UiB : Juridisk Fakultet : eksamen : 3. studieår : JUS134

UNIVERSITETET I BERGEN

Skoleeksamen

3. studieår - JUS134 - Vår 2005

 

Oppgaven er tilgjengelig på bokmål og nynorsk

 

Bokmål:

 

I. Rettshistorie

1. Pek på noen av de omstendigheter som førte til at romersk rett ble så grunnleggende for kontinental-europeisk rett. Hvorfor fikk den ikke en tilsvarende betydning for engelsk rett?

 

II. Rettssammenligning

2. Gjør rede for noen av de karakteristika ved det engelske rettssystemet som gjør det forskjellig fra det norske og de kontinental-europeiske rettssystemer, herunder inngåelse av kontrakter og kontraktstolkning.

 

III. Internasjonal privatrett

3. En kontrakt har tilknytning til mer enn en stat. Gjør kort rede for hvilken av de aktuelle staters materielle rett den er underlagt hvis tvist om kontrakten går for norske domstoler.

 

Alle spørsmål skal besvares.

 


 

Nynorsk:

 

I. Rettshistorie

1. Peik på nokre av dei omstendene som førte til at romersk rett vart så grunnleggjande for kontinental-europeisk rett. Kvifor fekk den ikkje ein tilsvarande innverknad på engelsk rett?

 

II. Rettssamanlikning

2. Gjer greie for nokon av dei karakteristika ved det engelske rettssystemet som gjer det forskjellig frå det norske og dei kontinental-europeiske rettssystema, under dette også inngåing av kontraktar og kontraktstolking.

 

III. Internasjonal privatrett

3. Ei kontrakt er knytt til meir enn ein stat. Gjer kort greie for kva av dei aktuelle statane sin materielle rett den er underlagt dersom tvist om kontrakten går for norske domstolar.

 

Alle spørsmål skal svarast på.