UiB : Juridisk Fakultet : Studier : eksamen : oppgaver 2. avdeling

UNIVERSITETET I BERGEN
CAND. JUR. EKSAMEN
ANDRE AVDELING -HØSTEN 1996
Teoretisk oppgave nr. l - onsdag 4. desember 1996 kl. 0900 - 1500

Bokmål: Ektefellers underholdsplikt - under ekteskapet og ved separasjon og skilsmisse.
Nynorsk: Ektefellars underhaldsplikt - under ekteskapet og ved separasjon og skilsmål.


UNIVERSITETET I BERGEN
CAND. JUR. EKSAMEN
ANDRE AVDELING -HØSTEN 1996
Teoretisk oppgave nr. 2 - torsdag 5. desember 1996 kl. 0900 - 1500

 
Bokmål: 1. Skadeserstatningsloven § 5-1.
2. Redegjør for kriteriene "alene om omsorgen" i folketrygdlovens § 12-1 og "lever sammen med" i § 12-4.

Begge oppgaver skal besvares.

Nynorsk: 1. Skadebotlova § 5-1.
2. Gjer greie for kriteria "alene om omsorgen" i folketrygdlova § 12-1 og "lever sammen med" i § 12-4.

Det skal svarast på begge oppgåvene.

Vedlegg: Forskrift 26.09.1980 om tap av rett til stønad etter lov om folketrygd kap. 12 for enslig forsørger som lever sammen med den andre av barnets foreldre, samt til orientering: Utdrag fra kap. 15 i forslag til ny lov om folketrygd, Ot.prp. nr. 29 (1995-96).


VEDLEGG 1:

Forskrift av 26. september 1980 om tap av rett til stønad etter folketrygdloven for enslig forsørger som lever sammen med den andre av barnets foreldre

§ 1
En enslig forsørger som lever sammen med den annen av barnets foreldre, har ikke rett til ytelser etter kap. 12 i lov om folketrygd. Med enslig forsørger menes her ugift, skilt eller separert mor eller far som er alene om omsorgen for barn.
Forsørgeren anses å leve sammen med den annen av barnets foreldre når

  • vedkommende bor i samme leilighet eller hus som den annen part, selv om de bor i hver sin del av leiligheten eller huset, eller ordningen skyldes boligproblemer. Dersom partene bor i hver sin leilighet i samme boligblokk/leiegård, kan det likevel gjøres unntak fra denne regelen hvis særlige grunner taler for det.
  • partene vanligvis har felles bolig, jfr. bokstav a, selv om de - på samme måte som gifte par - midlertidig kan bo adskilt, feks. på grunn av arbeid, utdanning, sykdom eller militærtjeneste.

    Det er de faktiske boligforhold som er avgjørende, ikke hvor partene er registrert bosatt.
    Samvær mellom mor, far og barn som ligger innenfor rammen av avtalt eller bestemt samværsrett regnes ikke som samliv etter forskriftene her.
  • § 2
    Såfremt barnets mor lever sammen med en mann som ikke kan utelukkes å være barnets far, faller retten til stønad etter folketrygdens kapittel 12 bort.
    En mann kan utelukkes å være far dersom det er fastslått ved rettskraftig dom, forelegg eller skriftlig erkjennelse i samsvar med lov om born utanom ekteskap av 21. desember 1956 at en annen er far til barnet.

    § 3
    Såfremt farskapet ikke er fastslått eller det ikke er kjent hvem som er far til barnet, og barnets mor lever sammen med en mann, jfr. § 1, har hun ikke rett til stønad etter folketrygdens kapittel 12 med mindre hun sannsynliggjør at vedkommende mann ikke kan være far til barnet.

    § 4
    Dersom en enslig forsørger har barn med forskjellige personer, faller retten til stønad etter folketrygdlovens kapittel 12 bort hvis vedkommende lever sammen med den andre av foreldrene til ett av barna. En enslig mor mister retten til stønad dersom hun lever sammen med en mann som ikke kan utelukkes å være far til ett av barna, jfr. §§ 2 og 3.

     

    VEDLEGG 2:

    1995-96

    Ot prp nr 29

    265

    Om ny lov om folketrygd (folketrygdloven)

    Sykepenger skal erstatte fødsels- eller adopsjonspenger og arbeidsinntekt.

    IV Forskrifter
    § 14-30
    Departementet gir forskrifter til utfylling og gjennomføring av bestemmelsene i dette kapitlet.

    Kapittel 15 Stønad til enslig mor eller far
    Bestemmelser om
    - formål står l § 15-1
    - generelle vilkår før rett til stønad står i §§ 15-2 til 15-6
    - overgangsstønad står i §§ 15-7 til 15-9
    - fødselsstønad står i § 15- l 0
    - stønad til barnetilsyn står i § 15-1 l
    - utdanningsstønad står i § 15-12
    - tilskott og lin for å koninie i arbeid står i § 15-13
    - forholdet til andre folketrygdytelser m.m. står i § 15-14.

    § 15-1 Formål
    Formålet med stønad etter dette kapitlet er å sikre inntekt for medlemmer som har aleneomsorg for barn, og å gi disse medlemmene midlertidig hjelp til selvhjelp slik at de kan bli i stand til å forsørge seg selv ved eget arbeid.

    § 15-2 Forutgående medlemskap
    Det er et vilkår for rett til stønad etter dette kapitlet at vedkommende har vært medlem i trygden i de siste tre årene før hun eller han setter fram krav om stønad.
    Vilkåret i første ledd gjelder ikke for en flyktning (§ 1-7) som er medlem i trygden.
    Departementet gir forskrifter om unntak fra bestemmelsen i første ledd.

    § 15-3 Opphold i Norge
    Det er et vilkår for rett til stønad etter dette kapitlet at medlemmet og barnet oppholder seg i Norge.
    Medlemmet får likevel stønad under utenlandsopphold dersom

    a) oppholdet ikke er ment å vare mer enn seks må neder regnet fra utreisedagen, eller
    b) oppholdet skyldes arbeid for en norsk arbeidsgi ver.

    § 15-4 Ugift, separert eller skilt mor eller far
    For å få rett til stønad må medlemmet være ugift, separert eller skilt.
    Faktisk samlivsbrudd er likestilt med separasjon fra og med den måneden et av følgende vilkår er oppfylt:

    a) Det er reist separasjons- eller skilsmissesak. og det er gått minst seks måneder siden saken ble reist.
    b) Det er reist sak, og det er gått minst seks måneder siden det forelå begjæring om mekling for meklingsinstansen etter ekteskapsloven § 26.
    c) Det er reist sak, og det er gått minst ett år siden samlivsbruddet.
    d) Spesielle forhold har gjort det vanskelig å reise sak, og det er gått minst ett år siden samlivsbruddet.

    Sak om separasjon eller skilsmisse er tidligst reist når det foreligger stevning for domstolene eller begjæring hos fylkesmannen.

    § 15-5 Enslig mor eller far
    Medlemmet må være enslig mor eller far med aleneomsorg for barn. Som mor eller far regnes også den som på grunn av dødsfall har fått foreldreansvaret etter barneloven § 36. En mor eller far har aleneomsorgen for et barn når vedkommende varig har klart mer av den daglige omsorgen enn den andre av foreldrene. Det gis ikke stønad dersom medlemmet lever sammen med en person hun eller han har barn med eller er skilt eller separert fra. En enslig mor kan miste retten til stønad hvis barnets far ikke er kjent og hun lever sammen med en mann som ikke kan utelukkes å være faren. Departementet gir forskrifter om anvendelsen av bestemmelsene i denne paragrafen.

    § 15-6 Når stønad kan gis - barnets alder
    Stønad etter dette kapitlet kan gis til et medlem som har omsorgen for barn som ennå ikke har fullført tredje skoleår. Når barnet har fullført tredje skoleår, gjelder følgende:

    a) Overgangsstønad etter § 15-7 kan gis i en omstillingsperiode etter separasjon eller skilsmisse, eller etter samlivsbrudd mellom ugifte foreldre, når barnet trenger mer omsorg enn det som er vanlig for jevnaldrende, og når det gis utdanningsstønad.
    b) Stønad til barnetilsyn etter § 15-11 kan gis når barnet trenger mer tilsyn enn det som er vanlig for jevnaldrende, og når fraværet fra hjemmet på grunn av arbeid eller utdanning er mer langvarig eller uregelmessig enn det en vanlig arbeidsdag medfører.
    c) Utdanningsstønad etter § 15-12 kan gis i en nødvendig utdanningsperiode etter separasjon eller skilsmisse, eller etter samlivsbrudd mellom ugifte foreldre, tiår omsorgen for barnet har vært til hinder for utdanning på et tidligere tidspunkt.
    d) Tilskott og lån for å komme i arbeid etter § 15-13 kan gis i en omstillingsperiode etter separasjon eller skilsmisse, eller etter samlivsbrudd mellom ugifte foreldre, når omsorgen for barnet har vært .............……………………………………………..