UiB : Juridisk Fakultet : eksamen : 1. studieår : JUS113
Oppgaven er tilgjengelig på bokmål og nynorsk
Del I
Redegjør for ”sedvane”-kriteriet i avtaleloven § 10 annet avsnitt når det gjelder stillingsfullmakt.
Redegjør for om arbeidstakere som ikke kan bygge en fullmakt på dette ”sedvane”-kriteriet likevel kan binde sin arbeidsgiver veda vtaleinngåelse.
Del II
Christine von Bustenschön, fra en av landets rikeste familier, flyttet i august 2006 fra Holmenkollåsen til Bergen for å studere jus. På sin arbeidsgruppe traff hun Peder Ås. Han aldri hadde fått noe gratis i livet – begge foreldrene var narkomane, han hadde bodd på barnehjem, men hadde ved hardt arbeid lykkes i å komme inn på jus-studiet.
Christine og Peder ble forelsket, og i september 2006 flyttet Peder inn i Christines eksklusive toppleilighet på Nygårdshøyden. Foruten denne leiligheten, var Christine eier av en hytte på Geilo og en leilighet i London. Hun hadde fått disse i 18-årspresang fra sin styrtrike bestemor.
Christine ble slått av Peders livshistorie, som var så ulik hennes egen. Hun ville derfor gi Peder en overraskelse. Etter en heftig nyttårsnatt våknet begge lykkelige nyttårsdag 1. januar 2007, og Christine ga Peder et papir med rød sløyfe med denne teksten:
”Jeg, Christine, håper med dette at du min elskede Peder vil dele med meg min hytte i Havsdalen på Geilo – med håp om et livslangt kjærlighetsforhold.”
”Fantastisk”, svarte Peder – ”jeg har alltid drømt om hytte på Geilo”, sa han. Christine var i det romantiske hjørnet, og svarte at ”ja, nå vil vi endelig komme til å eie noe viktig sammen. Da bindes vi enda tettere til hverandre, og etter din trange oppvekst fortjener du virkelig noe stort, du eier jo ellers ikke engang nåla i veggen”.
Utover i 2007 var Christine og Peder ofte sammen på hytten på Geilo. Peder gjorde mye forefallende arbeid, blant annet malte han hytten.
I februar 2008 måtte Peder bytte arbeidsgruppe fordi antallet studenter på gruppene var blitt ujevnt. I sin nye gruppe traff han Kari fra Voss. Kari var langrennsløper, og lå i trening før verdens bratteste bakkeløp i fri teknikk, Horgi Opp på Voss. Peder hadde alltid hatt stor respekt for langrennsløpere, og fikk gradvis sterkere følelser for Kari. Følelsene var gjensidige. Ryktene om Peder og Kari gikk i studentmiljøet. Christine ble knust da hun fikk vite hva som foregikk.
Peder flyttet ut fra Christines leilighet 1. april 2008, og spurte Christine om de skulle dele bruken av hytten på Geilo noenlunde 50/50, i lys av gaven Christine hadde gitt ham nyttårsdag 1. januar 2007. Til det sa Christine tvert nei. Hun mente at det ikke forelå noe bindende løfte fra henne. Under enhver omstendighet var et mulig løfte bortfalt på grunn av samlivsbruddet. Hun viste til at løftet måtte tolkes slik at det nå var bortfalt. Uansett ville avtaleloven § 36 føre til at hun var blitt fri. Peder mente å ha lest at gaveløfter binder på samme måte som andre løfter. Bruddet kunne selvsagt ikke medføre at gaven falt bort, sa Peder. Peder viste til at det var sentralt i Christines motivasjon for å gi gaven at hun ville styrke Peder økonomisk. Det var stadig like aktuelt uavhengig av om samboerforholdet med Christine hadde tatt slutt.
Forelå et bindende gaveløfte pr. 1. januar 2007?
Hvis ja, falt løftet bort ved samlivsbruddet i april 2008 med grunnlag i:
Tolking av løftet,
Avtaleloven § 36
Del III
Oddny Holm ble i studietiden landskjent for sin spalte i studentavisen på Norges Handelshøyskole, der hun anbefalte aksjer. Hun hadde en usedvanlig treffsikkerhet når det gjaldt utviklingen på aksjemarkedet. Etter siviløkonom-eksamen ble hun ansatt som journalist i ”Dagens Næringsliv”. Hun fikk der spesialansvar for avisens dekning av matvaregigantene Orkla og Rieber. Oddny brukte en teknikk som ingen andre finansjournalister benyttet seg av, hun søkte å oppnå et fortrolig forhold til kontorpersonalet hos konsernledelsen. Gjennom disse kontaktene fikk hun ofte tips om sensitive saker, og produserte stadige førstesideoppslag.
I et intervju med finansmannen Erik Stein Garden – som hadde en mindre aksjepost i Orkla – hadde Garden betrodd Oddny at han var kommet i desperat pengenød, og at han intenst så etter utveier for å selge aksjer til bedre pris enn børskurs. Garden sa at Oddny ikke kunne skrive dette i avisen, og Oddny aksepterte det.
Mandag 10. mars 2008 hadde Oddny en telefonsamtale med en av sekretærene i Orklas konsernledelse. Sekretæren fortalte at mange i konsernledelsen var på Geilo for å gå på ski. Oddny fant det besynderlig at toppledelsen brukte en mandag til skiløping. Hun ringte samme dag til en sekretær i Rieber, og fikk vite at flere medlemmer av konsernledelsen var på Geilo på seminar. Sekretærene både i Orkla og Rieber sa begge at det er ”nesten ingen som vet” at lederne er på Geilo.
Oddny la sammen to og to, og antok at Orkla og Rieber forhandlet med sikte på en stor transaksjon. Hun skrev intet om dette i avisen. Til tross for at ”Dagens Næringsliv” hadde forbud mot at journalistene kunne handle aksjer, rettet hun umiddelbart – 11. mars 2008 – et tilbud til Erik Stein Garden om kjøp av 10.000 aksjer i Orkla for en pris 5% over børskurs denne dagen. Garden fant dette besynderlig, men han var desperat og måtte ha penger, og aksepterte Oddnys tilbud.
Like før børsåpning mandag 17. mars 2008 ble det kunngjort at Orkla kjøpte Riebers matvarevirksomhet knyttet til merkenavnet ”Toro”. Aksjene i Orkla steg så betydelig i verdi. Oslo Børs foretok en rutinemessig sjekk av handel med Orkla-aksjer, og ble overrasket da de fant finansjournalist Oddny Holm på listen over kjøpere. Børsens undersøkelser og Oddnys aksjekjøp ble offentlig kjent.
Erik Stein Garden tok straks kontakt med Oddny. Han viste til at Oddny hadde hatt vesentlig informasjon om forholdet mellom Orkla og Rieber som ikke var offentlig kjent. Han sa at aksjehandelen var ugyldig. Oddny tok skarp avstand fra dette. Hun sa at hun ikke hadde hatt plikt til å opplyse Garden om sine mistanker knyttet til Orkla og Rieber. Hun fremhevet også at hun bare hadde brukt teften sin etter at hun på legal måte fikk vite at selskapenes ledere var på Geilo.
Er aksjehandelen ugyldig etter avtaleloven § 33?
--
Som veiledende norm for sensuren gjelder at teoridelen skal telle ca 25%, praktikumsdelene samlet ca 75%.
Del I
Gjer greie for ”sedvane”- kriteriet i avtalelova § 10 andre avsnitt i relasjon til stillingsfullmakt.
Gjer greie for om arbeidstakarar som ikkje har fullmakt etter dette kriteriet, likevel kan binde arbeidsgjevaren sin når dei inngår avtalar.
Del II
Christine von Bustenschön, frå ein av dei rikaste familiane i landet, flytte i august 2006 frå Holmenkollåsen til Bergen for å studere jus. På arbeidsgruppa si trefte ho Peder Ås. Han hadde aldri fått noko gratis i livet; begge foreldra var narkomane og han hadde budd på barneheim, men hadde gjennom hardt arbeid lukkast i å kome inn på jus-studiet.
Christine og Peder forelska seg, og i september 2006 flytta Peder inn i den eksklusive toppleiligheita Christine hadde på Nygårdshøyden. Utanom denne leiligheita, eigde Christine ei hytte på Geilo og ei leilighet i London. Desse eigedomane hadde ho fått i gåve til 18-årsdagen av den styrtrike bestemora si.
Christine vart slått av livshistoria til Peder som var så ulik hennar eiga. Difor ville ho gje Peder ei overrasking. Etter ei heftig nyårsnatt vakna begge to lukkelege nyårsdag 1. januar 2007, og Christine gav Peder eit papir med raud sløyfe og denne teksten:
”Jeg, Christine, håper med dette at du min elskede Peder vil dele med meg min hytte i Havsdalen på Geilo – med håp om et livslangt kjærlighetsforhold.”
”Fantastisk”, svarte Peder, ”eg har alltid drøymt om hytte på Geilo. Christine, som var i det romantiske hjørnet, svarte at: ”Ja, nå vil vi endelig komme til å eie noe viktig sammen. Da bindes vi enda tettere til hverandre, og etter din trange oppvekst fortjener du virkelig noe stort. Du eier jo ellers ikke nåla i veggen.”
Utover i 2007 var Christine og Peder ofte i lag på hytta på Geilo. Peder gjorde mykje førefallande arbeid, mellom anna måla han hytta.
I februar 2008 måtte Peder byte arbeidsgruppe fordi talet på studentar på gruppene var blitt for ujamt. I den nye gruppa trefte han Kari frå Voss. Kari var langrennsløpar og låg i trening før verdas brattaste bakkeløp i fri teknikk, Horgi opp, på Voss. Peder hadde alltid hatt stor respekt for langrennsløparar, og fekk gradvis sterkare kjensler for Kari. Kjenslene var gjensidige. Rykta om Peder og Kari gjekk i studentmiljøet. Christine vart knust då ho fekk høyre kva som gjekk føre seg.
Peder flytte ut frå leiligheita til Christine 1. april 2008, og spurde om dei skulle dele bruken av hytta på Geilo om lag 50/50 i lys av gåva Christine hadde gitt nyårsdag
1. januar 2007. Dette sa Christine tvert nei til. Ho meinte det ikkje var gitt noko bindande løfte frå henne. I alle høve var eit mogeleg løfte falle bort på grunn av samlivsbrotet. Ho synte til at løftet måtte tolkast slik at det no var falle bort. Uansett ville avtalelova § 36 føre til at ho var blitt fri. Peder meinte å ha lese at gåveløfte er bindande på same måten som andre løfte. Brotet kunne sjølvsagt ikkje medføre at gåva fall bort, sa Peder. Peder synte til at det var sentralt i den motivasjonen Christine hadde for å gje gåva at ho ville styrke den økonomiske situasjonen hans. Det var stadig like aktuelt, uavhengig av om sambuarforholdet mellom dei to var slutt.
Låg det føre eit bindande gåveløfte pr 1. januar 2007?
Dersom ja, fall løftet bort ved samlivsbrotet i april 2008 med grunnlag i :
tolking av løftet?
avtalelova § 36?
Del III
Oddny Holm vart landskjent i studietida for ei spalte ho hadde i studentavisa på Norges Handelshøyskole, der ho tilrådde aksjekjøp. Ho var uvanleg treffsikker når det galdt utviklinga av aksjemarknaden. Etter siviløkonom-eksamen vart ho tilsett som journalist i ”Dagens Næringsliv”. Der fekk ho spesialansvar for dekninga avisa hadde av matvaregigantane Orkla og Rieber. Oddny brukte ein teknikk som ingen andre finansjournalistar nytta. Ho søkte å oppnå eit fortruleg tilhøve til kontorpersonalet hjå konsernleiinga. Gjennom desse kontaktane fekk ho ofte tips om sensitive saker, og ho produserte ofte førstesideoppslag.
I eit intervju med finansmannen Erik Stein Garden – som hadde ein mindre aksjepost i Orkla – hadde Garden trudd seg til Oddny om at han var komen i desperat pengenaud, og at han intenst såg etter utvegar for å selje aksjar til betre pris enn børskurs. Garden sa at Oddny ikkje kunne skrive dette i avisa, og det aksepterte Oddny.
Måndag 10. mars 2008 hadde Oddny ein telefonsamtale med ein av sekretærane i konsernleiinga i Orkla. Sekretæren fortalde at mange i konsernleiinga var på Geilo for
å gå på ski. Oddny tykte det var merkeleg at toppleiinga brukte ein måndag til skigåing. Då ho same dag ringde til ein sekretær i Rieber, fekk ho dessutan vite at også der var fleire medlemmar i konsernleiinga på Geilo på seminar. Både i Orkla og Rieber sa sekretærane at det ”nesten ikkje var nokon som visste” at leiarane er på Geilo.
Oddny la i hop to og to og rekna med at Orkla og Rieber forhandla med sikte på ein stor transaksjon, men ho skreiv ikkje noko om dette i avisa. Trass i at ”Dagens Næringsliv” hadde forbod mot at journalistar kunne handle aksjar, retta ho straks – 11. mars 2008 – eit tilbod til Erik Stein Garden om kjøp av 10 000 aksjar i Orkla for ein pris 5 % over børskurs denne dagen. Garden tykte dette var merkeleg, men han var desperat og måtte ha penger. Difor aksepterte han tilbodet til Oddny.
Like før børsen opna måndag 17. mars 2008 vart det gjort kjent at Orkla kjøpte matverksemda til Rieber som var tilknytt merkenamnet ”Toro”. Aksjane i Orkla steig i tilknyting til dette vesentleg i verdi. Oslo børs gjorde ein rutinemessig sjekk av handelen med Orkla-aksjar og vart overraska då dei fann finansjournalist Oddny Holm på lista over kjøparar. Undersøkingane til Børsen og aksjekjøpet til Oddny vart offentleg kjent.
Erik Stein Garden tok straks kontakt med Oddny. Han synte til at Oddny hadde hatt vesentleg informasjon om tilhøvet mellom Orkla og Rieber som ikkje var offentleg kjent. Han sa at aksjehandelen var ugyldig. Oddny tok skarp avstand frå dette. Ho sa at ho ikkje hadde hatt plikt til å opplyse Garden om mistankane sine knytt til Orkla og Rieber. Ho framheva òg at ho berre hadde brukt ”teften sin” etter at ho på heilt lovleg vis fekk vite at leiarane for dei to selskapa var på Geilo.
Er aksjehandelen ugyldig etter avtalelova § 33?
--
Som rettleiande norm for sensuren gjeld at teoridelen skal telje om lag 25 % og praktikumsdelene samla om lag 75 %.
Sist oppdatert 28. mai 2008 av TEG Kommentarer til denne siden. |