UiB ugle.tif

Institutt for fysikk og teknologi, UiB
IFT-posten 10. desember 2010

Bilde2

Fra instituttledelsen

 

Dette er siste ordin¾re utgave av IFT-posten i Œr og med dette flotte bildet tatt av vŒre romfysikkstudenter pŒ Svalbard nylig (se reisebrev under), vil Institutt for fysikk og teknologi ¿nske alle samarbeidspartnere pŒ og utenfor UiB

 

 

Vi takker for samarbeidet i 2010 og ser frem til spennende muligheter sammen i 2011.

Nyheter og generell informasjon                            

Viktige frister og datoer

á      Frist for pŒmelding til julelunsjen 22. desember er onsdag 15. desember. Det ligger pŒmeldingsliste i ekspedisjonen.

á      Frist for Œ levere skjema for overf¿ring eller forskottering av ferie er 31. desember, se under.

á      Absolutt siste frist for innlevering av faktura for belastning pŒ regnskapet for 2010, er tirsdag 4. januar kl 09.00. Vi ser helst at innlevering skjer f¿r denne tid.

á      Frist for pŒmelding til emner i undervisningsopptaket er torsdag 13. januar. Emnelisten publiseres 13. desember.

á      Undervisningsstart og regul¾r emneundervisning starter mandag 17. januar.

 

Str¿mstans i romjulen

Som tidligere annonsert vil i utgangspunktet all str¿m til AllŽgaten 55 vil bli tatt ned tirsdag 28. og torsdag 30. desember 2010 i forbindelse med ombyggingsarbeid. Vi annonserer dette allerede nŒ slik at alle en kan ta det med i sin planlegging av romjulen. Vi kommer tilbake til mer utfyllende planer noe n¾rmere oppstart, men dette vil selvf¿lgelig ha konsekvenser for IT, varme, pŒgŒende fors¿k og mange andre ting. Hver enkelt mŒ derfor ogsŒ planlegge ut fra at det ikke er str¿m pŒ instituttet disse dagene.

Som f¿lge av dette oppfordrer vi alle ansatte som har anledning til Œ arbeide hjemme disse dagene, Œ gj¿re det. De som ikke har anledning til dette fŒr anledning til Œ ta fri tirsdag 28. og torsdag 30.desember uten bruk av feriedager, men disse to fridagene inkluderer da den vanlige romjulsfridagen. Str¿m og varme vil komme pŒ igjen onsdagen for sŒ Œ bli slŒtt av igjen torsdag. Men vi kan imidlertid ikke garantere at alle IT-systemer er oppe og gŒr onsdagen og dette mŒ derfor ogsŒ tas h¿yde for.

Hver enkelt  planlegge ut fra at det ikke er str¿m instituttet disse dagene. Vi ber alle slŒ av alle datamaskiner, skrivere etc., og ta ut kontakten fra veggen ved avslutning f¿r jul. Gjert vil v¾re tilstede pŒ instituttet disse dagene og hvis der er noen som pŒ grunn av eksperimenter etc. absolutt mŒ ha str¿m disse dagene, sŒ ta ogsŒ kontakt med Gjert.

 

Atommikroskopet NRK2

I programmet Kunnskapskanalen/ Vitenskapshvelvet som sendes NRK2 i morgen l¿rdag 11. desember kl 15.45 sendes reportasjen om atommikroskopet IFT.
Programmet er en samling reportasjer om forskning og vitenskap.

 

IFT teknisk avdeling opprettes 1. januar 2011

Fra 1. januar 2011 formaliseres det som allerede har v¾rt praktisert en stund: Alle tekniske avdelingene ved instituttet, E-lab, IT og Mekanisk verksted slŒs sammen til Teknisk avdeling (TA) som blir ledet av KŒre Nj¿ten som i den sammenheng har fŒtt opprykk til senioringeni¿r.  KŒre har arbeidslederansvar for TA, men vil ha med seg Magne HŒvŒg og Roald Lang¿en som faglige ledere av henholdsvis IT og Mekanisk verksted.

Det er flere grunner til dette, men de viktigste er at vi pŒ denne mŒten vil legge best mulig til rette for et godt og inspirerende arbeidsmilj¿ for alle vŒre teknisk ansatte hvor det de siste Œrene ogsŒ har v¾rt mange nyansettelser. Videre er det ogsŒ viktig Œ sikre best mulig forvaltning av den kompetanse og de ressurser vi har tilgjengelig.  Dedikert ledelse er da avgj¿rende siden instituttets behov for teknisk kompetanse de siste Œrene er blitt bredere eller mer tverrfaglig slik at den tekniske staben samlet dekker et st¿rre omrŒde der ingen nŒ har lik kompetanse. Dette er ogsŒ viktig for forsvarlig drift av en stadig mer avansert utstyrspark.

Vi ¿nsker Teknisk avdeling og KŒre alt godt i et sv¾rt viktig arbeid for instituttet.

 

Invitasjon til Œ delta i pedagogisk oppl¾ring for gruppeledere vŒr 2011

Universitetet i Bergen arrangerer hvert semester et pedagogisk kurs for gruppeledere

(kollokvieledere, seminarledere) som skal arbeide med undervisningsoppgaver i l¿pet av

semesteret. For mer informasjon og pŒmelding se her.

 

Overf¿ring av ferie til pŒf¿lgende ferieŒr/forskuttering av ferie

De som ¿nsker Œ benytte seg av ordningen med overf¿ring av ferie til pŒf¿lgende Œr eller forskuttering av ferie, mŒ inngŒ skriftlig avtale om dette.  Dette gj¿res ved Œ fylle ut dette skjemaet og returnere det i undertegnet stand til Karen-Margrete Hovland innen  31. desember 2010.

 

Juletrefest

Velferdsutvalget arrangerer den tradisjonelle juletrefesten l¿rdag 8. januar.  Sted blir som vanlig Grand selskapslokaler, tidspunkt fra 1500 til 1700. Det blir som vanlig hot-dog, julekaker, underholdning, jultregang og julenisse. Deltakelse krever pŒmelding.

 

S¿knad om oppholdstillatelse for nye utenlandske phd-kandidater

UDI har introdusert (fra 1. oktober 2010) den nye l¿sningen "S¿knad pŒ nett" som gj¿r det mulig Œ s¿ke om oppholdstillatelse, visum og statsborgerskap pŒ Internett. Det var tidligere mulig Œ s¿ke visum via Internett ved flere utenriksstasjoner. Men i h¿st har l¿sningen blitt utvidet til Œ omfatte alle norske utenriksstasjoner og alle typer oppholdstillatelser. Mer informasjon fra UDI om den nye "S¿knad pŒ nett"-ordningen er tilgjengelig pŒ norsk og engelsk.

 

Endringer i utfyllende regler for gradsstudier og i utfyllende regler for eksamen ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet

Fakultetets studiestyre har i l¿pet av 2010 vedtatt noen endringer til fakultetets utfyllende regler. Disse er nŒ innarbeidet i reglementet og lagt ut bŒde pŒ Eksternweb og pŒ fakultetets Wiki-side for studieadministrasjonen:

Endringer i Utfyllende regler for gradsstudier:

-       Ny ¤ 8a Felles masteroppgave

-       Ny ¤ 8b Klausulering av masteroppgaver

Endringer i Utfyllende regler for eksamen:

-       ¤ 1 Rett til ny eksamen, 3. avsnitt - om tidlig eksamen for studenter med gyldig frav¾r.

-       ¤ 7 Skifte mellom muntlig og skriftlig eksamen, siste avsnitt – om eksamensform ved tidlig eksamen

-       Ny ¤ 8 Bruk av sensor ved muntlige vurderinger

-       I tillegg ble det foretatt noen sprŒklige endringer.

Det gjenstŒr Œ oppdatere den engelske oversettelsen av de utfyllende regler tilsvarende. Dette vil bli gjort sŒ snart som mulig.

 

 

Reisebrev fra Svalbard: Substormkurs og Fysikkshow
av Ragnhild S. Hansen og Jone Peter Reistad

De siste 5 ukene har to studenter fra romfysikkgruppen v¾rt sŒ heldig Œ fŒ v¾re med pŒ et kurs pŒ Svalbard som kom i stand som et samarbeid mellom Universitetet i Bergen, Universitetssenteret pŒ Svalbard og Finsk meteorologisk institutt (FMI). Kurset ble holdt ved UNIS i Longyearbyen og omhandlet substormer, som f¿rer til nordlysutbudd. Det var totalt 8 deltakere fra universitetene i Oslo, Troms¿, Los Angeles,  Aberystwyth University og oss to fra UiB. De f¿rste to ukene var fylt med forelesninger og oppgavearbeid pŒ dagtid, men flere utflukter i helgene og pŒ ettermiddager. Vi fikk bl.a. En tur i isgrotten i Larsbreen og en tur til Trollsteinen. Den tredje uken var satt av til feltarbeid. Mandagen tok vi en tur til Kjell Henriksen observatoriet (nordlysobservatoriet). Dette er plassert ca 15 km fra Longyearbyen for Œ unngŒ lysforurensning fra byen, og pŒ denne Œrstiden er beltevogn det eneste fremkomstmiddelet. Etter en rask omvisning i bygget fant nordlyset det ogsŒ for godt Œ stikke innom. Vi gikk ut i m¿rket og fikk se masse nordlys, om enn noe diffust.

Etter Œ ha hatt sŒ flaks pŒ f¿rste observasjonsdag ble det bestemt Œ droppe feltarbeidet pŒ tirsdagen. Dette var like greit i og med at det viste seg Œ bli en dag uten noe som helst nordlysaktivitet. Vi var i utgangspunktet forn¿yd med de observasjonene vi hadde, men tok likevel en tur til EISCAT-radaren siden vi hadde v¾rt sŒ heldig Œ fŒ FMI til Œ betale noen timer med mŒlinger for oss. Etter Œ ha slŒtt pŒ anlegget gikk det ikke mer enn 15 minutter f¿r nordlyset var pŒ plass igjen, vi hadde virkelig naturen pŒ vŒr side. Vi kom oss ut for Œ se og fikk oss en stor opplevelse med masse bevegelse og fargespill i nordlyset. Vi lŒ pŒ ryggen og virkelig n¿t livet, man glemmer lett at det er -15 grader nŒr det er sŒ fint pŒ himmelen. Bildet som ligger ved er tatt fra radaranlegget midt mens nordlyset pŒgikk. Om vi var forn¿yd med de forrige mŒlingene, sŒ var vi enda mer forn¿yd med disse. SŒ godt som alle kameraer og anlegg pŒ Svalbard tok opp data denne kvelden.

Siden vi studentene er en del av Fysikkshow Bergen fant vi det for godt Œ ta med oss litt av utstyret nordover. Blant annet fikk vi lŒne med oss st¿veksplosjonskammeret til Rolf Eckhoff. Dette ble selvsagt godt mottatt pŒ Longyearbyen skole og vi holdt totalt 4 show for elevene pŒ ungdomstrinn og videregŒende. NŒr de som driver gruvedriften pŒ Svalbard, Store Norske Spitsbergen Kullkompani, fikk h¿re at vi hadde med oss et st¿veksplosjonskammer var selvsagt interessen stor for Œ fŒ se dette. Dermed fikk vi til bŒde en demonstrasjon i Longyearbyen, i Gruve 7 og i gruvesamfunnet i Svea. Dette til stor glede bŒde for gruvearbeiderne og studentene, bildet er tatt ved bes¿ket i gruve 7.

Vi hadde 5 veldig fine uker i det m¿rke nord, men det var selvsagt godt Œ komme tilbake til dagslyset. Vi hŒper ogsŒ at flere studenter kan fŒ mulighet til Œ fŒ oppleve det samme. Det skal vel kanskje litt til Œ ha like flaks med v¾r og observasjoner, men likefullt er det noe som absolutt b¿r gjentas.

Master og PhD-nytt                                                 

Pr¿veforelesning

MSc. ¯yvind Jensen vil holde f¿lgende pr¿veforelesning for Ph.D.-graden:

"Antihydrogen - fremstilling og egenskaper"

Ny tid! Fredag 17.desember 2010, kl.10.15 i Rom 546, IFT

Alle er velkommen til Œ h¿re pŒ!

 

Avsluttende mastergrad ved instituttet onsdag 15. desember 2010 kl. 10.15, rom 292

Kandidat

FagomrŒde – Oppgavetittel

Veileder(e)

Fredrik Solheim

 

ProsessteknologiSikkerhetsteknologi:

ÒAn Experimental Investigation of the Influence of Mechanical Damage, Rust and Dust on the Ability of Flame Gaps to Prevent Gas Explosion TransmissionÓ

Rolf K. Eckhoff

Bj¿rn J. Arntzen

 

Avsluttende mastergrad ved Kjemisk institutt mandag 20. desember 2010 kl. 09.15, rom 4060 (Realfagbygget)

Kandidat

FagomrŒde – Oppgavetittel

Veileder(e)

Maria Nordli

 

Petroleumsteknologi – Reservoarkjemi:

ÒKryssbundet polymerl¿sning (LPS)

for anvendelse i saltholdige reservoarÓ

Harald H¿iland, Uni CIPR

Tormaod Skauge, Uni CIPR

 

Avsluttende mastergrad ved instituttet tirsdag 21. desember 2010 kl. 13.00, rom 4060 (Realfagbygget)

Kandidat

FagomrŒde – Oppgavetittel

Veileder(e)

Eivind Norheim

 

PetroleumsteknologiReservoarfysikk:

ÒNetwork Modelling of Linked Polymer Solution: A New EOR MethodÓ

Arne Skauge, Uni CIPR

 

Publikasjoner (ISI)                                                  

á      Eigen G, Stugu B, Sun L, et al.: Measurement of the absolute branching fractions for D-s(-) -> l(-) (nu)over-bar(l) and extraction of the decay constant f(Ds) PHYSICAL REVIEW D   Volume: 82   Issue: 9   Article Number: 091103

á      Rohrich D, Yang H, Yin Z et al.: The BRAHMS Collaboration (vol 830, pg 941c, 2009), NUCLEAR PHYSICS A   Volume: 847   Issue: 1-2   Pages: 118-11

á      Juusola L, Andreeova K, Amm O et al.: Effects of a solar wind dynamic pressure increase in the magnetosphere and in the ionosphere, ANNALES GEOPHYSICAE   Volume: 28   Issue: 10   Pages: 1945-1959

á      Eigen G, Stugu B, Sun L, et al.: Correlated leading baryon-antibaryon production in e(+)e(-) -> c(c)over-bar -> Lambda(+)(c)(Lambda)over-bar(c)(-)X, PHYSICAL REVIEW D   Volume: 82   Issue: 9   Article Number: 091102