UiB : Juridisk Fakultet : eksamen : 3. studieår : JUS134

UiB/Det juridiske fakultet

Skoleeksamen

3. studieår - JUS134 - Vår 2008

 

Oppgaven er tilgjengelig på bokmål og nynorsk

 

Bokmål:

  1. At en rettskultur er profesjonalisert, betyr at aktørene i rettssystemet har en viss grad av særlig juridisk kompetanse til å fylle sin rettslige rolle. På hvilken måte kan man si at retten ble profesjonalisert i den norske rettskulturen i løpet av 1200- og 1700-tallet?

  2. Hvordan er retten profesjonalisert i den engelske, amerikanske, franske og tyske rettskulturen? Kan det sies å være en sammenheng mellom hvordan retten er profesjonalisert og den juridiske metoden i disse rettskulturene?

  3. Hvilken sammenheng er det mellom profesjonaliseringen og internasjonaliseringen av norsk rett på 1200- og 1700-talet?

Det anbefales at man bruker 2 timer på oppgave 1), 2 timer på oppgave 2) og 1 time på oppgave 3) i tillegg til den tid som går med til disponering av oppgaven. Denne anbefalingen gjenspeiler ikke vektingen av de ulike oppgavedelene, kun et anslått arbeidsomfang.

 


 

Nynorsk:

  1. At ein rettskultur er profesjonalisert vil seia at aktørane i rettssystemet har ein viss grad av særleg juridisk kompetanse til å fylla si rettslege rolle. Korleis kan ein seia retten vart profesjonalisert i den norske rettskulturen i løpet av 1200- og 1700-talet?

  2. Korleis er retten profesjonalisert i den engelske, amerikanske, franske og tyske rettskulturen? Kan det seiast å vera ein samanheng mellom korleis retten er profesjonalisert og den juridiske metoden i desse rettskulturane?

  3. Kva samanheng er det mellom profesjonaliseringa og internasjonaliseringa av norsk rett på 1200- og 1700-talet?

Det vert tilrådd at ein nyttar 2 timar på oppgåve 1), 2 timar på oppgåve 2) og 1 time på oppgåve 3) ved sida av bruk av tid til disponering av oppgåva. Tilrådinga reflekterer ikkje vektinga av dei ulike oppgåvedelane, men deira tiltenkte arbeidsomfang