UiB : Juridisk Fakultet : Studier : eksamen : oppgaver 3. avdeling

Oppgaven er tilgjengelig på bokmål og nynorsk

Bokmål

UNIVERSITETET I BERGEN
CAND. JUR.-EKSAMEN
TREDJE AVDELING -VÅREN 2001
Praktisk oppgave, fredag 04. mai kl 09.00-18.00

I

Peder Ås skulle begynne med produksjon av ferdigmat, i første rekke pastaretter og gryteretter som skulle pakkes i plast, klare til oppvarming. Peder Ås leide lokale i Bergen og skulle selge til dagligvarebutikkene i nærområdet. Peder Ås hadde tidligere vært ansett i Vill Mat AS i Oslo som hadde drevet med lignende produksjon, men som nå skulle legge ned denne delen av virksomheten og konsentrere seg om hermetikk.
I november 2000, like før avgjørelsen om endring av produksjonen ble tatt, hadde Vill Mat AS kjøpt inn en ny maskin for pakking av matvarene. Maskinen var levert av Maskinfabrikken AS, og prisen var da 200 000 kroner. Denne maskinen kjøpte Peder Ås av Vill Mat AS i februar 2001 for 150 000 kroner. Vill Mat AS hadde ikke engang pakket ut maskinen. Peder Ås gav det bergenske transportfirmaet Flytt AS i oppdrag å hente maskinen fra Oslo. Vederlaget for maskinen skulle betales tre måneder etter hentingen.
Da maskinen skulle lastes inn i Flytts bil fra en lasterampe ved selgerens lokale, skjedde det et uhell: Maskinen var halvveis inne i bilen da en stropp røk og maskinen falt med det ene hjørnet først ned på lasteplanet. To av selgerens folk og to personer fra Flytt AS hadde vært med på lastingen, og stroppen hadde de funnet i bilen. Det var på det rene at ingen kunne klandres for uhellet.
I Bergen viste det seg at maskinen hadde fått en skade på grunn av uhellet med lastingen, og reparasjonen kostet 20 000 kroner. Peder Ås meldte straks fra til Vill Mat AS om at han ville kreve denne summen dekt som erstatning eller prisavslag. Vill Mat AS gikk ikke med på kravet.

II

I april 2001, etter fire ukers produksjon, viste det seg at mye av den pakkede maten ble ødelagt etter få dager. Årsaken var en fabrikasjonsfeil med pakkemaskinen; omtrent hver tredje pakke var utett, og da stod ikke maten seg lenge. En reparasjon av feilen ville koste 100 000 kroner.
Vill Mat AS hadde gått konkurs i mars 2001. Konkursboet ville ha betaling av Peder Ås for pakkemaskinen.
Peder Ås ville ikke betale noe til boet; han ville tvert imot melde et dividendekrav. Han mente at maskinen hadde en vesentlig mangel, og at han derfor kunne heve kjøpet og kreve erstatning. Han mente å ha krav på 20 000 kroner for reparasjonen som var utført. Dessuten ville han ha dekt transportkostnader med 10 000 kroner. I tillegg ville han ha dekt 100 000 kroner som han hadde betalt tilbake til butikker som hadde fått feilvarer, og 30 000 kroner for mat som var ødelagt på hans eget lager etter pakking. Han mente han også kunne kreve 500 000 kroner som dekning av tapt fortjeneste fordi han nå måtte vente fire måneder før han kunne skaffe ny pakkemaskin.
Konkursboet godtok ikke kravene fra Peder Ås. Reparasjonen etter uhellet ved lastingen hadde ikke Vill Mat AS noe ansvar for, mente boet. Boet mente at maskinen heller ikke ellers hadde noen mangel. Peder Ås hadde kjøpt en maskin i andre hånd og måtte ta maskinen som den stod. Vill Mat AS hadde ikke tatt i bruk maskinen selv før salget og kjente ikke til eventuelle feil. Subsidiært godtok ikke boet at et eventuelt erstatningsansvar omfattet tilbakebetaling til butikker, skader på maten og tapt fortjeneste.
Peder Ås gjorde de samme kravene – med unntak for de 20 000 kronene for reparasjonen – gjeldende overfor Maskinfabrikken AS. Maskinfabrikken AS mente det var for sent å gjøre gjeldende mangler nå, flere måneder etter levering. Subsidiært gjorde fabrikken gjeldende at erstatningskravene fra Peder Ås ikke svarte til krav som Vill Mat AS hadde mot fabrikken, og at fabrikken derfor ikke var ansvarlig overfor Peder Ås.

III

Lokale til virksomheten hadde Peder Ås leid av Huset AS. Leieavtalen var uoppsigelig for fem år, og Peder Ås betalte leie til og med september måned da han flyttet inn i mars 2001. I april ble det åpnet konkurs i Huset AS, og boet sa straks opp leieavtalen med Peder Ås til utgangen av juli måned. Boet mente det ikke behøvde respektere leieavtalen, som ikke var tinglyst, for lengre tid. Boet krevde leie fra boåpningen og ut juli 2001; forskuddsbetalingen ville ikke boet respektere. Peder Ås gikk med på å flytte når oppsigelsestiden var ute; han var ikke interessert i å leie videre. Men han mente han ikke hadde plikt til å betale leie på nytt, og viste til tinglysingsloven § 22.
Peder Ås hadde en avtale med den forrige leieren av lokalet om å ta over kontormøbler, lagerhyller, kokekar og en gaffeltruck mot et vederlag. Nå viste det seg at trucken tilhørte Huset AS, og at en av Husets kreditorer hadde tinglyst pant i alle motorvogner som tilhørte Huset. Konkursboet mente at Peder Ås ikke hadde vunnet rett til trucken. Panthaveren hevdet at Peder Ås i alle fall måtte respektere panteretten. Peder Ås mente på sin side at han var blitt eier av trucken i god tro, og at han ikke behøvde respektere panteretten. Trucken hadde stått på lageret både før og etter at Peder Ås tok over lokalet. Peder Ås hadde sendt en liste til Huset AS i februar over løsøret han skulle ta over fra den forrige leieren, og der var trucken nevnt. Daglig leder i Huset AS innrømte at han hadde fått listen, men han hadde ikke sett mer på den. Det var så mye annet å tenke på mot slutten. Trucken var ikke registrert i Motorvognregisteret. Den forrige leieren var også insolvent, viste det seg, så Peder Ås kunne ikke regne med å få noe der.
Om dette skal det skrives en utredning der rettsspørsmålene, både de prinsipale og subsidiære, drøftes og avgjøres.

Nynorsk

UNIVERSITETET I BERGEN
CAND. JUR.-EKSAMEN
TREDJE AVDELING -VÅREN 2001
Praktisk oppgåve, fredag 04. mai kl 09.00-18.00

I

Peder Ås skulle ta til med produksjon av ferdigmat, i første rekkje pastaretter og gryteretter som skulle pakkast i plast, klare til oppverming. Peder Ås leigde lokale i Bergen og skulle selje til daglegvarebutikkane i nærområdet. Peder Ås hadde tidlegare vore tilsett i Vill Mat AS i Oslo som hadde drive med liknande produksjon, men som no skulle leggje ned denne delen av verksemda og konsentrere seg om hermetikk.
I november 2000, like før avgjerda om endring av produksjonen vart teken, hadde Vill Mat AS kjøpt inn ei ny maskin for pakking av matvarene. Maskina var levert av Maskinfabrikken AS, og prisen var da 200 000 kroner. Denne maskina kjøpte Peder Ås av Vill Mat AS i februar 2001 for 150 000 kroner. Vill Mat AS hadde ikkje eingong pakka ut maskina. Peder Ås gav det bergenske transportfirmaet Flytt AS i oppdrag å hente maskina frå Oslo. Vederlaget for maskina skulle betalast tre månader etter hentinga.
Da maskina skulle lastast inn i Flytts bil frå ein lasterampe ved seljarens lokale, skjedde det eit uhell: Maskina var halvvegs inne i bilen da ein stropp rauk og maskina fall med det eine hjørnet først ned på lasteplanet. To av seljarens folk og to personar frå Flytt AS hadde vore med på lastinga, og stroppen hadde dei funne i bilen. Det var på det reine at ingen kunne klandrast for uhellet.
I Bergen viste det seg at maskina hadde fått ein skade på grunn av uhellet med lastinga, og reparasjonen kosta 20 000 kroner. Peder Ås melde straks frå til Vill Mat AS om at han ville krevje denne summen dekt som skadebot eller prisavslag. Vill Mat AS gjekk ikkje med på kravet.

II

I april 2001, etter fire vekers produksjon, viste det seg at mykje av den pakka maten vart øydelagd etter få dagar. Årsaka var ein fabrikasjonsfeil med pakkemaskina; om lag kvar tredje pakke var utett, og da stod ikkje maten seg lenge. Ein reparasjon av feilen ville koste 100 000 kroner.
Vill Mat AS hadde gått konkurs i mars 2001. Konkursbuet ville ha betaling av Peder Ås for pakkemaskina.
Peder Ås ville ikkje betale noko til buet; han ville tvert imot melde eit dividendekrav. Han meinte at maskina hadde ein vesentleg mangel, og at han derfor kunne heve kjøpet og krevje skadebot. Han meinte å ha krav på 20 000 kroner for reparasjonen som var utført. Dessutan ville han ha dekt transportkostnader med 10 000 kroner. I tillegg ville han ha dekt 100 000 kroner som han hadde betalt attende til butikkar som hadde fått feilvarer, og 30 000 kroner for mat som var øydelagd på hans eige lager etter pakking. Han meinte han òg kunne krevje 500 000 kroner som dekning av tapt forteneste fordi han no måtte vente fire månader før han kunne skaffe ny pakkemaskin.
Konkursbuet godtok ikkje krava frå Peder Ås. Reparasjonen etter uhellet ved lastinga hadde ikkje Vill Mat AS noko ansvar for, meinte buet. Buet meinte at maskina heller ikkje elles hadde nokon mangel. Peder Ås hadde kjøpt ei maskin i andre hand og måtte ta maskina som ho stod. Vill Mat AS hadde ikkje teke i bruk maskina sjølv før salet og kjende ikkje til eventuelle feil. Subsidiært godtok ikkje buet at eit eventuelt skadebotansvar omfatta attendebetaling til butikkar, skadar på maten og tapt forteneste.
Peder Ås gjorde dei same krava – med unntak for dei 20 000 kronene for reparasjonen – gjeldande overfor Maskinfabrikken AS. Maskinfabrikken AS meinte det var for seint å gjera gjeldande manglar no, fleire månader etter levering. Subsidiært gjorde fabrikken gjeldande at skadebotkrava frå Peder Ås ikkje svara til krav som Vill Mat AS hadde mot fabrikken, og at fabrikken derfor ikkje var ansvarleg overfor Peder Ås.

III

Lokale til verksemda hadde Peder Ås leigt av Huset AS. Leigeavtalen var uoppseieleg for fem år, og Peder Ås betalte leige til og med september månad da han flytta inn i mars 2001. I april vart det opna konkurs i Huset AS, og buet sa straks opp leigeavtalen med Peder Ås til utgangen av juli månad. Buet meinte det ikkje trong respektere leigeavtalen, som ikkje var tinglyst, for lengre tid. Buet kravde leige frå buopninga og ut juli 2001; forskotsbetalinga ville ikkje buet respektere. Peder Ås gjekk med på å flytte når oppseiingstida var ute; han var ikkje interessert i å leige vidare. Men han meinte han ikkje hadde plikt til å betale leige på nytt, og viste til tinglysingslova § 22.
Peder Ås hadde ein avtale med den førre leigaren av lokalet om å ta over kontormøblar, lagerhyller, kokekar og ein gaffeltruck mot eit vederlag. No viste det seg at trucken tilhøyrde Huset AS, og at ein av Husets kreditorar hadde tinglyst pant i alle motorvogner som tilhøyrde Huset. Konkursbuet meinte at Peder Ås ikkje hadde vunne rett til trucken. Panthavaren hevda at Peder Ås i alle fall måtte respektere panteretten. Peder Ås meinte på si side at han hadde vorte eigar av trucken i god tru, og at han ikkje trong respektere panteretten. Trucken hadde stått på lageret både før og etter at Peder Ås tok over lokalet. Peder Ås hadde sendt ei liste til Huset AS i februar over lausøyra han skulle ta over frå den førre leigaren, og der var trucken nemnd. Dagleg leiar i Huset AS vedgjekk at han hadde fått lista, men han hadde ikkje sett meir på henne. Det var så mykje anna å tenkje på mot slutten. Trucken var ikkje registrert i Motorvognregisteret. Den førre leigaren var òg insolvent, viste det seg, så Peder Ås kunne ikkje rekne med å få noko der.

Om dette skal det skrivast ei utgreiing der rettsspørsmåla, både dei prinsipale og subsidiære, blir drøfta og avgjorde.