UiB : Juridisk Fakultet : eksamen : 3. studieår : JUS131

UNIVERSITETET I BERGEN
HJEMMEEKSAMEN
3. STUDIEÅR - JUS131 - HØSTEN 2003

Oppgaven er tilgjengelig på bokmål

Bokmål

Båtfabrikken Draugen AS produserer mellomstore båter i plast som først og fremst selges til næringsdrivende på det norske markedet, særlig til fiske- og oppdrettsnæringen, men noen ganger også til norske forbrukere. Gjennom sine kontakter i Tyskland, har båtfabrikken funnet frem til en tysk produsent av bunnventiler til plastbåter. Den tyske produsenten kan levere slike ventiler atskillig billigere enn de norske produsentene, faktisk nærmere 50% rimeligere.

Den tyske fabrikken fraskriver seg imidlertid i sine standardvilkår ethvert erstatningsansvar for mangler ved bunnventilene utover selve kostnadene med ny ventil. Det er en kjent sak at ved svikt i slike ventiler kan båtene havarere, med de tragedier dette kan medføre. Gjennom sitt forsikringsselskap har Draugen AS fått vite at man ikke kan forsikre seg mot mangel-ansvar i slike tilfeller, og at båtfabrikken selv eventuelt kan bli erstatningsansvarlig bl.a. for skader havari medfører på personer og gods. Forsikringsselskapet anbefaler derfor at også Draugen AS tar inn en ansvarsfraskrivelse i sine vilkår for salg av båter som begrenser ansvaret i tilfelle bunnventilene svikter.

Draugen AS er imidlertid opptatt av kundenes og markedets tillitt til båtene deres og vil helst ikke å ta inn noen ansvarsregulering i sine standardvilkår. Båtfabrikken ønsker derfor en rettslig utredning av hvilket erstatningsansvar fabrikken har dersom svikt i bunnventilene fører til havari – om man er ansvarlig i slike tilfeller, og eventuelt hvilket omfang ansvaret har i forhold til virksomhetens kundekrets. I tillegg ønsker fabrikken et forslag til hvordan en standardklausul om ansvarsregulering bør formuleres, samt veiledning om hvordan en slik ordning vil stå seg rettslig.

***

Tenk deg at du er juridisk rådgiver for Draugen AS. Skriv en rettslig utredning av de ovennevnte spørsmål med oppdrag og forslag som fremgår av ovennevnte.

Til toppen