UiB : Juridisk Fakultet : Studier : eksamen : oppgaver 1. avdeling

Sensorveiledning, endelig utgave
Første avdeling juss
Vårsemesteret 2003
Praktisk oppgave 

Praktikum – våren 2003

1.1 Om oppgaven
Oppgaven reiser både avtalerettslige og familierettslige spørsmål, og kombinasjonen av dem synes vanskelig for mange kandidater. Spørsmålenes vanskelighetsgrad varierer. Enkelte spørsmål er slik at det skal være mulig å besvare på et relativt enkelt nivå, samtidig som det gis muligheter for å gå i dybden. Jeg har så langt ikke sett noen klar trend i hvilke spørsmål i oppgaveteksten som vies størst oppmerksomhet i besvarelsene.

Det første sett av problemstillinger gjelder i grove trekk om det er inngått en gyldig avtale om vederlagsfri overføring av en ideell halvpart at en boligeiendom Magnus hadde fra før. Problematikken knytter seg på den ene side til om bindende avtale er inngått, og om den som gave mellom ektefeller må være og er gjort i ektepakts form.
I fortsettelsen av dette spørres det om Mette uavhengig av eierforholdene kan overta (få utlagt) eiendommen på skifteoppgjøret etter reglene i el § 67. Det endelige svar er her meget enkelt; eiendom som den ene ektefelle har fått i gave fra sin slekt omfattes ikke av el § 67. Oppgaven reiser imidlertid også et prinsipielt spørsmål om ektefellene kan gjøre forhåndsavtaler om rett til felles bolig ved samlivsbrudd eller død.

De neste sett av problemstillinger knytter seg til den verdimessige delingen (el kap 12). For det første er det tvist om hvorvidt det er inngått avtale om særeie, og for det annet blir det spørsmål om beregning av skjevdelingskrav, hvor betydningen av verdiøkning og gjeld påheftet eiendommen ved ekteskapets begynnelse står sentralt.
Oppgaveteksten er nok litt for omfattende, og kan på enkelte punkter fremstå som litt uklar – se mer konkret i gjennomgangen nedenfor. Dette må generelt hensyntas ved karaktersettingen. Læringskrav

1.1.1 Læringskrav kontraktsrett
”Kontraktsretten i rettsstudiet er først og fremst læren om gjensidig bebyrdende og gjensidig forpliktende avtaler. Rettsstoffet i kontraktsretten er uoversiktlig og fragmentarisk; det er f eks bare delvis lovregulert.
Kontraktsrettsstudiet er oppdelt slik at man på første avdeling - Kontraktsrett I - legger hovedvekten på reglene om inngåelse av avtaler og (deres motstykke) ugyldighetsreglene. På tredje avdeling - Kontraktsrett II - følger en mer omfattende fordypning i kontraktsretten, med hovedvekt på analysen av kontraktspartenes plikter og læren om mislighold.
Det kreves grundig kjennskap til de rettsregler og prinsipper som gjelder for avtaleinngåelse, herunder reglene om de såkalte dispositive utsagn, avtaleinngåelse basert på oppnådd enighet og avtaler som kommer i stand ved bruk av informasjonsteknologi. Som ledd i studiet av avtaleinngåelse kreves også kjennskap til hovedprinsippene for tolkning og utfylling av dispositive utsagn. (Det nærmere studium av kontrakters innhold er lagt til Kontraktsrett II.)
Det kreves grundig kjennskap til ugyldighetsspørsmålene, dvs reglene om rettslig handleevne (habilitet), tilblivelsesmangler (falsk, tvang, svik ol), lovstrid og lignende ufravikelighetsregler, herunder forholdet til inngreps- og lempningsregler (såkalt preseptoriske lovregler).
Det kreves kjennskap til reglene om fullmakt og representasjon, dvs reglene om avtaleslutning ved bruk av mellommenn av ulike slag.
Samspillet mellom avtalefriheten som prinsipp, lovregulering og inngreps- og tilsynskompetanse vektlegges som en del av dette læringskravet.”

1.1.2 Læringskrav familierett
Faget har to hoveddeler. …
Familieretten regulerer grovt sett inngåelse og oppløsning av ekteskap, rettsforholdet mellom ektefellene, og mellom ektefellene og deres kreditorer, samt rettsforholdet mellom foreldre og barn. Dette er rettsforhold mellom private, men offentlige interesser preger i en viss grad regelverket. Således kan ekteskap verken inngås eller oppløses uten medvirkning fra det offentlige, og det offentlige har en interesse i at barn kan vokse opp i så stabile forhold som mulig. Ekteskapsloven, barneloven og i noen grad også skifteloven står særlig sentralt i familieretten.

I familieretten reiser reglene om inngåelse og oppløsning av ekteskap sjelden vanskelige spørsmål, og blir derfor ikke omfattet av læringskravene. Studiet av ekteskapsretten er i hovedsak rettet inn mot økonomiske spørsmål; økonomiske virkninger av å inngå ekteskap, og økonomiske virkninger av separasjon og skilsmisse. At hver ektefelle er økonomisk selvstendig, går som en rød tråd gjennom familieretten. Hver ektefelle hefter for sin gjeld med sine eiendeler. Forholdet mellom ektefellene og deres kreditorer er derfor også en sentral del av studiet.
Det kreves grundig kjennskap ekteskapets økonomiske virkninger; herunder ektefellers gjensidige underholdsplikt, eierforhold og rådighet over ektefellenes eiendeler, ektefellers gjeldsansvar og adgangen til å stifte gjeld med virkning for den andre, samt gaver og avtaler mellom ektefeller. Det siste omfatter først og fremst avtaler om formuesordningen, typisk avtaler om særeie.
Grundig kjennskap kreves videre om de økonomiske virkningene av oppløsning av et ekteskap; herunder likedelingsregelen, skjevdeling, gjeldsavleggelse på skifte, vederlagskrav, fordelingen av eiendelene, bruksrett til boligen og underholdsbidrag. Det kreves kjennskap om disse virkningene når det gjelder når et skifte av ektefellenes formue skal finne sted, forholdet mellom privat og offentlig skifte, ektefellenes rådighet over sine eiendeler under skiftet, og skiftets betydning overfor ektefellenes kreditorer.
1.2 Hovedlitteratur

Kontraktsrett I: Jo Hov: Avtaleslutning og ugyldighet, 2. utgave Oslo 1998 kapittel 1-13 og 16-17, eller
Jo Hov: Avtaleslutning og ugyldighet, 3. utgave Oslo 2002, kapittel 1-13 og 16.
Familierett: Peter Lødrup: Familieretten. 4. utg. 2001
Om innføringslitteratur og støttelitteratur henvises det til Studie- og eksamensreglementet, som er vedlagt utsendelsene fra fakultetet.

2 Kommentarer til de enkelte spørsmål i oppgaven

2.1 Foreligger det en bindende avtale om overføring av en ideell halvpart av Skogum fra Magnus til Mette?
Etter min oppfatning foreligger det ikke noe opplagt svar på dette spørsmålet, slik at det avgjørende ved karakterfastsettelsen må være i hvilken utstrekning kandidatene viser avtalerettslige kunnskaper og forståelse. I det følgende skal jeg bare redegjøre for mulige synsvinkler, og vil komme tilbake med mer presiserte standpunkter etter å ha gjennomgått en del besvarelser.

Problemet kan sies å være at Magnus har ment å gi Mette en ideell halvpart av eiendommen, og har allerede fylt ut et skjøte. Det avgjørende må derfor bli en drøftelse av om løftet er kommet til Mettes kunnskap – gjerne med henvisninger til prinsippene i avtl § 7. Mer konkret blir dette et spørsmål om hvilken kunnskap som må være nødvendig for at Magnus blir bundet av det løftet han på det tidspunkt mente å gi. Problemstillingen kan for så vidt sammenlignes med spørsmålet om hvor langt partene må være kommet i enighet om ulike punkter før det kan sies å foreligge en avtale. Det kan legges til grunn at det konkrete løftet om å få en halvpart av Skogum ikke kom til Mettes kunnskap den aktuelle morgen. Men har hun likevel fått tilstrekkelig generell kunnskap om at Magnus har gitt henne en gave? På den ene side, slik enkelte kandidater har påpekt, befinner partene seg i en situasjon hvor manglende interesse for detaljer er forståelig – på samme måte som det ikke kan kreves at jubilanten straks pakker opp alle gavene. På den annen side sier ikke Magnus noe som gir Mette holdepunkter for at dokumentet nødvendigvis innebærer en gave. Han ber henne bare om å lese det.

I det første utkastet antydet jeg at kandidatene først burde avklare om det er snakk om en gave eller en gjensidig bebyrdende avtale – slik at Mette i tilfelle må avgi en aksept. Få kandidater tar opp denne problemstillingen, og det må nok aksepteres. Selv om skjøtet inneholder en klausul, må overdragelsen oppfattes som en ren gavedisposisjon. Utløsningsretten kan betraktes som en reduksjon i gavens verdi, og ikke som en motytelse.
På den annen side kan spørsmålet få betydning i forhold til spørsmål 3 om lovligheten av klausulen/avtalen, men jeg har ennå ikke sett noen kandidater ta opp dette spørsmålet.

Dersom det legges grunn at gaveløftet ikke kom til Mettes kunnskap dagen etter bryllupet, oppstår spørsmålet om betydningen av at hun senere fant skjøtet. Slik jeg ser det må betraktningen nå være at Magnus ikke har avgitt et løfte overfor Mette, slik at hennes kunnskap om skjøtet i seg selv ikke er nok. Annerledes kunne dette vært dersom han hadde latt skjøtet ligge tilgjengelig for Mette, slik at meningen var at hun før eller senere skulle bli kjent med det.
Jeg har sett få besvarelser hvor kandidatene tar opp og får noe ut av betydning av hennes senere fangst i hans arkivskap.

Når det gjelder betydningen av manglende tinglysing, er det en del kandidater som tar opp dette som et selvstendig spørsmål om bundethet. Magnus’ argument går ut på at partene heller ikke har innrettet seg som at om bindende avtale forelå – noe som skal underbygge at avtale ikke ble inngått.

2.2 Krever en slik gaveoverføring ektepakts form, og oppfyller i tilfelle skjøtet i dette tilfellet formkravene til ektepakter? Kan Magnus i motsatt fall si seg ubundet av en eventuell avtale?
Det fremgår klart av el § 50 at en gave i denne størrelsesorden krever ektepakts form. De aller fleste kandidater treffer på dette, men enkelte gjør drøftelsen vel omstendelig.
Likeledes fremgår det klart (men motsetningsvis) av el § 54 tredje ledd at en ektepakt som ikke oppfyller formkravene, ikke ”er bindende for ektefellene selv og deres arvinger”.
Kandidatene bør her – også – få frem det avtalerettslige spesielle i at formkravene er et absolutt gyldighetsvilkår. Få kandidater gjør det! Formkrav til ektepakter behandles hos Lødrup § 15 og hos Hov gjennomgås spørsmål om formkrav generelt i kapittel 5 (ektepakter nevnes i 2.utg på side 129, 3.utg på side 135).
Ved å gjennomgå formkravene i el § 54 bør kandidatene se at det ikke er noe i veien for at ektepaktsbestemmelser tas inn i andre dokumenter, slik som skjøter, testamenter osv. Forutsetningen er selvfølgelig at de formkrav ekteskapsloven oppstiller er oppfylt.

I dette tilfellet synes formkravene å være oppfylt. Det er et skriftlig dokument, og det er vitnebekreftet. Det sentrale er betydningen av at Mette ikke har underskrevet skjøtet (ektepakten). De aller fleste kandidater finner el § 54 tredje ledd fjerde punktum hvor det heter:
”Dersom ektepakten bare er til fordel for den ene ektefellen, er den gyldig selv om denne ektefellen ikke har medvirket ved inngåelsen av ektepakten.”

Noen få tar opp spørsmålet om betydningen av klausulen om utløsningsrett, men finner at ektepakten likevel må anses bare å være til fordel for Mette. Det tror jeg er korrekt, sammenlign det tilsvarende spørsmål om skjøtet må oppfattes som et gaveløfte eller et tilbud om en gjensidig forpliktelse.
De fleste finner at kravet om at skjøtevitnene skal vite ”at det er en ektepakt som skal inngås” er oppfylt. Dette må også være riktig. Det må være tilstrekkelig at vitnene visste at skjøtet dreide seg om en gaveoverføring mellom ektefeller.

2.3 Har ektefellene adgang til å gjøre forhåndsavtaler om rett til felles bolig ved samlivsbrudd? Hvilken betydning får i så fall en slik avtale for den annen ektefelles mulige rett til overtakelse etter ekteskapsloven § 67?
Spørsmålene i nr 3 – og dels nr 4 – er med vilje formulert som teoretiske spørsmål, for å avskjære lengre drøftelser av om Mette bør få overta Skogum. Se nærmere om dette under pkt 2.4.
Spørsmålene her anses som såpass avanserte for førsteavdelingsstudenter at de to ulike synsmåter er presentert i form av partenes anførsler. Dette bør kandidatene bygge drøftelsene på. Jeg finner det heldigst å ta utgangspunkt i prinsippet om avtalefrihet (privat autonomi), og så spørre om det finnes regler eller særlige forhold som begrenser adgangen til å inngå avtaler om hvordan eierforholdene ved et samlivsbrudd skal ordnes. Mange kandidater gjør det, og det bør gi uttelling.

Eksempelvis er det riktig som Mette hevder at ektefellene ikke kan avtale andre formuesordninger enn de som fremgår av el kap 9. Poenget er imidlertid at avtaler om eierforholdene faller – i alle fall etter dagens regler – utenfor det el kap jf kap 12 regulerer, nemlig det verdimessige oppgjøret ved samlivsbrudd eller død. Det enkle resonnement er følgelig at så lenge ekteskapsloven ikke forbyr avtaler om eierforholdene, står ektefellene fritt til å inngå slike avtaler.

Her synes imidlertid mange kandidater å ha problemer, ved at de legger til grunn at el kap 9 uttømmende regulerer ektefellenes adgang til å inngå avtaler om skifteoppgjøret – eller økonomiske avtaler i sin helhet. Etter min mening må utgangspunkt tas i el § 31 første ledd. Det er på det rene at ektefellene kan inngå hvilke avtaler om eierforhold de måtte ønske, også slike som (indirekte) får betydning for retten til eiendeler ved skifteoppgjøret.
Spørsmålet er ikke behandlet i pensum, og etter det opplyste heller ikke i undervisningen. Det kan derfor ikke trekkes for at kandidatene trår litt feil på akkurat dette. Derimot må det trekkes hvor det fremgår at kandidaten ikke vet forskjell på særeie og sameie, eller på verdideling og gjenstandsfordeling.

Mange definerer dessuten spørsmålet til å være hvorvidt Mette kan fraskrive seg sin rett til naturalutlegg etter el § 67, og kommer også av denne grunn litt skjevt ut. Det neste underspørsmålet burde vel gi antydninger om at forholdet mellom avtalen og den lovgitte rettighet er et annet og selvstendig spørsmål. Spørsmålet er ikke om Mette gjennom avtale kan sette rettighetene etter el § 67 til side, men om hvilken betydning en slik avtale får ved vurderingen av om det foreligger særlige grunner.

Etter gammel terminologi kalles rett til overtakelse på skifteoppgjøret for naturalutleggsrett, og bygger på en forestilling om at ektefellene skal utta naturalier på sin lodd. I realiteten er el § 67 en privat ekspropriasjonshjemmel – eller i sameietilfellene en særlig ekteskapsrettslig utløsningsregel.
Det er overraskende få (eller kanskje ikke?) som klarer å formulere dette som et spørsmål om forholdet mellom lov og avtale – og hvor svaret som nevnt ovenfor helt enkelt er at avtalen ikke setter loven til side, men at den får betydning for rimelighetsvurderingen. En regel med dette innhold finnes i husfskl § 4, hvor det heter:
”Ved vurderingen av om et husstandsmedlem skal få rettigheter etter denne loven, skal også avtaler mellom partene tas i betraktning.”

Spørsmålet er som nevnt i vanskeligste laget for førsteavdelingsstudenter, slik at det ikke kan gjøres trekkes overfor de som går seg vill. Det må være tilstrekkelig at kandidatene klarer å formulere problemstillingen som beskrevet ovenfor, nemlig at utgangspunktet er avtalefrihet slik at det må vurderes om ekteskapsloven setter skranker. Selv om jeg materielt sett er uenig, finner jeg det i denne sammenheng akseptabelt at kandidatene finner at ektefellers avtalefrihet er begrenset til variantene i el §§ 42-46. Generelt gjelder det at forstandige resonnementer må belønnes, selv om løsningen ikke blir helt riktig.

Jeg har også funnet henvisninger til el § 56 at formuen mellom ektefellene skal deles mellom dem ”etter reglene i dette kapittel dersom ikke noe annet følger av lov, avtale mellom ektefellene eller bestemmelse av en giver eller arvelater”. Tanken er god, selv om de avtaler det siktes til i el § 56 er ektepakter om formuesordningen eller avtaler inngått på skiftetidspunktet (el § 56).

Bestemmelsen er også brukt som grunnlag for at Magnus – som giver – kan fastsette slik klausul. Oppfinnsomt, men dessverre ikke helt treffende!
Medsensor, advokat Kjetil Krokeide har avgitt enkelte merknader til praktikumen som er sendt ut sammen med brev fra nivåkontrollør av 11.6.2003. Krokeide konkluderer relativt bastant med at det ikke er adgang til å inngå slike avtaler. Som det fremgår ovenfor er jeg ikke enig med Krokeide i dette. En sensorveiledning er imidlertid ikke rette forum for en eventuell faglig debatt om spørsmålet. Jeg vil derfor igjen understreke at det avgjørende ved karaktersettingen må være kandidatens evne til å se hva problemstillingen går ut på, og til å fremføre fornuftige argumenter. Jeg oppfatter Krokeides merknader dithen at det er feil å godkjenne en slik avtale, hvilket bør resultere i et trekk. Etter min mening er det ikke grunnlag for det.

2.4 Kan ekteskapsloven § 67 i det hele tatt påberopes som hjemmel for å overta Skogum på skiftet?
Dette er nærmest et rent kontrollspørsmål, men for å ikke gjøre det for lett knytter partenes argumenterer seg til at Skogum var Magnus sitt barndomshjem. Det fremgår også av oppgaveteksten at han fikk eiendommen i gave fra sine foreldre. Skogum faller derfor utenfor reglene i el § 67, jf første ledd a) if.
Som nevnt under pkt 2.3 legger oppgaven ikke opp til en drøftelse av om Mette ellers ville kunne få overta Skogum. Løsningen etter el § 67 a if er så opplagt at en subsidiær drøftelse vil virke kunstig. Uansett må det også raskt kunne konstateres at det ikke foreligger særlige grunner som taler for at Mette skal få overta Skogum. For å avskjære lange drøftelser om dette, er det i teksten opplyst at sønnen Aril skal bli boende fast sammen med Magnus. Det er således intet som taler for at Mette skal få overta stedet.
De aller fleste kandidater finner den aktuelle bestemmelse i el § 67, jf første ledd a) if, men mange bruker alt for lang tid på å komme seg dit, og slik at bestemmelsen vikles inn i lange og omstendelige drøftelser om særlige grunner. Dette er lite skjønnsomt.

2.5 Foreligger det en gyldig ektepakt om særeie?
Spørsmålet inneholder en avtalerettslig og en ekteskapsrettslig side. For den ekteskapsrettslige side, nemlig om avtalen oppfyller formkravene til ektepakter, bør kandidatene foreta en viss samordning med drøftelsene under spørsmål 2 – slik Magnus sin anførsel gir et hint om.
Mettes hovedinnvending er at det bare er inngått en avtale om eierforhold, ikke om den verdimessige delingen ved samlivsbrudd (dvs formuesordningen). Ut fra tekstens opplysninger må det kunne legges til grunn at Magnus mente å lage en avtale om at det ikke skulle skje noe delingsoppgjør ved en eventuell skilsmisse. I avtaleteksten fremgår det også at de skal ha særeie, men den øvrige teksten gir – slik Mette hevder – grunnlag for å hevde at dette ikke går klart nok frem.

I enkle trekk går argumentene på den ene side ut på at Magnus mente å avtale særeie, og at dette også er kommet til uttrykk i avtaleteksten.
På den annen side forklarer både avtaleteksten og Magnus hva som menes med særeie, slik at Mette gis grunn til å tro at det eneste hun har avtalt er at ekteskapet ikke innebærer at hun blir sameier i Magnus sine eiendeler. Mot dette kan det i alle fall spørres om ikke Mette burde vite hva særeie innebar. Avgjørende er antakelig at det var Magnus som tok initiativ til avtalen, som utformet avtaleteksten og som også forklarte for Mette hva avtalen gikk ut på. Likeledes kan det hevdes at den uklarhet Magnus har skapt, må han bære risikoen for selv.

Som et ledd i drøftelsene vil det også være fint om kandidatene kommer inn på avtaleinngåelsesmekanismene. Er det innholdet i Magnus sin mening med utsagnet, eller hva Mette med rimelighet kan legge i det, som er avgjørende?
De aller fleste kandidater viser avtalerettslige kunnskaper og forståelse i forhold til disse spørsmål. Noen få overser dette spørsmålet, og går rett på formkravene. På bakgrunn av det klare anførslene i oppgaveteksten må det anses som litt svakt.
Formkravene til ektepakt synes oppfylt.
Avtalen er gjort skriftlig, og er vitnebekreftet. Den er underskrevet av begge parter, som også i nærvær av to vitner som de begge må anses å ha godtatt og som var til stede samtidig har vedkjent seg sine underskrifter. Vitnene vet at avtalen gjelder de økonomiske forhold under ekteskapet, og det må være tilstrekkelig i forhold til kunnskapskravet.
Se for øvrig pkt 2.2.

Mange kandidater synes å lese ut av oppgaveteksten omkring inngåelse av særeieektepakten – fjerde tekstavsnitt på side 1 – at vitnene ikke underskrev dokumentet. Selv om det står at vitnene ble bedt om å bekrefte underskriftene til Mette og Magnus, må det aksepteres at kandidatene bygger sin drøftelse på at vitnene ikke underskrev.

For øvrig foretar de fleste fornuftige drøftelser av formkravene.
Spørsmålet om ektepakten må settes til side som urimelig må drøftes enten kandidaten finner at det foreligger en særeieektepakt eller ikke. De fleste får godt frem innholdet i el § 46 annet ledd. Enkelte viser til avtl § 36, og viser til de ulike momenter som fremgår av lovteksten der. Så fremt dette forklares godt, kan det i alle fall ikke skade.
De fleste finner – med rette – at en ektepakt om fullstendig særeie ikke er urimelig i et såpass kortvarig ekteskap. Enkelte gir Mette den fattige trøst at hun i tilfelle også får beholde sine verdier udelt.
En mer spesiell begrunnelse går på at når Mette kommer inn i en fiin familie og bare bringer med seg fyll og spetakkel, fortjener hun ikke bedre!

2.6 Kan Magnus også kreve skjevdeling for verdiøkningen? Kan i motsatt fall Mette kreve verdistigningen ansett som sine skjevdelingsmidler?
Dette spørsmålet er (også) ment som en test på kandidatenes evne til å tenke selvstendig. Spørsmålet må kanskje betegnes som uavklart – i alle fall kan det ikke ha noen betydning hvilket resultat kandidatene kommer til. Det avgjørende er drøftelsene.

Spørsmålet fremstår som vanskelig, og en rekke kandidater klarer ikke helt å få tak på hva som er vilkårene for skjevdeling, men er mer opptatt av hvem som egentlig har besørget verdistigningen – ikke hva den kan føres tilbake til.
Enkelte kandidater påpeker at hennes ”innsats” ikke er av den art som bør belønnes på skifteoppgjøret, og det er det vel noe i.
Enkelte tar en avstikker til vederlagsreglene i el § 73. Det må honoreres dersom det vises til prinsippene. Derimot må det trekkes for å anvende bestemmelsen direkte.
Lovens kriterie er at skjevdelingsverdiene ”klart kan føres tilbake til midler som en ektefelle hadde da ekteskapet ble inngått”. Spørsmålet bør derfor ses i et årsaksperspektiv: Hva kan verdiøkningen føres tilbake til?
Selv om det ligger spesielle forhold bak, må denne verdiøkningen likestilles med en hvilken som helst økning i markedsverdien. Eiendommen er ikke påkostet på noen måte, slik at det ikke kan sammenlignes med tilfeller hvor Mette hadde bygget på, renovert osv.
Sett i et årsaksperspektiv kan selve verdiøkningen sies å skyldes tre forhold; Mettes utagerende fester, det forhold at hun er gift med en kjent person og det forhold at pressen skriver om hva som skjer på eiendommen. En sentral nødvendig betingelse er også det forhold at Magnus brakte eiendommen med seg inn i ekteskapet. Mange kandidater får frem dette siste, og det må premieres.
Løsningen bør etter min mening være at også verdiøkningen er gjenstand for skjevdeling. Et flertall av kandidatene synes å gjøre det samme, og som regel med den begrunnelse at ”hovedgrunnen” til verdiskapningen er at Magnus brakte eiendommen med seg inn i ekteskapet.
Et annet spørsmål er om prisstigningen innebærer noen egentlig verdi for Magnus. Skulle han realisere den, måtte han ha solgt nå. Det fremgår av oppgaveteksten at han vil bli boende der, slik at Aril kan vokse opp på Skogum. Den oppskrudde markedsverdi vil etter hvert tapes, og publisiteten utgjør ellers neppe noen reell verdi for Magnus.
Av samme grunner er det etter min mening heller ikke grunnlag for redusert skjevdelingsrett etter el § 59 annet ledd.
Mange kandidater overser – i likhet med første utkast av sensorveiledningen – spørsmålet om Mette kan kreve skjevdeling for verdiøkningen. Dette spørsmålet må raskt besvares med at verdiøkningen ikke i noe tilfelle kan føres tilbake til verdier Mette brakte med seg inn i ekteskapet eller som hun mottok ved arv eller gave fra andre enn Magnus.
Mange kandidater foretar – for begge spørsmål – omfattende drøftelser av unntakene i el § 59 tredje ledd, enkelte også annet ledd. Det er det etter min mening lite grunnlag for.

2.7 Med hvilket beløp kan Magnus kreve skjevdeling for verdiene av Skogum? Seks, fire, tre eller to millioner kroner? Begrunn svaret!
For denne drøftelsen må kandidatene ha fått med seg forutsetningen gitt i oppgaveteksten, slik at utgangspunktet er at Magnus kan kreve hele verdien av eiendommen skjevdelt.
Spørsmålet reiser to problemstillinger. Den første er om pantegjelden for båtkjøpet kan redusere skjevdelingskravet, og det annet er i tilfelle på hvilken måte.
Spørsmålet om panteheftelsen som påhvilte Skogum ved ekteskapets inngåelse i det hele tatt skal få betydning for skjevdelingsretten er ikke løst i loven eller i dens forarbeider.
Etter min mening bør spørsmålet løses etter samme kriterier som gjeldsfradragsreglene i el § 58 tredje ledd, dvs at det avgjørende ikke er om gjelden utgjør en panteheftelse på eiendommen, men hva gjelden er pådratt til erverv eller påkostning av. I dette tilfellet var gjelden pådratt til erverv av en båt – og vil derfor begrense (eller utelukke) skjevdelingsretten hva angår båtens verdi.
En god del kandidater overser spørsmålet om gjeldens relevans, og det er litt svakt på bakgrunn av de klare anførslene. De fleste som tar opp spørsmålet kommer til at gjelden må hensyntas. Selv om jeg ikke er enig i dette, er spørsmålet så uavklart at det ikke kan få betydning hva kandidaten kommer til. Det er holdbarheten og grundigheten i argumentasjonen som må være avgjørende.
Noen kandidater trekker båten inn i drøftelsene. Dette er ikke nødvendig for å besvare spørsmålet, men greit nok så fremt ikke kandidaten roter seg bort.
Her kunne man selvfølgelig tenkt seg muligheten av at båten ble gjort til netto skjevdelingsmidler, mens lånet gikk til fradrag i den faste eiendoms ”skjevdelingsverdi”. Det må imidlertid være en rettsteknisk fordel med faste kriterier, som er i tråd med de som ellers gjelder ved likedelingsoppgjøret.
Spørsmålet om hvilken betydning gjelden skal få, har vært omdiskutert i teorien. Spørsmålet synes foreløpig avklart ved Rt 2002 1596 (av mange kandidater omtalt som dom av desember 2002), hvor Høyesterett enstemmig kom til ”at skjevdelingskravet gjelder den forholdsmessige andel av eiendommens verdi på skjæringstidspunktet som tilsvarer den andelen av eiendommens verdi som ikke var lånefinansiert ved ekteskapets inngåelse”.
Denne regelen er av mange – herunder enkelte kandidater – omtalt som ”lex Matningsdal”, fordi han introduserte løsningen i et mindretallsvotum i Rt 2001 1434, og fikk tilslutning til sitt synspunkt av en enstemmig Høyesterett i sistnevnte dom.
Ved ekteskapets inngåelse utgjorde lånet en halvpart av eiendommens verdi. Magnus må derfor kunne kreve skjevdeling for en halvpart av verdien på skjæringstidspunktet, dvs for tre millioner kroner.

3 Karakterfastsettelse
Ovenfor har jeg under gjennomgangen av de enkelte spørsmål gitt uttrykk for en rekke synspunkter av betydning for karaktersettingen. Gjennomgående gjelder det at kandidatens løsninger på de ulike spørsmål ikke trenger å tillegges særlig vekt. Det avgjørende er argumentasjonen, herunder kandidatens rettskildebruk og kjennskap til avtalerettslige og familierettslige regler og prinsipper.
Noen av spørsmålene er relativt enkle, mens andre er mer kompliserte enn hva det strengt tatt kan forventes at studenter på første avdeling skal kunne svare på. Formålet med denne variasjon, er som nevnt innledningsvis at oppgaven skal kunne besvares relativt enkelt, samtidig som de særlig dyktige kandidater gis muligheter til å vise kunnskaper og forståelse. (Dette er tross alt siste gang disse studenter har sjansen til å få toppkarakterer!)
Generelt bør det gis stor uttelling til de som viser kunnskaper, innsikt og forståelse – også der hvor kandidaten kanskje bommer litt på hva som er gjeldende rett.
For å bestå må kandidaten ha foretatt noenlunde brukbare drøftelser av de fleste spørsmål i oppgaven. At enkelte spørsmål er utelatt eller bommet på, bør ikke i seg selv lede til stryk.
For å oppnå laud bør kandidaten ha vist kunnskaper og en viss forståelse, samtidig som de grove feilskjær er unngått. Der hvor besvarelsene varierer fra spørsmål til spørsmål, bør det kunne gis laud samlet selv om enkelte spørsmål er svakt besvart – forutsatt at feilene ikke er for grove.