UiB : Juridisk Fakultet : eksamen : oppgaver 2. avdeling
Oppgaven er tilgjengelig på bokmål og nynorsk
Spaserveien Fjellveien i Bergen stod ferdig i 1909. Fra 1920-årene ble eiendommene på oppsiden langs veiens søndre del tillatt utbygget med villamessig bebyggelse. 11939 vedtok Bergen kommune en reguleringsplan hvoretter Fjellveiens søndre del skulle utvides til to kjørefelts bredde. For gjennomføring av planen foretok kommunen i 1940 diverse mindre ekspropriasjoner, blant annet av en stripe grunn langs veiens oppside mellom Fjellveien nr. 13 og nr. 21. Stripens bredde økte fra 0-0,5 meter ved nr. 13 til 2,5-3,5 meter ved nr. 21. Veiutvidelsen ble forpurret pga. krigen og den tyske okkupasjon. Etter krigen var det ikke lenger politisk stemning for å utvide Fjellveien. De eksproprierte grunnstykker forble imidlertid i kommunens eie.
I 1978 ble Fjellveien 13 solgt til biskop Thomas Tibud. Han hadde bil, men manglet egen parkeringsplass, noe som var et vilkår for å få dispensasjon fra det generelle innkjøringsforbud i Fjellveien som gjaldt inntil 1990. Utenfor hagemuren til nr. 21 var det imidlertid tilstrekkelig areal for opparbeidelse av en parkeringsplass. Kommunen drev på den angjeldende tid i 1978 på med asfalteringsarbeid i Fjellveien. Biskopen kontaktet arbeidsformannen, som straks fikk besørget asfaltering av de aktuelle kvadratmetre. Dernest fikk Tibud eieren av nr. 21, frøken Blücher som var medlem av Menighetsrådet og som han dessuten kjente godt, til å undertegne en erklæring om at hun «herved godkjenner bruken av plassen utenfor Fjellveien 21 for parkering av bil tilhørende Fjellveien 13». Med dette grunnlag gikk han så til trafikkpolitiet og fikk prompte sin dispensasjon. Tibud tok det for gitt at arealet mellom hagemuren og veien var del av nr. 21, blant annet fordi Blücher hadde beplantet området og stelte det som sin egen hage. Eiendomsforholdet hadde ikke vært noe tema da Blücher underskrev erklæringen. Parkeringsplassen ble ikke skiltet, men fremstod som privat og ble aldri brukt av andre enn Tibuds og deres gjester.
I forbindelse med at Tibud i 2000 gikk av for aldersgrensen og skulle flytte tilbake til Østlandet, ble Fjellveien 13 igjen solgt, nå til advokat Pia Blanck, partner i advokatfirmaet Riklogr & Vain, og gift med Steingrim Slagvold. I salgsoppgaven var følgende opplyst: «Parkering: 1 biloppstillingsplass medfølger eiendommen». I forbindelse med overdragelsen utferdiget Tibud et dokument sålydende:
«ERKLÆRING
Undertegnede eier av Fjellveien 13 overdrar herved min parkeringsplass til advokat Pia Blanck. Både politiet og eieren av Fjellveien 21, frk. Blücher, har godkjent plassen for min bil tilhørende Fjellveien 13.
Bergen, den 11. november 2000
Thomas Tibud»
Straks Blanck hadde satt opp skilt med «Privat Parkering for Fjellveien 13» like ved inngangsporten til nr. 21, tok frøken Blücher kontakt med Bergen kommune, Eiendomsavdelingen, for å få slutt på forholdet. Kommunen tilskrev Blanck med anmodning om å fjerne «den ulovlige skilting av kommunal grunn». Like etter fastmonterte Grønn Avdeling en kommunal parkbenk på den asfalterte plass.
Blanck protesterte, idet hun påberopte seg lovlig erverv av en hevdet stedsevarig rett til parkeringsplassen. Kommunen repliserte at vilkårene for hevd ikke var oppfylt, subsidiært at den eventuelt hevdede rett ikke kunne overføres til Blanck, atter subsidiært at Blanck på ervervstidspunktet ikke hadde vært i aktsom god tro.
- 0 -
For å unngå rettssak ga kommunen Blanck tilbud om leie av parkeringsplassen for p.t. kr. 2.500,- pr. år, som var vanlig pris i Bergen sentrum. Kontraktsdokumentet ble utstedt på Blancks navn, uten annen oppsigelsesklausul enn: «Den dag Fjellveien skal utvides, må parkeringsplassen fravikes». En annen klausul i kontrakten lød som følger: «Leieretten kan ikke overdras eller bortleies.»
I 2003 ble Pia Blanck og Steingrim Slagvold separert. På skiftet av felleseiet overtok Slagvold Fjellveien 13. Han tilskrev umiddelbart Bergen kommune, Eiendomsavdelingen, og bad om å bli registrert som leietaker og debitor for leiekrav. Eiendomsavdelingen, som nylig var blitt instruert fra politisk hold om å stramme inn sin parkeringspraksis i Fjellveien, svarte under henvisning til leiekontrakten at man ikke godtok at leieretten ble overført til Slagvold.
Slagvold repliserte at det ikke var tale om å overføre leieretten, subsidiært at forbudet mot overdragelse ikke kunne gjelde i et tilfelle som dette. Følgelig fastholdt han sitt krav om å bli anerkjent som part i leieavtalen.
- 0 -
Under trussel om rettssak og etter råd fra kommuneadvokaten, resignerte kommunen og godtok Slagvold som leier av parkeringsplassen. I 2003/04 tilbragte Slagvold tolv måneder i utlandet. Da han kom tilbake, fikk han vite at en nabo, Mikkel Revheim, gjennom hele året hadde benyttet hans ledige parkeringsplass, som stadig var skiltet for privat parkering. Slagvold sendte ham straks en regning på kr. 6.000,-, det dobbelte av den leie han selv i samme periode hadde betalt til kommunen.
Revheim avviste kravet som å være uten rettslig grunnlag. Det var ikke inngått noen avtale om leie, og Slagvold hadde heller ikke adgang til å inngå noen slik avtale. Dessuten hadde Slagvold ikke lidt noe økonomisk tap ved at han hadde benyttet plassen, som i Slagvolds fravær bare ville ha stått ubenyttet. Under enhver omstendighet kunne det ikke komme på tale å betale mer enn kr. 3.000,-.
- 0 -
Drøft og ta stilling til de rettsspørsmål oppgaven reiser.
Spaservegen Fjellveien i Bergen stod ferdig i 1909. Frå 1920-åra vart eigedommane på oppsida langs søndre del av vegen tillatne utbygde med villamessig bebygging. 11939 vedtok Bergen kommune ein reguleringsplan der søndre del av Fjellveien skulle utvidast til breidde med to køyrefelt. For å gjennomføre planen foretok kommunen i 1940 diverse mindre ekspropriasjonar, blant anna av ei stripe grunn langs oppsida av vegen mellom Fjellveien nr. 13 og nr. 21. Breidde på stripa aukte frå 0-0,5 meter ved nr. 13 til 2,5-3,5 meter ved nr. 21. Utvidinga av vegen vart forpurra pga. krigen og den tyske okkupasjonen. Etter krigen var det ikkje lenger politisk stemning for å utvide Fjellveien. Dei eksproprierte grunnstykka vart imidlertid verande i kommunen sitt eige.
I 1978 vart Fjellveien 13 seld til biskop Thomas Tibud. Han hadde bil, men mangla eigen parkeringsplass, noko som var eit vilkår for å få dispensasjon frå det generelle innkøyringsforbodet i Fjellveien som gjaldt inntil 1990. Utanfor hagemuren til nr. 21 var det imidlertid tilstrekkeleg areal for opparbeiding av ein parkeringsplass. Kommunen dreiv på denne tida i 1978 på med asfalteringsarbeid i Fjellveien. Biskopen kontakta arbeidsformannen, som straks sytte for at dei aktuelle kvadratmetrane vart asfalterte. Dernest fekk Tibud eigaren av nr. 21, frøken Blücher som var medlem av soknerådet og som han dessutan kjende godt, til å underteikne ei erklæring om at ho «med dette godkjenner bruken av plassen utanfor Fjellveien 21 for parkering av bil som tilhøyrer Fjellveien 13». Med dette grunnlaget gjekk han så til trafikkpolitiet og fekk prompte sin dispensasjon. Tibud tok det for gitt at arealet mellom hagemuren og vegen var del av nr. 21, blant anna fordi Blücher hadde planta til området og stelte det som sin eigen hage. Eigedomsforholdet hadde ikkje vore noko tema då Blücher skreiv under erklæringa. Parkeringsplassen blei ikkje skilta, men framstod som privat og blei aldri brukt av andre enn husstanden til Tibud og gjestene deira.
I samband med at Tibud i 2000 gjekk av for aldersgrensa og skulle flytte tilbake til Østlandet, vart Fjellveien 13 igjen seld, no til advokat Pia Blanck, partner i advokatfirmaet Riklogr & Vain, og gift med Steingrim Slagvold. I salsoppgåva var følgjande opplyst: «Parkering: 1 biloppstillingsplass følgjer med eigedommen». I samband med overdraginga utferda Tibud eit dokument med slik ordlyd:
«ERKLÆRING
Underteiknande eigar av Fjellveien 13 overdrar med dette min parkeringsplass til advokat Pia Blanck. Både politiet og eigaren av Fjellveien 21, frk. Blücher, har godkjend plassen for min bil tilhøyrande Fjellveien 13.
Bergen, den 11. november 2000
Thomas Tibud»
Straks Blanck hadde sett opp skilt med «Privat Parkering for Fjellveien 13» like ved inngangsporten til nr. 21, tok frøken Blucher kontakt med Bergen kommune, Eiendomsavdelingen, for å få slutt på forholdet. Kommunen skreiv til Blanck med oppmoding om å fjerne «den ulovlege skiltinga av kommunal grunn». Like etter fastmonterte Grønn Avdeling ein kommunal parkbenk på den asfalterte plassen.
Blanck protesterte, idet ho påberopte seg lovleg erverv av ein hevda alltidvarande rett til parkeringsplassen. Kommunen repliserte at vilkåra for hevd ikkje var oppfylt, subsidiært at den eventuelt hevda retten ikkje kunne overførast til Blanck, atter subsidiært at Blanck på ervervstidspunktet ikkje hadde vore i aktsam god tru.
- 0 -
For å unngå rettssak gav kommunen Blanck tilbod om leige av parkeringsplassen for p.t. kr. 2.500,- pr. år, som var vanleg pris i Bergen sentrum. Kontraktsdokumentet blei utferda på Blancks navn, utan annan klausul om oppseiing enn: «Den dag Fjellveien skal utvidast, må parkeringsplassen fråvikast». Ein annan klausul i kontrakten lydde som følgjande: «Leigeretten kan ikkje overdragast eller bortleigast.»
12003 blei Pia Blanck og Steingrim Slagvold separerte. På skiftet av felleseiget overtok Slagvold Fjellveien 13. Han skreiv umiddelbart til Bergen kommune, Eiendomsavdelingen, og bad om å bli registrert som leigetakar og debitor for leigekrav. Eiendomsavdelingen, som nyleg var blitt instruert frå politisk hald om å stramme inn parkeringspraksisen i Fjellveien, svarte med tilvising til leigekontrakten at ein ikkje godtok at leigeretten blei overført til Slagvold.
Slagvold repliserte at det ikkje var tale om å overføre leigeretten, subsidiært at forbodet mot overdraging ikkje kunne gjelde i eit tilfelle som dette. Følgjeleg heldt han fast ved kravet sitt om å bli anerkjent som part i leigeavtalen.
- 0 -
Under trussel om rettssak og etter råd frå kommuneadvokaten, resignerte kommunen og godtok Slagvold som leigar av parkeringsplassen. I 2003/04 tilbrakte Slagvold tolv månader i utlandet. Då han kom tilbake, fekk han vite at ein nabo, Mikkel Revheim, gjennom heile året hadde brukt den ledige parkeringsplassen hans, som stadig var skilta for privat parkering. Slagvold sende straks ei rekning på kr. 6.000,- til Revheim, det dobbelte av den leiga han sjølv i den same perioden hadde betalt til kommunen.
Revheim avviste kravet som å vere utan rettsleg grunnlag. Det var ikkje inngått nokon avtale om leige, og Slagvold hadde heller ikkje høve til å inngå nokon slik avtale. Dessutan hadde Slagvold ikkje lidd noko økonomisk tap ved at han hadde brukt plassen, som i tida Slagvold var fråverande berre ville ha stått ubrukt. Under eit kvart omstende kunne det ikkje komme på tale å betale meir enn kr. 3.000,-.
-----------
Drøft og ta stilling til dei rettsspørsmåla oppgåva reiser.
Sist oppdatert 31. mars 2007 av TEG Kommentarer til denne siden. |