UiB : Juridisk Fakultet :Studier : Eksamen

Sensorveileding

UNIVERSITETET I BERGEN
CAND. JUR. EKSAMEN
FØRSTE AVDELING -HØSTEN 1997
Praktisk oppgave - onsdag 19. november kl. 09.00 - 16.00

Drøft og avgjør spørsmålene i det følgende:

Del I

Gårdbruker Peder Ås drev med drosjekjøring ved siden av gårdsdriften. Han hadde et såkalt "helgeløyve", et løyve som gav rett til drosjekjøring inntil 24 timer hver uke, fra lørdag kl. 10.00 til søndag kl. 10.00. Høsten 1996 kjøpte Peder en Ford Scorpio IGL fra Madsen bruktbilimport AS for kr. 170.000,-. Bilen, en 1993 modell, som var kjørt 17.500 kilometer, var nettopp importert fra Tyskland. Bilen ble registrert for første gang i Norge den 16. september 1996 i Peders navn. Bilen ble brukt både som privatbil og som drosjebil, og hadde derfor taksameter plassert på dashbordet og taxiskilt på taket.

Peder Ås hadde parabolantenne og mottaksutstyr for satelittsendinger. En søndagskveld i mars 1997 viste den tyske TV-kanalen RTL en rekke reklameinnslag for den nye Mercedes Benz X klassen. Den nye bilmodellen var, ifølge reklameinnslaget, utstyrt med en helt nyutviklet motortype som brukte vesentlig mindre bensin enn tradisjonelle motorer. I reklameinnslaget ble det gjentatte ganger opplyst at den nyutviklede motoren garantert ikke ville forbruke mer enn 0,5 liter drivstoff pr. mil, og det uten hensyn til hvordan bilen ble behandlet av sjåføren. Reklameinnslaget var laget og ble betalt av bilprodusenten, Mercedes Benz. Peder bestemte seg straks for å kjøpe et eksemplar av den nye Mercedesen.

Allerede mandag morgen tok Peder kontakt med Øgrim Auto AS, den lokale forhandleren av bilmerkene Ford og Mercedes. Øgrim Auto AS kunne opplyse at de norske forhandlerne ikke hadde mottatt noen opplysninger fra Mercedeskonsernet om den nye bilmodellen, og kunne derfor ikke svare på spørsmål fra publikum. Peder valgte likevel å bestille et eksemplar av X klassen på grunnlag av det han allerede hadde fått vite om bilen via TV-reklamen. Peder nevnte imidlertid ingenting om reklameinnslaget under forhandlingene med Øgrim Auto AS, og Øgrim Auto AS var således helt ukjent med at opplysningene var gitt. Prisen for den nye bilen skulle fastsettes så snart den var leveringsklar. Samtidig ba Peder Øgrim Auto AS om å komme med et pristilbud på hans Ford Scorpio IGL. Peder opplyste at Forden var "gått 55.000 kilometer", og at den ble "registrert hos biltilsynet i Lillevik den 16. september 1996", men han nevnte ingenting om at den var produsert i 1993. Partene ble enige om at Øgrim Auto AS skulle undersøke bilen i løpet av dagen, og komme med et pristilbud dagen etter. Tirsdag morgen ringte disponenten i Øgrim Auto AS til Peder, og tilbød ham kr 270.00O,- for innbyttebilen. Peder aksepterte tilbudet uten å nøle. Den nye Mercedesen ble levert uken etter. I samsvar med kjøpekontrakten flyttet Øgrim Auto AS taksameteret og taxiskiltet fra Forden og over til den nye bilen. Prisen ble fastsatt til kr 450.000,-, og Peder betalte mellomlegget, kr 180.000,- kontant.

Det viste seg raskt at Mercedesen brukte nærmere 1,5 liter bensin pr mil, ikke 0,5 liter slik som opplyst i den tyske TV-reklamen. Så snart Peder oppdaget at bilen brukte hele 1,5 liter pr mil, satte han fram krav om heving av kjøpet. I tillegg krevde han erstatning for økonomisk tap på grunnlag av bestemmelsen i kjl. § 40 (3) (b).

Øgrim Auto AS hevdet prinsipalt at opplysningssvikten ikke utgjorde en kjøpsrettslig mangel, fordi det var et næringskjøp og selgeren verken kjente eller burde kjent til at opplysningene var gitt av produsenten. Peder erkjente at selgeren ikke burde kjent til de aktuelle opplysningene i TV-reklamen. Peder mente imidlertid at det var tale om et forbrukerkjøp. Peder viste i denne forbindelse til at bilen ble brukt som ren privatbil seks dager i uken. Riktignok ble bilene hans gjennomsnittlig "drosjekjørt" 40.000 kilometer årlig, mens privatkjøringen normalt utgjorde 20.000 kilometer pr år, men dette kunne ikke frata bilkjøpet karakteren av forbrukerkjøp.

Subsidiært hevdet Øgrim Auto AS at mangelen ikke gav hevingsrett. Mercedes Benz X klassen var en utmerket drosjebil, og Peder ville være godt hjulpet gjennom et passende prisavslag.

Atter subsidiært hevdet Øgrim Auto AS at selv om opplysningssvikten utgjorde en mangel, kunne ikke selgeren være erstatningsansvarlig overfor kjøperen. Opplysningene var tross alt gitt av produsenten uten selgerens vitende, og selgeren kunne umulig ha garantert en egenskap han aldri hadde hørt om på avtaletidspunktet.

Spørsmål nr 1: Er det et forbrukerkjøp?
Spørsmål nr 2: Er det en mangel ved bilen at den braker mer drivstoff enn opplyst i TV-reklamen?

Forutsatt at det er en mangel ved bilen at den bruker mer drivstoff enn opplyst:

Spørsmål nr 3: Gir mangelen hevingsrett?
Spørsmål nr 4: Har Peder krav på erstatning for økonomisk tap som følge av at bilen bruker mer drivstoff enn opplyst i TV- reklamen? (erstatningskravets størrelse skal ikke fastsettes).

Mens tvisten med Peder Ås pågikk, ble Øgrim Auto AS oppmerksom på at Peders garnle Ford Scorpio var en 1993 modell, ikke en 1996 modell slik som antatt. Øgrim Auto AS krevde straks et prisavslag på kr 100.00O,- fra Peder. Øgrim Auto AS viste til at Peder hadde gitt inntrykk av at bilen var en 1996 modell ved å oppgi registreringsdato i stedet for produksjonsår. Under enhver omstendighet måtte Peder utvilsomt ha forstått at pristilbudet på kr 270.000,- var basert på at bilen var en 1996 modell. Listeprisen på en 1993 modell var bare på kr 170.000,-. Dette måtte Peder vite; han hadde selv kjøpt bilen for kr 170.000,-. Disponenten i Øgrim Auto AS karakteriserte Peders opptreden som "kriminell".

Peder avviste kravet fra Øgrim Auto AS. Han visste riktignok at bilen var en 1993 modell, men han hadde ikke gitt noen uriktige opplysninger om den. Øgrim Auto AS var Ford-forhandler, og hadde hatt en hel dag på seg til å undersøke bilen. At det var en 1993 modell framgikk både av vognkortet (som lå i hanskerommet), og av bilens understellsnummer. Dessuten viste Peder til at Ford Scorpio IGL gikk ut av produksjon i 1993.

Spørsmål nr 5: Har innbyttebilen en kjøpsrettslig mangel?

Del II

Spørsmålene i del II skal drøftes og avgjøres på grunnlag av reglene i forvaltningsloven.

Våren 1997 solgte gårdbruker Lars Holm gården sin, "Steinrøysa", til Vera Welde for kr. 650.000,-. Eiendommen var på totalt 300 dekar, herav 40 dekar dyrket mark og 260 dekar produktiv skog. Kjøpet var konsesjonspliktig, jf. konsesjonsloven av 31. mai 1974 § 2 første ledd. Vera søkte om konsesjon, men staten besluttet å bruke sin forkjøpsrett etter konsesjonsloven § 2 tredje ledd, jf. § 14 første ledd. Eiendommen skulle etter planen utlegges som tilleggsjord for nabobrukene. Etter jordloven av 12. mai 1995 § 3 første ledd, jf. forskrift nr 546 gitt av landbruksdepartementet den 6. mai 1995, er oppgaven med å fordele jord ervervet ved bruk av statlig forkjøpsrett etter konsesjonsloven § 2 delegert til den enkelte kommune.

Eiendommen ble av Lillevik kommune lyst ledig som tilleggsjord den 3. juni 1997. Prisen var fastsatt til kr. 250.000,-. Det meldte seg to søkere, Ole Vold og Marte Kirkerud. Begge de to søkerne var gårdbrukere, og begge søkernes bruk hadde felles grense med "Steinrøysa". Ole Volds eiendom besto av 100 dekar dyrket mark og 300 dekar produktiv skog, mens Marte Kirkeruds eiendom besto av 90 dekar dyrket mark og 400 dekar produktiv skog. Ole Volds eiendom var et veldrevet mønsterbruk, mens Kirkeruds eiendom nærmest lå brakk; driften lå på et landbruksfaglig lavmål.

Saken ble utredet av den kommunale landbrukskonsulenten, Andreas Olsen. I hans innstilling til landbruksnemnda i kommunen het det at de to søkernes eiendommer landbruksfaglig sett var temmelig likeverdige. Videre hevdet Olsen at de to søkerne hadde de samme faglige kvalifikasjoner (som gårdbrukere). I en slik situasjon måtte det være berettiget å legge stor vekt på at Ole Vold også hadde stilling som administrerende direktør i Lillevik Sparebank, mens Marte Kirkerud var heltidsbonde. Marte Kirkerud hadde således et vesentlig større behov for den ledige eiendommen enn Ole Vold. På denne bakgrunn foreslo Olsen at eiendommen ble tildelt Marte Kirkerud. Innstillingen var ferdig skrevet før Olsen dro på ferie i begynnelsen av juli.

Landbruksnemnda behandlet saken i møte den 10. august 1997, som var det første møtet etter sommerferien. På saklisten, som ble sendt til nemndmedlemmene den 1. august sammen med møteinnkallingen, sto "tildeling av Steinrøysa som tilleggsjord" oppført som sak nr 1. Selve saksdokumentene, som i det alt vesentlige besto av innstillingen fra Andreas Olsen, ble først utdelt til nemndmedlemmene ved møtets begynnelse den 10. august. Andreas Olsen, som var til stede under møtet, gjorde kort greie for hovedinnholdet i innstillingen. Landbruksnemnda traff deretter enstemmig vedtak om å tildele eiendommen til Marte Kirkerud. Etter dette gikk nemnda over til å behandle andre saker på listen.

De to søkerne fikk underretning om vedtaket den 12. august 1997. Med vedtaket fulgte også innstillingen fra Andreas Olsen. Ole Vold, som hadde trodd at saken ville komme opp på et senere tidspunkt, besluttet å påklage vedtaket til nærmeste overordnede organ, det statlige fylkeslandbruksstyret.

I klagen anførte Ole Vold at Andreas Olsen var inhabil til tilrettelegge saken for landbruksnemnda. Vold pekte i denne forbindelse på tre ulike forhold. For det første var Olsen personlig omgangsvenn med Marte Kirkerud; de spilte bl.a. sjakk sammen ukentlig i Lillevik sjakklubb. Videre viste Ås til at Andreas Olsen en julikveld i sjakklubben hadde sagt rett ut at Marte "kunne være trygg på å få eiendommen så lenge han var landbrukskonsulent i kommunen". Endelig var det en kjent sak at Andreas Olsen ikke tålte "hobbybønder". Han hadde mange ganger, i ulike sammenhenger gitt uttrykk for at landbruksnæringen ikke er tjent med annet enn fulltidsbønder.

Videre hevdet Ole Vold at det var begått flere saksbehandlingsfeil. For det første var det en feil at nemnda ikke hadde vært på befaring på søkernes eiendommer. Videre var det en saksbehandlingsfeil ikke å underrette Vold om at hans stilling i banken ville være et relevant moment i vurderingen. Ole Vold hadde nemlig sagt opp stillingen som banksjef allerede i juni 1997; han ville bli bonde på heltid fra september 1997. Hadde han visst at hans arbeid utenfor gården kunne komme ham til skade ved vurderingen, ville han naturligvis opplyst om sine planer for framtiden. Endelig var det en saksbehandlingsfeil når landbruksnemnda avgjorde saken i løpet av 10 minutter uten å ha satt seg inn sakens dokumenter på forhånd.

Spørsmål nr 6: Var Andreas Olsen inhabil?

Forutsatt at beslutningen om å tildele eiendommen til Marte var et enkeltvedtak:

Spørsmål nr 7: Var det en saksbehandlingsfeil å avgjøre saken uten å foreta en befaring av de to søkernes eiendommer?
Spørsmål nr 8: Var det en saksbehandlingsfeil ikke å opplyse Ole Vold om at hans stilling som banksjef ville være et relevant moment i vurderingen av søkerne?
Spørsmål nr 9: Var det en saksbehandlingsfeil av nemnda å avgjøre saken i 1øpet av 10 minutter uten å ha satt seg inn sakens dokumenter på forhånd?