Tilbake til Hovedside

KRIGSFORSPILL

 

OKKUPASJONEN

 

FRIGJØRINGEN

Følg oss på Facebook!

 


 
NYHETER FRA NORDIKI

Folke Bernadotte på Midstuen sanatorium

Frigjøring, St. Hans-feiring og storfint besøk. Det er noe av beholdningen i denne unike bildeserien fra 2. verdenskrig.

I serien på 16 fotografier blir hverdagsliv i tiden rundt avslutningen av 2. verdenskrig dokumentert. Bildene er tatt på Midstuen Sanatorium som lå i tidligere Aker kommune. Sanatoriet ble i 1943 overtatt av Svenska røde korset som midlertidig sykehus. Tre av bildene viser personalet under krigen. De fleste bildene viser imidlertid feiring av krigens slutt. Blant annet flaggheising 7. mai, lytting til tale, og feiring av Svenska flaggans dag 6. juni 1945.

Samlingen inneholder også tre unike bilder av Folke Bernadotte, greve av Wisborg, diplomat, og leder av svenske Røde kors. Bernadotte ledet redningsaksjone med de hvite bussene som reddet hundrevis av skandinavere fra konsentrasjonsleire på kontinentet våren 1945. Et av bildene viser Bernadotte i det han ankommer Midstuen. Rundt ham står flaggende sykesøstre. Det andre bildet viser ham oppstilt foran søstrene, og det tredje viser ham i samtale.

To av bildene viser sykehusets personale i 1945. På det siste bildet feires St. Hans i frigjøringsåret, med bunader og dans.

Bildene er overrakt av Petter Heier. Hans tante, Karen Synnøve Heier (1911-2005) ble 2. februar 1939 ansatt som kontorassistent på Midstuen Sanatorium. Heier "fulgte med" da sykehuset ble overtatt av Svenska røde korsen, da som kasserer og bokholder. I 1946 ble sykehuset overtatt av Akershus fylke og omdøpt til Akershus fylkessykehus.

15. mai 1961 ble et nybygget fylkessykehus åpnet i Lørenskog. Dette nybygget er i dag en del av Akershus universitetssykehus. Heier ble med til Lørenskog og bosatte seg i nærheten av sykehuset, hvor hun var ansatt som kasserer til hun gikk av med pensjon i 1981.

Har du materiale du vil dele med Nordiki? Ta kontakt med oss!

 

MEDIA

Foto

Film

Lyd

Dokumenter

Databaser


Anmeldelser

Bøker


FORSKNING OG FORMIDLING

Nettutstillinger

Andre nettsteder

Litteraturlister

Oppgaver og Artikler

Arrangement


ARKIV

Nyhetsarkiv

Medieoppslag