.februar 2007 Eirik Aspenes
|
Eirik Aspenes disputerer fredag 2.februar for dr. scient
graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:
”Wettability effects on oil recovery mechanisms in fractured chalk”.
Link til pressemeldingen hans:
http://www.uib.no/info/dr_grad/2007/Aspenes_Eirik.html
9. februar 2007 Camilla Sætre
Camilla Sætre disputerte 9. februar for PhD graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:
”The effect of energetic
electron precipitation on the nitric oxide density in the lower thermosphere”
Link til pressemeldingen hennes:
http://www.uib.no/info/dr_grad/2007/Saetre_Camilla.html
30. mars 2007 Audun Pedersen
Audun Pedersen disputerte 30. mars for PhD-graden ved
Universitetet i Bergen med avhandlingen:
”Effects of nonlinear sound propagation in fisheries research.”
Link til pressemeldingen hans:
http://www.uib.no/info/dr_grad/2007/Pedersen_Audun.html
13. april 2007 Geir Pedersen
Geir Pedersen disputerte13. april for PhD graden ved
Universitetet i Bergen med avhandlingen:
”Methodology for in situ target strength measurement of fish”
Link til pressemeldingen hans:
http://www.uib.no/info/dr_grad/2007/Pedersen_Geir.html
4. juni 2007 Are R. Raklev
Are R. Raklev disputerte den 4. juni for PhD graden ved
Universitetet i Bergen med avhandlingen:
”Supersymmetric Cascade Decays at the LHC”
Link til pressemeldingen hans:
http://www.uib.no/info/dr_grad/2007/Raklev_Are.html
11. juni 2007 Robert W. Moe
Robert Wilhelm Moe disputerte mandag 11. juni for dr. scient
graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:
”Oil recovery by waterflooding fractured chalk at different wettabilities”.
Link til pressemeldingen hans:
http://www.uib.no/info/dr_grad/2007/Moe_Robert.html
21. juni 2007 Bjatre A. Mohn
Bjarte Alsaker Mohn disputerte 21. juni for PhD
graden ved Universitet i
”Charged Higgs boson searches and SemiConductor Tracker commissioning for the
ATLAS experiment”
Link til pressemeldingen hans: http://www.uib.no/info/dr_grad/2007/Mohn_Bjarte.html
28. september 2007 Kurt Schmidt
Transportegenskaper for olje- og gassystemer
Kurt Schmidt disputerte 28.
september for PhD-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: "Modelling
of Thermodynamic and Transport Properties of Systems Relevant to Reservoir
Fluid Processing" Link til pressemeldingen hans: http://www.uib.no/info/dr_grad/2007/Schmidt_Kurt.html
23. november 2007 Erlend Bjørndal
Måling av tetthet til væsker ved bruk av ultralyd
Erlend Bjørndal disputerte
23. november for PhD-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: “Acoustic measurement of liquid density
with applications for mass measurement of oil” Link til pressemeldingen hans: http://www.uib.no/info/dr_grad/2007/Bjorndal_Erlend.html Alle er velkommen til å høre
på!
23. november 2007 Victoria Popsueva
Elektroner i 2-dimensjonale molekyler
Victoria Popsueva disputerte
23. november for PhD-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: “Structure and Dynamics of Few-Electron
Quantum Dot Molecules” Link til pressemeldingen
hennes: http://www.uib.no/info/dr_grad/2007/Popsueva_Victoria.html
30. november 2007 Petter Nordli
Petter Nordli disputerte 30.
november for PhD-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: ”Sound
velocity cell for gas characterization”. Link til pressemeldingen hans: http://www.uib.no/info/dr_grad/2007/Norli_Petter.html Alle er velkommen til å høre
på!
14. desember 2007 Crina Silvia Ilea
Nye nanomaterialer til brenselsceller
Crina Silvia Ilea disputerte
14. desember for PhD-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: ”New
Materials for Solid Oxide Fuel Cells Based on Nanoparticles”. Link til pressemeldingen hennes: http://www.uib.no/info/dr_grad/2007/Ilea_Crina.html Alle er velkommen til å høre
på!
14. desember 2007 Hongyan Yang
Et nytt konsept for atomkjernen
Hongyan Yang disputerte 14.
desember for PhD-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: ”Particle Production in p+p and d+Au
Collisions at sqrt(s_NN)=200 GeV”. Link til pressemeldingen hennes: http://www.uib.no/info/dr_grad/2007/Yang_Hongyan.html Alle er velkommen til å høre
på!
Publikasjoner fra IFT (registrert i
ISI 2007, fremt til 20.12)
I IFT posten hver 4 uke listes
publikasjoner som registreres i den internasjonale databasen ”ISI Web of
Knowlegde”, forfattere som hører til
IFT. Her kan man studere enkelpersoners så vel som gruppers publikasjoner og
siteringer. Det som registreres i ISI
importeres automatisk inn i Frida og danner grunnlag for publikasjonspenger til
UiB. For instituttet samlet ser vi at for årene 2001-2002 en stabil økning i
publiseringsfrekvensen samtidig som vi ser at arbeidene jevnt over også siteres
godt. Om lag halvparten av bidraget til
dette kommer fra eksperimentelle storkollaborasjonsarbeider i kjerne og
partikkelfysikk som typisk kan ha 500 forfattere, men også når man trekker fra
disse registreres god publiseringsutvikling ved IFT.
Figuren over viser resultat av publisering og siteringer for IFT som helhet i perioden 2002-2007. Årets kollonne vil normalt stige med 30-40 arbeider til ettersom det tar noen måneder før ISI har registrert alt for 2007. Under er de publikasjoner fordelt på forskningsgruppetilhørighet som er registrert per 20.12.2007. Den dokumenterer jevn publisering i de fleste gruppene og noen grupper med særdeles god publisering for dette året!
Ikke nevnt her er bøker, undervisningsmateriell, kronikker og andre viktige skriftlige arbeider som de ansatte bidrar til og som er en nødvendig del av virksomheten.
Akustikk
Askeland B, Hobaek H, Mjelde R
Marine
seismics with a pulsed combustion source and Pseudo Noise codes
MARINE GEOPHYSICAL RESEARCHES 28 (2): 109-117 JUN 2007
Elektronikk og målevitenskap
Kongsli J, Hjertaker BT,
Froystein T
Evaluation
of power and phase accuracy of the BSD Dodek amplifier for regional
hyperthermia using an external vector voltmeter measurement system
INTERNATIONAL JOURNAL OF HYPERTHERMIA 22 (8): 657-671 DEC 2006
Vagle O,
Olsen O,
A
simple and efficient active quenching circuit for Geiger-Muller counters
NUCLEAR INSTRUMENTS & METHODS IN PHYSICS RESEARCH SECTION A-ACCELERATORS
SPECTROMETERS DETECTORS AND ASSOCIATED EQUIPMENT 580 (1): 358-361 SEP 21 2007
Optikk
og atomfysikk
Førre M
Nondipole
ionization dynamics of excited atoms in intense femtosecond pulses
PHYSICAL REVIEW A 74 (6): Art. No. 065401 DEC 2006
Lotsberg
JK, Marken E, Stamnes JJ, et al.
Laboratory
measurements of light scattering from marine particles
LIMNOLOGY AND OCEANOGRAPHY-METHODS 5: 34-40 JAN 2007
Sandvik A, Biryulina M, Kvamsto NG, et al.
Observed
and simulated microphysical composition of arctic clouds: Data properties and
model validation
JOURNAL OF GEOPHYSICAL RESEARCH-ATMOSPHERES 112 (D5): Art. No. D05205 MAR 8 2007
Saelen L,
Nepstad R, Hansen JP, et al.
The
N-dimensional Coulomb problem: Stark effect in hyperparabolic and
hyperspherical coordinates
JOURNAL OF PHYSICS A-MATHEMATICAL AND THEORETICAL 40 (5): 1097-1104 FEB 2 2007
Lotsberg
JK, Marken E, Stamnes JJ, et al.
Laboratory
measurements of light scattering from marine particles
LIMNOLOGY AND OCEANOGRAPHY-METHODS 5: 34-40 JAN 2007
Hestenes K, Nielsen KP, Zhao L, et al.
Monte
Carlo and discrete-ordinate simulations of spectral radiances in a coupled
air-tissue system
Dahlback A, Gelsor N, Stamnes JJ, et al.
UV
measurements in the 3000-5000 m altitude region in Tibet
JOURNAL OF GEOPHYSICAL RESEARCH-ATMOSPHERES 112 (D9): Art. No. D09308 MAY 8 2007
Popsueva
V, Forre M, Hansen JP, et al.
Electron
transport in a double quantum dot controlled by magnetic switching
JOURNAL OF PHYSICS-CONDENSED MATTER 19 (19): Art. No. 196204 MAY 16 2007
Borg AL, Ostgaard N, Pedersen A, et al.
Simultaneous
observations of magnetotail reconnection and bright X-ray aurora on 2 October
2002
JOURNAL OF GEOPHYSICAL RESEARCH-SPACE PHYSICS 112 (A6): Art. No. A06215 JUN 13 2007
Saelen L, Sundvor I, Birkeland T, et al.
Classical
and quantum-mechanical investigation of the role of nondipole effects on the
binding of a stripped HD2+ molecule
Popsueva
V, Nepstad R, Birkeland T, et al.
Structure
of lateral two-electron quantum dot molecules in electromagnetic fields
PHYSICAL REVIEW B 76 (3): Art. No. 035303 JUL 2007
Selsto S, Forre M
Alternative
descriptions of the light-matter interaction beyond the dipole approximation
PHYSICAL REVIEW A 76 (2): Art. No. 023427 AUG 2007
Svensen O,
Frette O, Erga SR
Scattering
properties of microalgae: the effect of cell size and cell wall
APPLIED OPTICS 46 (23): 5762-5769 AUG 10 2007
Forre M, Selsto S, Hansen JP, et al.
Molecules
in intense xuv pulses: Beyond the dipole approximation in linearly and
circularly polarized fields
PHYSICAL REVIEW A 76 (3): Art. No. 033415 SEP 2007
Ma LW,
Nielsen KP, Iani V, et al.
A new
method for photodynamic therapy of melanotic melanoma-effects of depigmentation
with violet light photodynamic therapy
JOURNAL OF ENVIRONMENTAL PATHOLOGY TOXICOLOGY AND ONCOLOGY 26 (3): 165-172 2007
Petroleum og
Prosessteknologi
Kvamme B, Kuznetsova T, Hebach A, et al.
Measurements
and modelling of interfacial tension for water plus carbon dioxide systems at
elevated pressures
COMPUTATIONAL MATERIALS SCIENCE 38 (3): 506-513 JAN 2007
Randeberg E, Eckhoff RK
Measurement
of minimum ignition energies of dust clouds in the < 1 mJ region
JOURNAL OF HAZARDOUS MATERIALS 140 (1-2): 237-244 FEB 9 2007
da Silva
EF, Kuznetsova T, Kvamme B, et al.
Molecular
dynamics study of ethanolamine as a pure liquid and in aqueous solution
JOURNAL OF PHYSICAL CHEMISTRY B 111 (14): 3695-3703 APR 12 2007
Tegze G, Granasy L, Kvamme B
Phase
field modeling of CH4 hydrate conversion into CO2 hydrate in the presence of
liquid CO2
PHYSICAL CHEMISTRY CHEMICAL PHYSICS 9 (24): 3104-3111 2007
Lummen N,
Kvamme B
Kinetics
of NaCl nucleation in supercritical water investigated by molecular dynamics
simulations
PHYSICAL CHEMISTRY CHEMICAL PHYSICS 9 (25): 3251-3260 2007
Schmidt KAG, Maham Y, Mather AE
Use of
the NRTL equation for simultaneous correlation of vapour-liquid equilibria and
excess enthalpy
JOURNAL OF THERMAL ANALYSIS AND CALORIMETRY 89 (1): 61-72 JUL 2007
Kosinski P
Numerical
analysis of shock wave interaction with a cloud of particles in a channel with
bends
INTERNATIONAL JOURNAL OF HEAT AND FLUID FLOW 28 (5): 1136-1143 OCT 2007
Skjold T
Review
of the DESC project
JOURNAL OF LOSS PREVENTION IN THE PROCESS INDUSTRIES 20 (4-6): 291-302 JUL-NOV
2007
Eckhoff RK, Randeberg E
Electrostatic
spark ignition of sensitive dust clouds of MIE < 1 mJ
JOURNAL OF LOSS PREVENTION IN THE PROCESS INDUSTRIES 20 (4-6): 396-401 JUL-NOV
2007
Pu YK, Jia
F, Wang SF, et al.
Determination
of the maximum effective burning velocity of dust-air mixtures in constant
volume combustion
JOURNAL OF LOSS PREVENTION IN THE PROCESS INDUSTRIES 20 (4-6): 462-469 JUL-NOV
2007
Romfysikk
Bhardwaj A, Gladstone GR, Elsner RF, .. Østgård
N, et al.
First
terrestrial soft X-ray auroral observation by the Chandra X-ray Observatory
JOURNAL OF ATMOSPHERIC AND SOLAR-TERRESTRIAL PHYSICS 69 (1-2): 179-187 FEB
Haaland
SE, Paschmann G, Forster M, et al.
High-latitude
plasma convection from Cluster EDI measurements: method and IMF-dependence
ANNALES GEOPHYSICAE 25 (1): 239-253 2007
Bhardwaj A, Gladstone GR, Elsner RF, Østgaard N et al.
First
terrestrial soft X-ray auroral observation by the Chandra X-ray Observatory
JOURNAL OF ATMOSPHERIC AND SOLAR-TERRESTRIAL PHYSICS 69 (1-2): 179-187 FEB 2007
Ostgaard N, Mende SB, Frey HU, et al.
Auroral
conjugacy studies based on global imaging
JOURNAL OF ATMOSPHERIC AND SOLAR-TERRESTRIAL PHYSICS 69 (3): 249-255 Sp. Iss. SI MAR 2007
Bhardwaj A, Elsner RF, Gladstone GR, N. Østgård , et al.
X-rays
from solar system objects
PLANETARY AND SPACE SCIENCE 55 (9): 1135-1189 Sp. Iss. SI JUN 2007
Saetre C, Barth CA, Stadsnes J, et al.
Thermospheric
nitric oxide at higher latitudes: Model calculations with auroral energy input
JOURNAL OF GEOPHYSICAL RESEARCH-SPACE PHYSICS 112 (A8): Art. No. A08306 AUG 24
2007
Snekvik K, Haaland S, Ostgaard N, et al.
Cluster
observations of a field aligned current at the dawn flank of a bursty bulk flow
ANNALES GEOPHYSICAE 25 (6): 1405-1415 2007
Forster M, Paschmann G, Haaland SE, et al.
High-latitude
plasma convection from Cluster EDI: variances and solar wind correlations
ANNALES GEOPHYSICAE 25 (7): 1691-1707 2007
Teoretisk fysikk og energifysikk
Suciu C,
Gagea L, Hoffmann AC, et al.
Sol-gel
production of zirconia nanoparticles with a new organic precursor
CHEMICAL ENGINEERING SCIENCE 61 (24): 7831-7835 DEC 2006
Zschocke S, Csernai LP, Molnar E, et al.
Freeze-out
process with in-medium nucleon mass
NUKLEONIKA 51: S43-S46 Suppl. 3 2006
Dehling HG, Dechsiri C, Gottschalk T, .. Hoffmann
AC et al. A
stochastic model for mixing and segregation in slugging fluidized beds
POWDER TECHNOLOGY 171 (2): 118-125 FEB 14 2007
Kosinski P, Hoffmann AC
An
Eulerian-Lagrangian model for dense particle clouds
COMPUTERS & FLUIDS 36 (4): 714-723 MAY 2007
Peng WM,
Hoffmann AC, Dries H, et al.
Reverse-flow
centrifugal separators in parallel: Performance and flow pattern
AICHE JOURNAL 53 (3): 589-597 MAR 2007
Dehling HG, Dechsiri C, Gottschalk T, et al.
A
stochastic model for mixing and segregation in slugging fluidized beds
POWDER TECHNOLOGY 171 (2): 118-125 FEB 14 2007
Peng WM,
Hoffmann AC, Dries H, et al.
Reverse-flow
centrifugal separators in parallel: Performance and flow pattern
AICHE JOURNAL 53 (3): 589-597 MAR 2007
Magas VK,
Csernai LP, Molnar E
Freeze-out
of the expanding system
EUROPEAN PHYSICAL JOURNAL A 31 (4): 854-857 MAR 2007
Bauchle B, Cheng Y, Csernai LP, et al.
Fluid
dynamics as a diagnostic tool for heavy-ion collisions
JOURNAL OF PHYSICS G-NUCLEAR AND PARTICLE PHYSICS 34 (8): S1077-S1081 Sp. Iss. SI AUG 2007
Molnar E,
Csernai LP, Magas VK, et al.
Covariant
description of kinetic freeze-out through a finite time-like layer
JOURNAL OF PHYSICS G-NUCLEAR AND PARTICLE PHYSICS 34 (9): 1901-1916 SEP 2007
Austrheim
T, Gjertsen LH, Hoffmann AC
Re-entrainment
correlations for demisting cyclones acting at elevated pressures on a range of
fluids
ENERGY & FUELS 21 (5): 2969-2976 SEP-OCT 2007
Austrheim T, Gjertsen LH, Hoffmann AC
Is the
Souders-Brown equation sufficient for scrubber design? An experimental
investigation at elevated pressure with hydrocarbon fluids
CHEMICAL ENGINEERING SCIENCE 62 (21): 5715-5727 NOV 2007
Chang YF, Sun L, Cai X
Phase
transition of a one-dimensional Ising model with distance-dependent connections
PHYSICAL REVIEW E 76 (2): Art. No. 021101 Part 1 AUG 2007
Subatomær fysikk
Ellis JR,
Gravitino
dark matter scenarios with massive metastable charged sparticles at the LHC
JOURNAL OF HIGH ENERGY PHYSICS (10): Art. No. 061 OCT 2006
Yang HY
Identified
particle production in p+p and d+Au collisions at RHIC
JOURNAL OF PHYSICS G-NUCLEAR AND PARTICLE PHYSICS 34 (8): S619-S622 Sp. Iss. SI
AUG 2007
Nystrand J
Ultra-peripheral
collisions of heavy ions at RHIC and the LHC
NUCLEAR PHYSICS A 787: 29C-36C MAY 1 2007
El Kaffas
AW, Khater W, Ogreid OM, P. Osland, et al.
Consistency
of the two-Higgs-doublet model and CP violation in top production at the LHC
NUCLEAR PHYSICS B 775 (1-2): 45-77 JUL 16 2007
Butterworth JM, Ellis JR,
Reconstructing
sparticle mass spectra using hadronic decays
JOURNAL OF HIGH ENERGY PHYSICS (5): Art. No. 033 MAY 2007
Brenner R, Bingefors N, Mohn B
Evaluation
of a humidity sensor for use in an environment exposed to radiation
JOURNAL OF TESTING AND EVALUATION 35 (5): 469-476 SEP 2007
STORKOLLABORASJONSARTIKLER:
Aubert B,
Bona M, Boutigny D, et al.
Measurements
of branching fraction, polarization, and charge asymmetry of
B-+/-->rho(+/-)f(0) and a search for B-+/-->rho(+/-)f(0)(980)
PHYSICAL REVIEW LETTERS 97 (26): Art. No. 261801 DEC 31 2006
Aubert B, Bona M, Boutigny D, et al.
Observation
of B+->phi phi K+ and evidence for B-0 ->phi phi K-0 below eta(c)
threshold
PHYSICAL REVIEW LETTERS 97 (26): Art. No. 261803 DEC 31 2006
Abdallah J, Abreu P, Adam W, et al.
Study
of leading hadrons in gluon and quark fragmentation
PHYSICS LETTERS B 643 (3-4): 147-157 DEC 14 2006
Aubert B, Barate R, Bona M, et al.
Measurements
of branching fractions, polarizations, and direct CP-violation asymmetries in B
->rho K-* and b -> f(0)(980)K-* decays
PHYSICAL REVIEW LETTERS 97 (20): Art. No. 201801 NOV 17 2006
Aubert B, Bona M, Boutigny D, et al.
Measurement
of branching fractions and charge asymmetries in B decays to an eta meson and a
K-* meson
PHYSICAL REVIEW LETTERS 97 (20): Art. No. 201802 NOV 17 2006
Abdesselam
A, Akimoto T, Allport PP, et al.
The
barrel modules of the ATLAS semiconductor tracker
NUCLEAR INSTRUMENTS & METHODS IN PHYSICS RESEARCH SECTION A-ACCELERATORS
SPECTROMETERS DETECTORS AND ASSOCIATED EQUIPMENT 568 (2): 642-671 DEC 1 2006
Aubert B, Bona M, Boutigny D, et al.
Observation
of an excited charm baryon Omega(*)(c) decaying to Omega(0)(c)gamma
PHYSICAL REVIEW LETTERS 97 (23): Art. No. 232001 DEC 8 2006
Aubert B, Bona M, Boutigny D, et al.
Inclusive
Lambda(+)(c) production in e(+)e(-) annihilations at root s=10.54 GeV and in Y(4S)
decays
PHYSICAL REVIEW D 75 (1): Art. No. 012003 JAN 2007
Aubert B, Barate R, Bona M, et al.
Improved
measurements of the branching fractions for B-0 ->pi(+) pi(-) and B-0 ->
K+ pi(-), and a search for B-0 -> K+ K-
PHYSICAL REVIEW D 75 (1): Art. No. 012008 JAN 2007
Aubert B, Bona M, Boutigny D, et al.
Observation
of CP violation in B ->eta/K-0 decays
PHYSICAL REVIEW LETTERS 98 (3): Art. No. 031801 JAN 19 2007
Aubert B, Barate R, Bona M, et al.
Observation
of a charmed baryon decaying to D(0)p at a mass near 2.94 GeV/c(2)
PHYSICAL REVIEW LETTERS 98 (1): Art. No. 012001 JAN 5 2007
Aubert B, Bona M, Boutigny D, et al.
Measurement
of the absolute branching fractions B -> D pi, D-*pi, D-**pi with a missing
mass method
PHYSICAL REVIEW D 74 (11): Art. No. 111102 DEC 2006
Aubert B, Bona M, Boutigny D, et al.
Observation
of the exclusive reaction e(+)e(-)->phi eta at root s=10.58 GeV
PHYSICAL REVIEW D 74 (11): Art. No. 111103 DEC 2006
Aubert B, Bona M, Boutigny D, et al.
Evidence
for B-0 ->rho(0)rho(0) decays and implications for the
Cabibbo-Kobayashi-Maskawa angle alpha
PHYSICAL REVIEW LETTERS 98 (11): Art. No. 111801 MAR 16 2007
Bearden IG, Beavis D, Besliu C, et al.
Forward
rapidity results from RHIC
REVISTA MEXICANA DE FISICA 52 (1): 112-118 Suppl. S JAN 2006
Aubert B, Barate R, Bona M, et al.
Branching
fraction measurement of (B)over-bar(0)-> D(*)+pi(-) and B--> D-(*)0 pi(-)
and isospin analysis of (B)over-bar -> D-(*)pi decays
PHYSICAL REVIEW D 75 (3): Art. No. 031101 FEB 2007
Aubert B, Bona M, Boutigny D, et al.
Measurement
of the B-0 ->pi(-)l(+)nu form-factor shape and branching fraction, and
determination of |V-ub| with a loose neutrino reconstruction technique
PHYSICAL REVIEW LETTERS 98 (9): Art. No. 091801 MAR 2 2007
Aubert B, Barate R, Bona M, et al.
Measurement
of the pseudoscalar decay constant f(Ds) using charm-tagged events in e(+)e(-)
collisions at root s=10.58.GeV
PHYSICAL REVIEW LETTERS 98 (14): Art. No. 141801 APR 6 2007
Aubert B, Bona
M, Boutigny D, et al.
Branching
fraction measurements of B+->rho(+)gamma, B-0 ->rho(0)gamma, and B-0
->omega gamma
PHYSICAL REVIEW LETTERS 98 (15): Art. No. 151802 APR 13 2007
Aubert B, Bona
M, Boutigny D, et al.
Measurement
of B decays to phi K gamma
PHYSICAL REVIEW D 75 (5): Art. No. 051102 MAR 2007
Aubert B,
Barate R, Boutigny D, et al.
Measurements
of Lambda(+)(c) branching fractions of Cabibbo-suppressed decay modes involving
Lambda and Sigma(0)
PHYSICAL REVIEW D 75 (5): Art. No. 052002 MAR 2007
Abdallah J,
Abreu P, Adam W, et al.
Search
for a fourth generation b '-quark at LEP-II at root s=196-209GeV
EUROPEAN PHYSICAL JOURNAL C 50 (3): 507-518 APR 2007
Aubert B, Bona
M, Boutigny D, et al.
Branching
fraction measurements of B+->rho(+)gamma, B-0 ->rho(0)gamma, and B-0
->omega gamma
PHYSICAL REVIEW LETTERS 98 (15): Art. No. 151802 APR 13 2007
Aubert B, Barate R, Bona M, et al.
Study
of inclusive B- and (B)over-bar(0) decays to flavor-tagged D, D-s, and
Lambda(+)(c)
PHYSICAL REVIEW D 75 (7): Art. No. 072002 APR 2007
Aubert B, Barate R, Bona M, et al.
Evidence
of a broad structure at an invariant mass of 4.32 GeV/c(2) in the reaction
e(+)e(-)->pi(+)pi(-)psi(2S) measured at BABAR
PHYSICAL REVIEW LETTERS 98 (21): Art. No. 212001 MAY 25 2007
Aubert B, Barate R, Boutigny D, et al.
Measurement
of branching fractions and mass spectra of B -> K pi pi gamma
PHYSICAL REVIEW LETTERS 98 (21): Art. No. 211804 MAY 25 2007
Aubert B, Bona M, Boutigny D, et al.
Evidence
for D-0-(D)over-bar(0) mixing
PHYSICAL REVIEW LETTERS 98 (21): Art. No. 211802 MAY 25 2007
Aubert B, Bona M, Boutigny D, et al.
Measurements
of CP-violating asymmetries in B-0 -> a(1)(+/-)(1260)pi(-/+) decays
PHYSICAL REVIEW LETTERS 98 (18): Art. No. 181803 MAY 4 2007
Aubert B, Bona M, Boutigny D, et al.
Evidence
for the rare decay B+ -> D-s(+) pi(0)
PHYSICAL REVIEW LETTERS 98 (17): Art. No. 171801 APR 27 2007
Abdesselam
A, Adkin PJ, Allport PP, et al.
The
ATLAS semiconductor tracker end-cap module
NUCLEAR INSTRUMENTS & METHODS IN PHYSICS RESEARCH SECTION A-ACCELERATORS
SPECTROMETERS DETECTORS AND ASSOCIATED EQUIPMENT 575 (3): 353-389 JUN 1 2007
Arsene I,
Bearden IG, Beavis D, et al.
Production
of mesons and baryons at high rapidity and high p(T) in proton-proton
collisions at root s=200 GeV
PHYSICAL REVIEW LETTERS 98 (25): Art. No. 252001 JUN 22 2007
Aubert B, Bona M, Boutigny D, et al.
Measurement
of the B-+/- -> rho(+/-) pi(0) branching fraction and direct CP asymmetry
PHYSICAL REVIEW D 75 (9): Art. No. 091103 MAY 2007
Aubert B, Bona M, Boutigny D, et al.
Observation
of CP violation in B-0 -> K+pi(-) and B-0 ->pi(+)pi(-)
PHYSICAL REVIEW LETTERS 99 (2): Art. No. 021603 JUL 13 2007
Aubert B, Bona M, Boutigny D, et al.
Search
for neutral B-meson decays to a(0)pi, a(0)K, eta rho(0), and eta f(0)
PHYSICAL REVIEW D 75 (11): Art. No. 111102 JUN 2007
Abdallah J, Abreu P, Adam W, et al.
Study
of triple-gauge-boson couplings ZZZ, ZZ gamma and z gamma gamma at LEP
EUROPEAN PHYSICAL JOURNAL C 51 (3): 525-542 AUG 2007
Arsene I, Bearden IG, Beavis D, et al.
Nuclear
modification factor for charged pions and protons at forward rapidity in
central Au plus Au collisions at 200 GeV
PHYSICS LETTERS B 650 (4): 219-223 JUL 5 2007
Abdallah J, Abreu P, Adam W, et al.
Investigation
of colour reconnection in WW events with the DELPHI detector at LEP-2
EUROPEAN PHYSICAL JOURNAL C 51 (2): 249-269 JUL 2007
Aubert B, Bona M, Boutigny D, et al.
Abdallah J, Abreu P, Adam W, et al.
Production
and decay of Omega(0)(c)
PHYSICAL REVIEW LETTERS 99 (6): Art. No. 062001 AUG 10 2007
Ahmad A, Albrechtskirchinger Z, Allport PP, et al.
The
silicon microstrip sensors of the ATLAS semiconductor tracker
NUCLEAR INSTRUMENTS & METHODS IN PHYSICS RESEARCH SECTION A-ACCELERATORS
SPECTROMETERS DETECTORS AND ASSOCIATED EQUIPMENT 578 (1): 98-118 JUL 21 2007
Aubert B, Bona M, Boutigny D, et al.
Branching
fraction and CP-violation charge asymmetry measurements for B-meson decays to
eta K-+/-, eta pi(+/-), eta ' K, eta 'pi(+/-), omega K, and omega pi(+/-)
PHYSICAL REVIEW D 76 (3): Art. No. 031103 AUG 2007
Aubert B, Bona M, Boutigny D, et al.
Measurement
of decay amplitudes of B -> J/psi K-*, psi(2S)K-*, and chi K-c1(*) with an
angular analysis
PHYSICAL REVIEW D 76 (3): Art. No. 031102 AUG 2007
Aubert B, Bona M, Boutigny D, et al.
Branching
fraction and charge asymmetry measurements in B -> J/psi pi pi decays
PHYSICAL REVIEW D 76 (3): Art. No. 031101 AUG 2007
Aubert B, Bona M, Boutigny D, et al.
Amplitude
analysis of the decay D-0 -> K-K+pi(0)
PHYSICAL REVIEW D 76 (1): Art. No. 011102 JUL 2007
Aubert B, Bona M, Boutigny D, et al.
Observation
of B+->rho K-+(0) and measurement of its branching fraction and charge
asymmetry
PHYSICAL REVIEW D 76 (1): Art. No. 011103 JUL 2007
Aubert B, Bona M, Boutigny D, et al.
Measurement
of CP-violating asymmetries in B-0 ->(rho pi)(0) using a time-dependent
Dalitz plot analysis
PHYSICAL REVIEW D 76 (1): Art. No. 012004 JUL 2007
Aubert B, Bona M, Boutigny D, et al.
e(+)e(-)->
K+K-pi(+)pi(-), K+K-pi(0)pi(0) and K+K-K+K- cross sections measured with
initial-state radiation
PHYSICAL REVIEW D 76 (1): Art. No. 012008 JUL 2007
Aubert B, Bona M, Boutigny D, et al.
Measurement
of CP-Violating asymmetries in B-0 ->(DD -/+)-D-(*)+/-
PHYSICAL REVIEW LETTERS 99 (7): Art. No. 071801 AUG 17 2007
Aubert B, Bona M, Boutigny D, et al.
Measurement
of the time-dependent CP asymmetry in B-0 -> D(CP)((*))h(0) decays
PHYSICAL REVIEW LETTERS 99 (8): Art. No. 080801 AUG 24 2007
Aubert B, Bona M, Boutigny D, et al.
Measurements
of CP-Violating asymmetries in the decay B-0 ->(K+K-K0)
PHYSICAL REVIEW LETTERS 99 (16): Art. No. 161802 OCT 19 2007
Abdallah J, Abreu P, Adam W, et al.
Search
for pentaquarks in the hadronic decays of the Z boson with the DELPHI detector
at LEP
PHYSICS LETTERS B 653 (2-4): 151-160 SEP 30 2007
Aubert B,
Bona M, Boutigny D, et al.
Measurement
of the relative branching fractions of (B)over-bar -> D/D-*/D(**)l(-)nu(l)
decays in events with a fully reconstructed B meson
PHYSICAL REVIEW D 76 (5): Art. No. 051101 SEP 2007
Aubert B,
Bona M, Boutigny D, et al.
Search
for B-0 ->phi(K+pi(-)) decays with large K+pi(-) invariant mass
PHYSICAL REVIEW D 76 (5): Art. No. 051103 SEP 2007
Aubert B,
Bona M, Boutigny D, et al.
Measurement
of the tau(-)-> K-pi(0)nu(tau) branching fraction
PHYSICAL REVIEW D 76 (5): Art. No. 051104 SEP 2007
Aubert B,
Bona M, Boutigny D, et al.
Search
for B+->tau(+)nu
PHYSICAL REVIEW D 76 (5): Art. No. 052002 SEP 2007
Aubert B,
Bona M, Boutigny D, et al.
Measurement
of the hadronic form factor in D-0 -> K(-)e(+)nu(e) decays
PHYSICAL REVIEW D 76 (5): Art. No. 052005 SEP 2007
Aubert B,
Bona M, Boutigny D, et al.
Study
of B-0 -> rho(+)rho(-) decays and constraints on the CKM angle alpha
PHYSICAL REVIEW D 76 (5): Art. No. 052007 SEP 2007
Abdallah J,
Abreu P, Adam W, et al.
Study
of multi-muon bundles in cosmic ray showers detected with the DELPHI detector
at LEP
ASTROPARTICLE PHYSICS 28 (3): 273-286 NOV 2007
Aubert B,
Bona M, Boutigny D, et al.
Improved
measurement of CP violation in neutral B decays to ccs
PHYSICAL REVIEW LETTERS 99 (17): Art. No. 171803 OCT 26 2007
[1] SIR-2 ble presentert i Schrødingers katt i januar 2007, blant annet med intervjuer av stab og studenter ved IFT.