UiB : Juridisk Fakultet : Studier : eksamen : oppgaver 2. avdeling

Oppgaven er tilgjengelig på nynorsk og bokmål

Nynorsk

UNIVERSITETET I BERGEN
CAND. JUR.-EKSAMEN
ANDRE AVDELING -VÅREN 2001
Praktisk oppgåve tysdag 29. mai 2001 kl. 09.00 – 16.00

I

Nina og Lars var sambuarar. Våren 1997 bestemte dei seg for å kjøpe ein eldre einebustad i utkanten av Bergen for kr. 1.1 million. Dei hadde saman spart kr. 100.000, og opptok i fellesskap eit lån på kr. 1 million i Sparebanken for å betale kjøpesummen. Ei tid etter kjøpet viste det seg at bustaden hadde store bygningsmessige manglar, m.a. på grunn av vasskade i samband med ein eldre, omfattande lekkasje på badet. Fordi seljaren var ute av stand til å betale, reiste dei ikkje krav mot han.  Nina og Lars opptok lån på kr. 250.000 i Sparebanken for å finansiere reparasjonsarbeidet. Etter ei tid vart tilhøvet mellom Nina og Lars dårleg, og dei bestemte seg for å flytte frå kvarandre. Nina hadde i mellomtida fått psykiske problem og var blitt arbeidsledig. Lars tilbaud seg å betale Nina kr. 1.000. pr. månad til ho fekk arbeid, som tilskot til dekking av hennar faste utgifter. Nina godtok tilbodet.
Korkje Nina eller Lars hadde råd til å halde på einebustaden etter samlivsbrotet. Dei selde einebustaden for kr. 1.1 million. Kjøpesummen vart heilt ut nytta til nedbetaling av gjelda til Sparebanken. Restgjelda etter nedbetalinga, kr. 150.000., skulle tilbakebetalast over 10 år, med halvårlege terminar. Nina, som framleis var arbeidsledig, var ute av stand til å betale noko.Lars var i stand til å betene restgjelda.
Etter å ha betalt 1. termin til Sparebanken, med kr. 7.500 + renter med kr. 6.000., til saman kr. 13.500, vende Lars seg til Nina 10. april 2000 pr. telefon og kravde at ho betalte kr. 6.750. til han. Nina nekta for at det var grunnlag for betalingsplikt, sidan ho ikkje hadde avtalt noko med Lars om dette. I alle fall var ho ikkje plikta til å betale meir enn rentedelen (kr. 3.000.) av kravet til Lars før han eventuelt hadde innfridd halvparten av restgjelda til Sparebanken, altså kr. 75.000.. Lars haldt fast ved kravet. Han godtok at kravet ikkje kunne grunnast på avtale, men haldt fram at han likevel kunne krevje at ho refunderte han halvparten av innbetalinga til Sparebanken. Det var heller ikkje grunnlag for Nina si motsegn om at Lars ikkje kunne krevje meir enn rentedelen av kravet før han hadde innfridd halvparten av restgjelda til Sparebanken.

Då det hadde gått ei tid utan at Nina etterkom betalingskravet til Lars, opplyste Lars at han ville motrekne i Nina sitt månadlege krav på kr. 1.000.. Nina meinte at Lars ikkje kunne motrekne. Lars måtte vere hindra i å motrekne i Nina sitt krav på grunn av dette kravet sin art. I alle fall måtte motrekning vere på vilkår av at krava var konnekse, noko dei etter Nina si oppfatning ikkje var.  Lars haldt fast ved motrekninga.
15. mai 2000 sendte Lars eit brev til Nina der han kravde forseinkingsrenter frå 10. mai 2000. Nina imøtegjekk kravet, då ho gjorde gjeldande at forseinkingsrente ikkje kunne reknast frå før 15. juni 2000, jf. rentel. § 2. Kravet på forseinkingsrente måtte dessutan avgrensast til å omfatte rente på den delen av kravet som gjaldt nedbetaling av restgjelda til Sparebanken, sidan rentelova ikkje gav heimel for rente på den delen av kravet som gjaldt rentebetalinga til Sparebanken. Vidare kravde Nina lemping av rentekravet etter rentel. § 4 (a).  Lars imøtegjekk motsegnene frå Nina. Han viste m.a. til at det ikkje var til hinder for å krevje forseinkingsrente frå 10. mai 2000 at han 10. april 2000 hadde sett fram betalingskrav pr. telefon. Vilkåret i rentel. § 2 om skriftleg påkrav måtte reknast som eit beviskrav som ikkje fekk noko å seie i tilfelle der debitor, altså Nina, hadde erkjent mottaket av munnleg påkrav. Nina hadde erkjent at ho hadde fått munnleg påkrav 10. april 2000. Vidare imøtegjekk Lars at Nina var forbrukar etter rentel. § 4 (a). Men sjølv om ho var forbrukar kunne det ikkje komme på tale med lemping av forseinkingsrenta i det konkrete tilfellet. Nina haldt fast sine motsegner. I tilfelle domstolen skulle konkludere med lemping av forseinkingsrenta, var Lars og Nina einige om kor stor lempinga skulle vere.

II

Peder Ås eigde ein større landbrukseigedom, gnr. 12 bnr. 1 i Lillevik kommune, der han dreiv kombinert jord og skogbruk. I perioden 1970 1973 selde han 65 bustadtomter i eit 200 mål stort utmarksområde på eigedomen, kalt Kjerrdalen, som var ein teig som låg eit stykke frå resten av eigedomen. Utbygginga skjedde etter ein plan utarbeidd av ein entreprenør som Peder hadde inngått ein utbyggingsavtale med. Planen var godkjent av kommunen. Kvar huseigar fekk kjøpa omlag 1 mål tomt. Tomtene låg spreidd i terrenget. Innimellom tomtene låg det såleis eit område som framleis høyrde til Peder sin eigedom. Området bestod av fjellknauser, lyng og litt mindre skog, der Peder dreiv litt vedhogst. Det var ikkje inngått nokon avtale som gav kjøparane rett til bruk av desse områda, ut over tilkomstvegar til tomtene, kloakk og vassleidningar m.m., men i salsavtalane med dei 65 kjøparane var det teke inn ein klausul om at:
"Seljaren vil ikkje foreta utbygging i Kjerrdalen ut over dei 65 tomtene som er planlagt".
Utover på 1980 og 1990tallet skjedde det ein sterk vekst i Lillevik og det vart mangel på tomter. Sonen til Peder Ås, Tobias, som i mellomtida hadde overteke eigedomen, tok i 1998 kontakt med entreprenørselskapet som hadde stått for utbygginga, med sikte på å få til ei vidare utbygging i Kjerrdalen. Selskapet var interessert i dette og utarbeidde eit utkast til reguleringsplan for området, der det vart innplassert 50 nye hus, innimellom dei tidlegare husa. Det vart inngått avtale om at entreprenørselskapet skulle stå for utbygginga. Kommunen vedtok i august 2000 utkastet som reguleringsplan for området.
Huseigarane i Kjerrdalen protesterte mot planane og tok i desember 2000 ut stemning ved Lillevik heradsrett med påstand om at den planlagte utbygginga var ulovleg i høve til dei. Dei gjorde gjeldande at Peder Ås gjennom salsavtalane først på 1970talet hadde stifta ein negativ servitutt på eigedomen, som hindra at det vart frådelt fleire tomter i Kjerrdalen. Sjølv om tomteeigarane ikkje hadde bruksrett til området utanfor dei einskilde tomtene, var området viktig for dei, som rekreasjonsområde som dei fritt kunne ferdast i, og ved at det var stor avstand mellom husa. Dette hadde gjeve tomtene i området ein større verdi, som dei hadde betalt for gjennom ein høgare kjøpesum for tomtene enn det som elles ville ha vore aktuelt. Ei utbygging ville føra til at husa vart liggjande tettare og det ville oppstå ulemper med innsyn, tapt utsikt og lys i tillegg til det generelle tapet av eit ope naturområde tett inn til husa. Verdien av tomtene ville difor bli redusert ved utbygging i samsvar med planen.
Tobias, som ikkje hadde vore merksam på avtaleklausulen, godtok at han ville måtte respektera avtalane så langt dei rakk. Han gjorde derimot gjeldande at den aktuelle klausulen ikkje gjaldt for andre enn Peder Ås, fordi det stod at "seljaren" ikkje ville foreta vidare utbygging. Dette kunne ikkje binda han som seinare eigar. Dessutan gjorde han gjeldande at når utviklinga førte til mangel på bustadtomter og kommunen vedtok reguleringsplan for området, måtte den råderettsavgrensinga som eventuelt låg i avtalane, falla bort.
Om dette skal det skrivast ei utgreiing der alle spørsmål, både prinsipale og subsidiære, vert drøfta og avgjorde.

Bokmål

UNIVERSITETET I BERGEN
CAND. JUR.-EKSAMEN
ANDRE AVDELING -VÅREN 2001
Praktisk oppgave tirsdag 29. mai kl. 09.00 – 16.00

I

Nina og Lars var samboere. Våren 1997 bestemte de seg for å kjøpe en eldre enebolig i utkanten av Bergen for kr. 1.1 million. De hadde sammen spart kr. 100.000, og opptok i fellesskap et lån på kr. 1 million i Sparebanken for å betale kjøpesummen. En tid etter kjøpet viste det seg at boligen hadde store bygningsmessige svakheter, bl.a. som følge av vannskade i forbindelse med en eldre, omfattende lekkasje på badet. Fordi selger var ute av stand til å betale, unnlot de å reise krav mot ham.  Nina og Lars opptok lån stort kr. 250.000 i Sparebanken for å finansiere reparasjonsarbeidene. Etter en tid ble forholdet mellom Nina og Lars dårlig, og de bestemte seg for å flytte fra hverandre. Nina hadde i mellomtiden fått psykiske problemer og var blitt arbeidsledig. Lars tilbød seg å betale Nina kr. 1.000. pr. måned inntil hun fikk arbeid, som bidrag til dekning av hennes løpende utgifter. Nina godtok tilbudet.
Verken Nina eller Lars hadde råd til å beholde eneboligen etter samlivsbruddet. De solgte eneboligen for kr. 1.1 million. Kjøpesummen ble i sin helhet benyttet til nedbetaling av gjelden til Sparebanken. Restgjelden etter nedbetalingen, kr. 150.000., skulle tilbakebetales over 10 år, med halvårlige terminer. Nina, som fremdeles var arbeidsledig, var ute av stand til å betale noe.Lars var imidlertid i stand til å betjene restgjelden.
Etter å ha betalt 1. termin til Sparebanken, med kr. 7.500 + renter med kr. 6.000., til sammen kr. 13.500, henvendte Lars seg til Nina 10. april 2000 pr. telefon og krevde at hun betalte kr. 6.750. til ham. Nina bestred at det forelå grunnlag for betalingsplikt, idet hun ikke hadde avtalt noe med Lars om dette. I alle fall var hun ikke forpliktet til å betale mer enn rentedelen (kr. 3.000.) av kravet til Lars før han eventuelt hadde innfridd halvparten av restgjelden til Sparebanken, altså kr. 75.000.. Lars opprettholdt kravet. Han godtok at kravet ikke kunne grunnes på avtale, men fremholdt at han likevel kunne kreve at hun refunderte ham halvparten av innbetalingen til Sparebanken. Det var heller ikke grunnlag for Ninas innsigelse om at Lars ikke kunne kreve mer enn rentedelen av kravet før han hadde innfridd halvparten av restgjelden til Sparebanken.
Da det hadde gått en tid uten at Nina etterkom Lars’ betalingskrav, erklærte Lars motregning i Ninas månedlige krav på kr. 1.000.. Nina bestred motregningen. Lars måtte være avskåret fra å motregne i Ninas krav på grunn av dette kravets art. I alle fall måtte motregning være betinget av at kravene var konnekse, noe de etter Ninas oppfatning ikke var. Lars opprettholdt motregningen.
15. mai 2000 sendte Lars et brev til Nina hvor han krevde forsinkelsesrenter fra 10. mai 2000. Nina bestred kravet, idet hun gjorde gjeldende at forsinkelsesrente ikke kunne løpe fra før 15. juni 2000, jfr. rentel. § 2. Kravet på forsinkelsesrente måtte dessuten begrenses til å omfatte rente på den del av kravet som gjaldt nedbetaling av restgjelden til Sparebanken, idet renteloven ikke gav hjemmel for rente på den del av kravet som gjaldt rentebetalingen til Sparebanken. Videre krevde Nina lempning av rentekravet iht. rentel. § 4 (a). Lars bestred Ninas innsigelser. Han viste bl.a. til at det ikke var til hinder for å kreve forsinkelsesrente fra 10. mai 2000 at han 10. april 2000 hadde fremsatt betalingskrav pr. telefon. Vilkåret i rentel. § 2 om skriftlig påkrav måtte anses som et beviskrav som ikke fikk betydning i tilfelle hvor debitor, altså Nina, hadde erkjent mottaket av muntlig påkrav. Nina hadde erkjent at hun hadde fått muntlig påkrav 10. april 2000. Videre bestred Lars at Nina var forbruker iht. rentel. § 4 (a). Men selv om hun var forbruker kunne det ikke komme på tale med lempning av forsinkelsesrenten i det konkrete tilfellet. Nina opprettholdt sine innsigelser. For det tilfelle at domstolen skulle konkludere med lempning av forsinkelsesrenten, var Lars og Nina enige om lempningens størrelse.

II

Peder Ås eide en større landbrukseiendom, gnr. 12 bnr. 1 i Lillevik kommune, der han drev kombinert jord og skogbruk. I perioden 1970 1973 solgte han 65 boligtomter i et 200 mål stort utmarksområde på eiendommen, kalt Kjerrdalen, som var en teig som lå et stykke fra resten av eiendommen. Utbygningen skjedde etter en plan utarbeidet av en entreprenør som Peder hadde inngått en utbyggingsavtale med. Planen var godkjent av kommunen. Hver huseier fikk kjøpe omtrent 1 mål tomt. Tomtene lå spredt i terrenget. Innimellom tomtene lå det således et område som fremdeles hørte til Peder sin eiendom. Området bestod av fjellknauser, lyng og litt mindre skog, der Peder drev litt vedhogst. Det var ikke inngått noen avtale som gav kjøperne rett til bruk av disse områdene, ut over tilkomstveier til tomtene, kloakk og vannledninger m.m., men i salgsavtalene med de 65 kjøperne var det tatt inn en klausul om at:
"Selger vil ikke foreta utbygging i Kjerrdalen ut over de 65 tomtene som er planlagt".
Utover på 1980 og 1990tallet skjedde det en sterk vekst i Lillevik og det ble mangel på tomter. Sønnen til Peder Ås, Tobias, som i mellomtiden hadde overtatt eiendommen, tok i 1998 kontakt med entreprenørselskapet som hadde stått for utbyggingen, med sikte på å få til en videre utbygging i Kjerrdalen. Selskapet var interessert i dette og utarbeidet et utkast til reguleringsplan for området, der det ble innplassert 50 nye hus, innimellom de tidligere husene. Det ble inngått avtale om at entreprenørselskapet skulle stå for utbyggingen. Kommunen vedtok i august 2000 utkastet som reguleringsplan for området.
Huseierne i Kjerrdalen protesterte mot planene og tok i desember 2000 ut stevning ved Lillevik herredsrett med påstand om at den planlagte utbyggingen var ulovlig i forhold til dem. De gjorde gjeldende at Peder Ås gjennom salgsavtalene først på 1970tallet hadde stiftet en negativ servitutt på eiendommen, som hindret at det ble fradelt flere tomter i Kjerrdalen. Selv om tomteeierne ikke hadde bruksrett til området utenfor de enkelte tomtene, var området viktig for dem, som rekreasjonsområde som de fritt kunne ferdes i, og ved at det var stor avstand mellom husene. Dette hadde gitt tomtene i området en større verdi som de hadde betalt for gjennom en høyere kjøpesum for tomtene enn det som ellers ville ha vært aktuelt. En utbygging ville føre til at husene ble liggende tettere og det ville oppstå ulemper med innsyn, tapt utsikt og lys i tillegg til det generelle tapet av et åpent naturområde tett inn til husene. Verdien av tomtene ville derfor bli redusert ved utbygging i samsvar med planen.
Tobias, som ikke hadde vært oppmerksom på avtaleklausulen, godtok at han ville måtte respektere avtalene så langt de rakk. Han gjorde derimot gjeldende at den aktuelle klausulen ikke gjaldt for andre enn Peder Ås, fordi det stod at "selgeren" ikke ville foreta videre utbygging. Dette kunne ikke binde ham som senere eier. Dessuten gjorde han gjeldende at når utviklingen førte til mangel på boligtomter og kommunen vedtok reguleringsplan for området, måtte den rådighetsavgrensningen som eventuelt lå i avtalene, falle bort.
Om dette skal det skrives en betenkning hvor samtlige spørsmål, både prinsipale og subsidiære, drøftes og avgjøres.