UiB : Juridisk Fakultet : Studier : eksamen : oppgaver 3. avdeling

UNIVERSITETET I BERGEN
CAND. JUR. EKSAMEN
3. AVDELING -HØSTEN 2004

Oppgaven er tilgjengelig på bokmål og nynorsk

Bokmål

DEL 1

Marte Kirkerud var daglig leder, enestyre og eneste aksjeeier i Kirkerud Båt AS, som drev med salg av nye og brukte båter. Peder Ås kjøpte ny båt i mars 2004, og som en del av kjøpesummen tok Kirkerud Båt AS over Peders gamle båt, en fritidsbåt på fem meter. I avtalen ble Peders gamle båt verdsatt til 30 000 kroner.

Entreprenør Hans Tastad hadde et krav mot Kirkerud Båt AS på 50 000 kroner som forfalt 15. juni 2004. Kravet gjaldt vederlag for byggearbeid som Hans hadde utført for selskapet. Marte tok kontakt med Hans om betalingen og lurte på om han kunne være interessert i å kjøpe båt. Hun tilbød ham båten hun hadde tatt over fra Peder, til en pris på 10 000 kroner. Hans godtok dette. Hans fikk overført 40 000 kroner den 15. juni. Båten ble registrert i småbåtregisteret på Hans Tastad og hentet av ham den 17. juni. For overføringen av båten ble det satt opp en kjøpekontrakt. Der stod det at kjøpesummen på 10 000 kroner skulle gjøres opp ved motregning, og at båten ble overført i den stand den var, uten ansvar for Kirkerud Båt AS.

Det ble åpnet konkurs i Kirkerud Båt AS den 12. juli 2004.

Senere i juli fikk Hans Tastad brev fra kemneren, som ville tvangsselge båten på grunnlag av et utlegg som var tatt i februar 2004 for Peder Ås’ skattegjeld. Utlegget var tinglyst i Løsøreregisteret. Nå hadde kemneren sporet opp båten hos Hans. Hans Tastad betalte straks 10 000 kroner til kemneren, for han ville ikke ha noe utestående der. Hos Peder Ås var det ingenting å hente.

Bobestyreren i konkursbo Kirkerud Båt AS ville omstøte overføringen til Hans Tastad av båten og viste til dekningsloven § 5 5. Hans motsatte seg omstøtelsen og viste til at han hadde hatt bruk for båt, og at det passet godt å kjøpe like før sommerferien når han fikk et slikt godt tilbud. Det var enighet om at båten var verdt 30 000 kroner. Partene var også enige om at Hans Tastad ikke hadde hatt kjennskap til økonomien i Kirkerud Båt AS. Boet gjorde ikke gjeldende at overføringen var en gave eller et gavesalg.

Hans Tastad meldte et krav på 10 000 kroner i boet og viste til utlegget fra kemneren og reglene om prisavslag. For det tilfellet at boet skulle nå fram med omstøtelseskravet, kunne boet bare kreve båten utlevert mot å betale 10 000 kroner, sa han. Partene var enige om at han i tilfelle også skulle ha dividende av de 10 000 kroner han opprinnelig skulle ha av selskapet.

Bobestyreren gikk ikke med på disse kravene. Han mente at utlegget hadde falt bort ved godtroerverv da Kirkerud Båt AS tok over båten. I alle fall måtte utlegget ha falt bort ved godtroerverv da båten ble solgt videre til Hans, og da var det Hans’ eget problem at han hadde betalt til kemneren, sa bobestyreren. Prisavslag kunne det ikke bli tale om i noe tilfelle, mente bobestyreren, og viste til at Hans hadde tatt over båten i den stand båten var, og uten ansvar for Kirkerud Båt AS.

Partene var enige om at verken Marte Kirkerud eller Hans Tastad hadde visst noe om utlegget før kemneren meldte seg i slutten av juli.

DEL II

Tidlig i juni hadde Ole Vold kjøpt en båt av Kirkerud Båt AS. Det gjaldt en båt som stod på utstilling i salgslokalet. Båttypen var populær, og det var flere måneders leveringstid fra fabrikk. Ole ville svært gjerne ha denne båten, og han gikk med på å betale hele kjøpesummen på 250 000 kroner med en gang. Marte Kirkerud sa det var greit, men hun måtte få ha båten i lokalet fram til midten av juli. Det passet bra for Ole, svarte han, for han hadde ikke bruk for båten før i ferien, og da slapp han å leie båtplass i mellomtiden. Kjøpesummen ble betalt dagen etter, og Ole ble straks registrert som eier i småbåtregisteret. Båten var ikke hentet da konkursen i Kirkerud Båt AS ble åpnet.

Bobestyreren ville ikke levere ut båten til Ole og meinte at Ole bare hadde krav på dividende av kjøpesummen. Ole gikk ikke med på dette og mente han kunne kreve båten uten å betale mer.

Pengebanken AS hadde pant i varelageret i Kirkerud Båt AS. Banken mente at båten gikk inn i varelageret, og at Ole måtte respektere panteretten uten hensyn til hvilke krav han hadde mot konkursboet.

Om dette skal det skrives en betenkning der rettsspørsmålene, både prinsipale og subsidiære, blir drøftet og avgjort.

Nynorsk

DEL I

Marte Kirkerud var dagleg leiar, einestyre og einaste aksjeeigar i Kirkerud Båt AS, som dreiv med sal av nye og brukte båtar. Peder Ås kjøpte ny båt i mars 2004, og som ein del av kjøpesummen tok Kirkerud Båt AS over Peders gamle båt, ein fritidsbåt på fem meter. I avtalen vart Peders gamle båt verdsett til 30 000 kroner.

Entreprenør Hans Tastad hadde eit krav mot Kirkerud Båt AS på 50 000 kroner som forfall 15. juni 2004. Kravet galdt vederlag for byggjearbeid som Hans hadde utført for selskapet. Marte tok kontakt med Hans om betalinga og lurte på om han kunne vera interessert i å kjøpe båt. Ho tilbaud han båten ho hadde teke over frå Peder, til ein pris på 10 000 kroner. Hans godtok dette. Hans fekk overført 40 000 kroner den 15. juni. Båten vart registrert i småbåtregisteret på Hans Tastad og henta av han den 17. juni. For overføringa av båten vart det sett opp ein kjøpekontrakt. Der stod det at kjøpesummen på 10 000 kroner skulle gjerast opp ved motrekning, og at båten vart overført i den stand han var, utan ansvar for Kirkerud Båt AS.

Det vart opna konkurs i Kirkerud Båt AS den 12. juli 2004.

Seinare i juli fekk Hans Tastad brev frå kemneren, som ville tvangsselje båten på grunnlag av eit utlegg som var teke i februar 2004 for Peder Ås’ skattegjeld. Utlegget var tinglyst i Lausøyreregisteret. No hadde kemneren spora opp båten hos Hans. Hans Tastad betalte straks 10 000 kroner til kemneren, for han ville ikkje ha noko uteståande der. Hos Peder Ås var det ingenting å hente.

Bustyraren i konkursbu Kirkerud Båt AS ville omstøyte overføringa til Hans Tastad av båten og viste til dekningslova § 5 5. Hans motsette seg omstøytinga og viste til at han hadde hatt bruk for båt, og at det passa godt å kjøpe like før sommarferien når han fekk eit slikt godt tilbod. Det var semje om at båten var verdt 30 000 kroner. Partane var også samde om at Hans Tastad ikkje hadde hatt kjennskap til økonomien i Kirkerud Båt AS. Buet gjorde ikkje gjeldande at overføringa var ei gåve eller eit gåvesal.

Hans Tastad melde eit krav på 10 000 kroner i buet og viste til utlegget frå kemneren og reglane om prisavslag. For det tilfellet at buet skulle nå fram med omstøytingskravet, kunne buet berre krevje båten utlevert mot å betale 10 000 kroner, sa han. Partane var samde om at han i tilfelle også skulle ha dividende av dei 10 000 kroner han opphavleg skulle ha av selskapet.

Bustyraren gjekk ikkje med på desse krava. Han meinte at utlegget hadde falle bort ved godtruerverv da Kirkerud Båt AS tok over båten. I alle fall måtte utlegget ha falle bort ved godtruerverv da båten vart seld vidare til Hans, og da var det Hans’ eige problem at han hadde betalt til kemneren, sa bustyraren. Prisavslag kunne det ikkje bli tale om i noko tilfelle, meinte bustyraren, og viste til at Hans hadde teke over båten i den stand båten var, og utan ansvar for Kirkerud Båt AS.

Partane var samde om at korkje Marte Kirkerud eller Hans Tastad hadde visst noko om utlegget før kemneren melde seg i slutten av juli.

DEL II

Tidleg i juni hadde Ole Vold kjøpt ein båt av Kirkerud Båt AS. Det galdt ein båt som stod på utstilling i salslokalet. Båttypen var populær, og det var fleire månaders leveringstid frå fabrikk. Ole ville svært gjerne ha denne båten, og han gjekk med på å betale heile kjøpesummen på 250 000 kroner med ein gong. Marte Kirkerud sa det var greitt, men ho måtte få ha båten i lokalet fram til midten av juli. Det passa bra for Ole, svara han, for han hadde ikkje bruk for båten før i ferien, og da slapp han å leige båtplass i mellomtida. Kjøpesummen vart betalt dagen etter, og Ole vart straks registrert som eigar i småbåtregisteret. Båten var ikkje henta da konkursen i Kirkerud Båt AS vart opna.

Bustyraren ville ikkje levere ut båten til Ole og meinte at Ole berre hadde krav på dividende av kjøpesummen. Ole gjekk ikkje med på dette og meinte han kunne krevje båten utan å betale meir.

Pengebanken AS hadde pant i varelageret i Kirkerud Båt AS. Banken meinte at båten gjekk inn i varelageret, og at Ole måtte respektere panteretten utan omsyn til kva krav han hadde mot konkursbuet.


Om dette skal det skrivast ei utgreiing der rettsspørsmåla, både prinsipale og subsidiære, blir drøfta og avgjorde.