UiB : Juridisk Fakultet : eksamen : oppgaver 3. avdeling

 

3. Avdeling -høst 2004

Teorioppgave nr. 1 - bokmål
Vedlagt følger fellesnordiske NL 01 standardvilkår for leveranser av maskiner samt annen mekanisk, elektrisk og elektronisk utrustning. Vurder forholdet mellom kontraktens punkter 13, 14, 36 og 37 på den ene side og kjøpslovens bestemmelser om samme eller tilsvarende forhold på den annen.

Teorioppgåve nr. 1 - nynorsk
Vedlagt følgjer fellesnordiske NL 01 standardvilkår for leveransar av maskiner og anna mekanisk, elektrisk og elektronisk utrusting. Vurder tilhøvet mellom punkta 13, 14, 36 og 37 i kontrakten på den eine sida og føresegnene i kjøpslova om same eller tilsvarande forhold på den andre.


Teorioppgave nr. 2 - bokmål
Om prejudikatverdien av eldre høyesterettsdommer om formuerettslige rettsspørsmål. (Med ”eldre” siktes til dommer i tidsrommet ca. 1870–1940.) Redegjør både for forhold som kan tilsi at prejudikatverdien helt eller i det vesentlige er bortfalt i dag, og forhold som kan tilsi at dommens prejudikatverdi helt eller i det vesentlige er upåvirket av at dommen er blitt ”gammel”.

Teorioppgåve nr. 2 - nynorsk
Om prejudikatverdien av eldre høgsterettsdommar om formuerettslege rettsspørsmål. (Med ”eldre” blir det sikta til dommar i tidsrommet ca. 1870–1940.) Gjer greie både for tilhøve som kan tilseie at prejudikatverdien heilt eller i det vesentlege er fallen bort i dag, og tilhøve som kan tilseie at prejudikatverdi av dommen heilt eller i det vesentlege er upåverka av at dommen er vorten ”gammal”.