UiB : Juridisk Fakultet : Studier : eksamen : oppgaver 3. avdeling

Sensorveiledning, endelig utgave
Tredje avdeling jus
Høstsemesteret 1999
Praktisk oppgave

Del I
Del II

I             Oppgavetekst - Del I

1)    Innledning.

Selskapet Helg AS har gått konkurs, og de rettslige drøftelsene må to utgangspunkt i konkurssituasjonen.
    I denne innledningen til den mer grundige gjennomgangen i punkt 2 og 3 nedenfor, vil jeg for oversiktens skyld kort nevne de rettsregler som oppgaven aktualiserer. Det bør ikke kreves at kandidatene har en slik innledende oversikt. Poengene knyttet til sammenhengen mellom rettsreglene kan behandles underveis i fremstillingen.
    Deknl. kap. 7 om bobehandlingens innvirkning på skyldnerens kontraktsmessige forpliktelser står sentralt. Boets prinsipale anførsel om boets eiendomsrett mot dividende av kjøpesummen bygger på deknl. § 7-7, 2. ledd, jfr. avhl. § 5-3, 4. ledd. Boets subsidiære anførsel om eiendomsrett mot betaling av kjøpesum bygger på deknl. §§ 73 og 7-4.
    I læringskravene for faget gjeldssøkingsrett er det angitt at kandidatene skal ha grundig kjennskap til reglene om kontrakter og konkurs. Deknl. kap. 7 nevnes uttrykkelig i denne sammenheng. Deknl. kap. 7 behandles i Mads Henry Andenæs, Konkurs (1999), særlig i kapitlene 15, 16 og 17. Boken er redusert i omfang sammenliknet med den tidligere utgaven (1994), og kandidater som bare har lest den siste utgaven kan dermed på enkelte punkter ha noe mindre stoff fra læreboken å løse problemstillingene med. Problemstillinger knyttet til § 7-7, 2. ledd behandles i Kåre Lilleholt, Godtruerverv og kreditorvern (1994) på s. 234-235. Boken er pensum i tingsrett II på 3. avdeling.
    For at deknl. kap. 7 skal komme til anvendelse er det en grunnleggende forutsetning at det foreligger en gyldig avtale, jfr. Petras anførsel om ugyldighet på grunn av Peders alder og Martes kunnskap om utbygningsplanene. Kandidatene må derfor raskt komme i gang med ugyldighetsvurderingen etter reglene i avtl. kap. 3.
    I eksamenskravene for faget kontraktsrett er det angitt at kandidatene skal ha grundig kjennskap til reglene om når en kontrakt er ugyldig. Avtl. § 33 og 36, som er de mest aktuelle ugyldighetsregler ut fra oppgavens faktum, behandles i Jo Hov, Avtaleslutning og ugyldighet (1995) på s. 241-301.

2)    Boets prinsipale anførsel om boets eiendomsrett mot dividende av kjøpesummen.

Konkursboet anfører prinsipalt at Peder Ås sin eiendom i Fagerpollen tilhører boet, og at Petra Ås bare har krav på dividende av kjøpesummen.

a)    Spørsmålet om avtalens gyldighet.

Boets prinsipale anførsel forutsetter for det første at avtalen mellom Peder Ås og Helg AS er gyldig. Dersom avtalen er ugyldig på det grunnlag Petra Ås hevder, kan dette gjøres gjeldende også overfor konkursboet. Selgeren av eiendommen vil da ha en separatistrett i boet i egenskap av skylderens hjemmelsmann, jfr. Andenæs s. 112-113. Dette gjelder uavhengig av om eiendommen regnes som overgitt til boet eller ikke, jfr. drøftelsen nedenfor under bokstav b.
    Kandidater som på dette punktet får frem at ugyldighet på grunn av tilbakeholdelse av opplysninger om økonomi etter alminnelig oppfatning ikke gir grunnlag for separatistrett, jfr. Andenæs s. 146-147, må gis et pluss. Jfr. at Helg AS ut fra faktum i oppgaven synes å ha vært i store økonomiske vansker på avtaletidspunktet. Denne ugyldighetsgrunnen er imidlertid ikke påberopt av Petra, og det skulle derfor være nok å påpeke forholdet.
    Konkursboet mener at Petra Ås ikke kan komme med innvendinger mot avtalen, i og med at selskapet inngikk avtalen med Peder Ås. Dette er en anførsel som ikke kan føre frem, og kandidater som problematiserer for mye på dette punktet må trekkes for det. Dødsboet overtar en arvelaters rettigheter og plikter. Siden Petra Ås er enearving etter Peder, og i tillegg har tatt over dødsboet til privat skifte, er det ikke tvilsomt at hun kan gjøre innvendinger mot avtalen.
    Etter dette må det drøftes om avtalen mellom Peder Ås og Helg AS er ugyldig etter reglene i avtl. kap. 3. Det er særlig avtl. §§ 33 og 36 som fremstår som de aktuelle bestemmelser. Selv oppfatter jeg avtl. § 33 som den mest sentrale av bestemmelsene, noe som preger gjennomgangen i det følgende.
    Struktureringen av fremstillingen når flere bestemmelser om ugyldighet gjør seg gjeldende, representerer et klassisk oppgaveteknisk problem for kandidatene. Det kan ofte fremstå som uklart om bestemmelsene bør drøftes hver for seg, eller om drøftelsen av avtl. § 33 bør "inkorporeres" i drøftelsen av den mer generelle avtl. § 36. Selv foretrekker jeg atskilte drøftelser, men med påpekning av de punkter hvor momentene sammenfaller ved drøftelsen av avtl. § 36. Den enkelte sensors preferanser på dette punktet bør imidlertid ikke ha betydning for vurderingen av kandidaten, så lenge fremstillingen er oversiktlig og viser forståelse.
    I relasjon til avtl. § 33 er det forholdene ved avtaleinngåelsen som står sentralt. Både Peders alder og mentale tilstand, samt Martes konkrete kunnskap om utbygging og eiendomsverdi er aktuelle "omstændigheter" som kan gjøre det i strid med redelighet å gjøre avtalen gjeldende. Kandidater som bare får med seg en av disse omstendighetene, må trekkes for det. Betydningen av Peders mentale tilstand bør komme klart frem: Peder kan ikke nødvendigvis forutsettes å ha del i den alminnelige kunnskap om muligheten for utbygging i Fagerpollen, noe som kan påvirke hans vurdering av hva som er rimelig vederlag for eiendommen.
    Rettspraksis har foretatt en utvidende tolkning av det andre vilkåret for ugyldighet etter avtl. § 33, nemlig kravet om at "det maa antages, at han kjendte til" den aktuelle omstendigheten. Vilkåret anses oppfylt dersom avtaleparten ikke er i aktsom god tro m.h.t. omstendigheten. Kandidatene bør få frem dette rettskildemessige poenget.
    Før god tro-vurderingen foretas må det tas stilling til spørsmålet om identifikasjon mellom Marte Kirkerud og selskapet Helg AS. En aksjonær representerer ikke sitt selskap direkte etter selskapslovgivningen, men kan vel likevel i visse tilfeller identifiseres med selskapet. Særlig må dette gjelde eneeiere av selskaper. Identifikasjonsspørsmålet kommer uansett ikke på spissen. Oppgavens faktum synes å forutsette at Marte har fått fullmakt til å inngå avtale med Peder. Kandidater som på en klar måte skiller mellom selskapsrettslig representasjon, annen identifikasjon og fullmakt etter avtaleloven, bør belønnes for det.
    Bostyreren innrømmer at Marte hadde kunnskap om utbygningsplanene. God tro-vurderingen er dermed bare problematisk i.f.t. Peders alder og mentale tilstand, og tilstandens betydning for vurderingen av vederlaget. Dette bør kandidatene få frem.
    Kandidatene vil kunne ha ulike oppfatninger av når avtale kan anses stiftet, jfr. at kjøpekontrakt først ble undertegnet et par dager etter Martes samtale med Peder. De kandidater som mener at enighet var oppnådd på de vesentlige punkter allerede ved Marte og Peders samtale, må vurdere om det kan tas hensyn til Martes etterfølgende kunnskap om Peders tilstand etter avtl. § 39, 2 ledd, jfr. samtalen med sykepleieren. Dersom avtale anses stiftet først ved Peders underskrift på den skriftlige kjøpekontrakten, oppstår ikke denne problemstillingen.
    Betydningen av meglerens møte med Peder bør også kommenteres i denne sammenheng. I den grad møtet kunne fortelle megleren noe om Peders mentale tilstand, jfr. god tro-vurderingen, er det mindre aktuelt å identifisere megleren med Helg AS enn for Martes vedkommende. En megler representerer begge avtaleparter. Megleren spilte heller ikke en tilsvarende aktiv rolle ved salget som Marte.
    Selve redelighetsvurderingen etter avtl. § 33 skal bygge på en alminnelig samfunnsnorm, jfr. uttalelser i avtalelovens forarbeider og rettspraksis. Partenes subjektive oppfatninger av egen eller andres redelighet er ikke avgjørende. Det dreier seg om et sentralt punkt i oppgaven, og kandidater som er grundige i presiseringen av redelighetsbegrepet og i drøftelsen av det konkrete tilfellet, bør belønnes for det. På den ene side kan den fremgangsmåten som Marte har brukt ved avtaleinngåelsen virke betenkelig, jfr. bl.a. Petras anførsel om at en så gammel mann burde hatt rådgivere. På den annen side er det ikke klart at Peder er ute av stand til å ivareta sine egne interesser. Det eventuelt uredelige ligger antakelig i å utnytte denne uklarheten til å oppnå en gunstig handel. I tillegg må det vurderes om Martes eksklusive konkrete kunnskap om utbygningen, eventuelt kumulert med utnyttelsen av uklarheten m.h.t. Peders mentale tilstand, gjør det uredelig å inngå avtalen.
    I redelighetsvurderingen, eventuelt i vurderingen etter den mer generelle avtl. § 36, bør kandidatene behandle betydningen av at Marte ikke bare holder tilbake informasjon om eiendommens egentlige verdi, men også bevisst gir Peder opplysninger som er egnet til å villede. Jfr. at Marte fremhever de begrensede muligheter for utleie p.g.a. avstanden til hovedveien. Kandidater som overser dette forholdet bør e.m.m. trekkes for det.
   
I relasjon til avtl. § 33 stiller rettspraksis opp et vilkår om at den aktuelle omstendighet har virket motiverende på avtaleinngåelsen. Vilkåret fremgår ikke direkte av lovteksten. Også dette vilkåret, inkludert det rettskildemessige poenget, bør behandles av kandidatene, selv om det neppe er problematisk i det aktuelle tilfellet.
    Momenter fra drøftelsen av avtl. § 33 kan også brukes i drøftelsen av avtl. § 36, jfr. det "altomfattende" 2. ledd i sistnevnte bestemmelse. I tillegg må det drøftes om tredoblingen av eiendomsprisen i seg selv tilsier at det er urimelig å gjøre avtalen gjeldende, jfr. at det blir en ubalanse mellom partenes ytelser. Det anses ikke hensiktsmessig å gå nærmere inn på denne vurderingen i sensorveiledningen. Kandidatene må imidlertid få frem at terskelen for å anvende avtl. § 36 er høy når det gjelder innsigelser mot balansen mellom partenes ytelser, jfr. uttalelser i forarbeider og rettspraksis. Kumulert med de forhold som er behandlet i relasjon til avtl. § 33, er det imidlertid større muligheter for å nå frem med ugyldighetsinnsigelsen.
    Mer eller mindre fri "synsing" fra kandidatenes side når det gjelder rimeligheten av å gjøre avtalen gjeldende, bør det trekkes en god del for.

b)    Spørsmålet om eiendommens overgivelse.

Boets prinsipale anførsel om eiendomsrett mot utbetaling av dividende til kjøper, forutsetter at eiendommen kan regnes som overgitt til kjøperen før boåpningen, jfr. deknl. § 7-7, 2. ledd og avhl. § 5-3, 4.ledd. Dersom overgivelsen først skjer etter boåpningen har boet plikt til å levere eiendommen tilbake til selgeren, jfr. deknl. § 7-9.
    Etter deknl. § 7-9 kan tilbakelevering riktignok hindres dersom boet trer inn i kontrakten etter reglene i deknl. kap. 7, men kjøpesummen må da dekkes som massefordring, jfr. deknl. § 7-4, 1. ledd og drøftelsen under punkt 2 nedenfor. Boets inn­treden i kontrakten vil dermed ikke kunne føre til et resultat i samsvar med konkursboets prinsipale anførsel.
    På denne bakgrunn må det drøftes om Peders eiendom kan regnes for å være overgitt til kjøperen før boåpningen. Skjæringspunktet i avhl. § 5-3, 4.ledd må legges til grunn også i forhold til deknl. § 7-7, 2. ledd. Det avgjørende blir dermed om skjøtet kan regnes for å være gitt til Helg AS, alternativt om Helg AS kan sies å ha overtatt bruken av eiendommen.

        Om overgivelse av skjøtet:

Det er megleren som oppbevarer skjøtet ved konkursåpningen. Det fremgår av faktum i oppgaven at betaling etter avtalen først skulle finne sted senere, og at betaling heller ikke har funnet sted. I forarbeidene til avhendingsloven er det lagt til grunn at så lenge selgerens megler har skjøtet, er det først ved betalingen at denne kan sies å ha skjøtet på vegne av kjøperen, jfr. Ot. prp. nr. 66 1990-91 s. 122. Et unntak gjelder dersom det er gitt hel eller delvis utsettelse med betalingen. Forarbeidsuttalelsene fremgår så vidt ses ikke av lærebøkene innen emnet, men den generelle problemstillingen er behandlet av Andenæs på s. 144-45. Det samme gjelder Lilleholt s. 234-235. Dette gir tilstrekkelig grunnlag for drøftelsen.
    Anvendt på det konkrete tilfellet tilsier forarbeidenes hovedregel at skjøtet ennå ikke er overlevert til kjøperen. Spørsmålet er om unntaket for betalingsutsettelse kan føre til et annet resultat. Selv om det ikke presiseres direkte i forarbeidene, må det antakelig være andre former for betalingsutsettelser enn i det konkrete tilfellet unntaket tar sikte på. Selv om betalingen etter avtalen skal utsettes i to uker, sikres prinsippet om ytelse mot ytelse gjennom at tinglysning av skjøtet skjer mot kontant betaling. Før betalingstidspunktet kan megleren dermed neppe sies å ha skjøtet på vegne av kjøperen. Overgivelse av skjøtet har i så fall ikke funnet sted.

        Om overtakelse av bruken:

Også på dette punktet må kandidatene behandle identifikasjonsspørsmålet mellom Marte og Helg AS, jfr. at det er Marte som har overtatt nøklene og undersøkt huset. Her er det vel mest naturlig å identifisere Marte med selskapet på grunn av hennes posisjon som eneeier av selskapet, sml. behandlingen av identifikasjonsspørsmålet etter avtl. § 33 foran.
    Det spesielle ved eiendommen, at den skal brukes til hytteformål og at bolighuset er falleferdig, kan trekke i begge retninger m.h.t. om dette vilkåret i avhl. § 5-3, 4. ledd er oppfylt. På den ene side er det vanskelig å to eiendommen i bruk under de nåværende omstendigheter, selv til hytteformål. På den annen side har Marte Kirkerud overtatt nøklene til eiendommen, og dermed også tilgangen til eiendommen. Å undersøke huset, slik Marte har gjort, er vel den eneste rådighetsbeføyelsen som kan utøves i den aktuelle situasjonen og innenfor det aktuelle tidsintervallet.
    Under forutsetning av at bruken regnes som overtatt, men skjøtet ikke overgitt, bør kandidatene (eventuelt subsidært) behandle spørsmålet om det er tatt eller fremdeles kan tas "gyldig forbehold" etter deknl. § 7-7, 2. ledd, jfr. avhl. § 5-3, 4. ledd. Lilleholt omtaler denne problemstillingen på s. 234-235. Før avhendingsloven ble selgeren av en fast eiendom ansett for å ha tatt et underforstått forbehold om betaling av kjøpesum. Kravet hadde vern mot kjøperens kreditorer dersom det ble tinglyst senest samtidig med skjøtet, jfr. tingl. § 21, 3. ledd. Selv om reglen anses å gjelde også etter vedtakelsen av avhendingsloven, må den muligens modifiseres slik at hevningsrett må forbeholdes før overtakelsen av bruken; dette for å gi alternativet om overtakelse av bruken selvstendig betydning som overgivelseskriterium. En slik regel er imidlertid betenkelig fordi den kan virke som en felle overfor mindre kyndige selgere som ikke tar hevningsforbehold før de lar selgeren overta bruken av eiendommen, jfr. det Lilleholt skriver i petitavsnittet om dette. Et klart pluss til kandidater som makter å problematisere på dette punktet.

3)    Boets subsidiære anførsel.

Konkursboet krever subsidiert å overta skjøtet mot å betale kr. 200.000. Dette må forstås slik at boet ønsker å tre inn i kontrakten om salg av Peder Ås sin eiendom i Fagerpollen mot å dekke kjøpesummen som massekrav, jfr. deknl. §§ 7-3 og 7-4.
    Det synes ikke å være rettslige hindringer for boets inntreden i kontrakten, jfr. deknl. § § 7-3, 2.ledd og 7-7, 1. ledd. Spørsmålet er imidlertid om boet kan høres med å betale kr. 200.000 i lys av prisstigningen på eiendommen, eller om vederlaget kan kreves oppjustert etter avtl. § 36 av motparten. Avtl. § 33 er ikke aktuell her fordi bestemmelsen ikke gir grunnlag for revisjon. Når det gjelder drøftelsen av avtl. § 36 blir resultatet neppe annerledes enn for vurderingen av § 36 i punkt 2, bokstav a foran, selv om det her dreier seg om revisjon og ikke bortfall. Kandidatene kan derfor nøye seg med å vise til sin foregående drøftelse. Eventuell dobbeltbehandling bør det som vanlig trekkes for.

II            Oppgavetekst - Del II

Av litteratur som ikke allerede er nevnt, er Brækhus, Omsetning og kreditt 2. Pant og annen realsikkerhet (2. utg. 1994) aktuell i oppgavens del II. Boken er pensum i gjeldssøkingsrett.

a)    Spørsmålet om rettsvern.

Læringskravene for gjeldssøkingsretten forutsetter grundig kjennskap til de ulike formene for panterett og etablering av rettsvern.
    Pantsettelse av enkle pengekrav får rettsvern ved at skyldneren etter kravet (debitor cessus) får melding om pantsettelsen, enten fra pantsetter eller fra panthaveren, jfr. pantel. § 4-5. Dersom denne regelen følges også for sekundærpantsettelsen av kravet i.f.t. Yrke AS, er rettsvern oppnådd: Reisearrangøren (debitor cessus) har fått brev fra Helg AS (pantsetter) om pantsettelsen.
    Det problematiske er om det er reisearrangøren (debitor cessus) som skal ha melding om pantsettelsen ved sekundærpantsettelsen av pengekravet. Alternativet er at det er primærpanthaveren som skal ha slik melding for at rettsvern skal oppnås. Bakgrunnen for alternativet og en nærmere gjennomgang av problemstillingen gis i Lilleholt s. 221. Også Brækhus drøfter problemstillingen på s. 151-153. Siden denne delen av besvarelsen vil bli av noe teoretisk karakter nøyer jeg meg med å vise til den nevnte litteratur. Det understrekes at dette er et punkt hvor kandidatene har rik anledning til å vise forståelse for hensynene bak rettsvernsreglene. Kandidater som viser evne til å behandle problemstillingen grundig og innsiktsfullt, bør belønnes godt for det.
    Oppgavens faktum inviterer også til å behandle spørsmålet om banksjefens tilfeldige kunnskap om pantsettelsen er nok til å oppfylle kravet om notifikasjon etter pantel. § 4-5, jfr. banksjefens telefonsamtale med reisearrangøren. Selv om det kan tenkes motargumenter, taler ordlyden i pantel. § 4-5 og hensynet til klare rettsvernsregler for at opplysninger fra andre enn pantsetteren eller panthaveren ikke er nok. Dette er også den alminnelige forståelse av regelen. For mye problematisering på dette punktet bør vel helst trekke ned.

b)    Spørsmålet om omstøtelse.

Læringskravene for gjeldssøkingsretten forutsetter grundig kjennskap til reglene om omstøtelse.

Spørsmålet er om sekundærpantsettelsen kan omstøtes etter deknl. § 5-5 om ekstraordinær betaling, jfr. særlig deknl. § 5-5, 4.ledd. Regelen behandles i Andenæs s. 238-258. Omstøtelse på subjektivt grunnlag etter deknl. § 5-9 er også aktuelt, særlig ettersom Helg AS og Yrke AS har samme eier og samme styre/daglig leder. Regelen behandles i Andenæs s. 278-293.

I det følgende ser jeg først og fremst på anvendelsen av deknl. § 5-5.

Det må først avgjøres om den aktuelle disposisjonen er foretatt innenfor omstøtelsesfristen. Ut fra faktum i oppgaven blir det avgjørende om omstøtelsesfristen i deknl. § 5-5, 1. ledd eller fristen i deknl. § 5-5, 2. ledd kommer til anvendelse. Deknl. § 1-5 nr. 3 må brukes.
    Forutsatt at disposisjonen er foretatt innenfor fristen, må det avgjøres om betalingen kan regnes som ekstraordinær ut fra alternativene i deknl. § 5-5, 1. ledd. Kandidatene bør på en klar måte få frem skillet mellom de nevnte alternativer og den generelle reservasjonen for ordinær betaling.
    Usedvanlige betalingsmidler: Den domspraksis som er nevnt i Andenæs på s. 248, note 19 anser overdragelser av krav som usedvanlig betalingsmiddel. Dette taler for at også den foreliggende pantsettelse rammes av bestemmelsen. Det foreligger heller ikke noen avtale eller praksis mellom selskapene som trekker i motsatt retning, jfr. Andenæs s. 248-249 og den rettspraksis som nevnes der. Mellomværendet mellom selskapene synes tidligere å ha vært gjort opp ved direkte betaling i penger.
    Reservasjonen for ordinær betaling har etter bestemmelsens forarbeider liten selvstendig betydning for alternativet "usedvanlige betalingsmidler", jfr. Andenæs s. 251.
    Før normal betalingstid: Helg AS hadde et (forfalt) krav mot reisearrangøren, og dette skulle ut fra tidligere kriterier for oppgjør av mellomværender aktualisere en overføring av penger fra Helg AS til Yrke AS. Dermed er det neppe grunnlag for å anse betalingen for å ha skjedd før normal betalingstid. Andenæs skriver om vilkåret på s. 251-253.
    Med beløp som betydelig har forringet skyldnerens betalingsevne: Vilkåret er behandlet i Andenæs s. 253-255. Faktum gir imidlertid neppe tilstrekkelige opplysninger til en drøftelse av dette alternative vilkåret for omstøtelse. Det må imidlertid aksepteres at kandidatene kommenterer innholdet i vilkåret for å forklare hvorfor faktum ikke gir tilstrekkelige opplysninger.
    Jeg går ikke inn på enkeltheter i relasjon til subjektiv omstøtelse etter deknl. § 5-9, og viser til lærebokens fremstilling. Kandidatene må imidlertid få frem at omstøtelsesfristen er en annen enn etter deknl. § 5-5, og få frem sammenhenger og forskjeller mellom omstøtelse på subjektivt og objektivt grunnlag.
    Mange kandidater vil antakelig oppfatte oppgavens del I som mer omfattende enn oppgavens del II. Det bør etter min mening godtas at kandidatene bruker mer tid på del I enn del II, så lenge misforholdet ikke blir altfor stort. Også del II gir rom for forholdsvis omfattende drøftelser, og uskjønnsom vekting av oppgavens to deler bør det trekkes for.

III           OM BEDØMMELSEN AV BESVARELSENE.

Som vanlig er det vanskelig å gi presise retningslinjer for hvordan kandidatene skal plasseres på karakterskalaen.

Generelt skal det forholdsvis mye til for å få strykkarakter på en praktikumsoppgave. De fleste kandidater makter å bruke oppgavens faktum på en mate som viser en viss kunnskap om de aktuelle rettsregler. Dette bør være nok til å passere, selv om forståelsen ligger på et helt enkelt nivå. Kandidater som synes å innse sin egen begrensede forståelse og tilpasser fremstillingen deretter, er det lite betenkelig å la passere. Mer betenkelig er det med kandidater som ikke synes å forstå at de ikke forstår, og skriver omfattende fremstillinger uten substans. Også gjentatte grove svikt i juridisk forståelse eller metode i kombinasjon med en overfladisk stil, bringer en kandidat i faresonen for strykkarakter.
   
Noen uttømmende liste over forhold som kan føre til stryk, er det likevel ikke mulig å gi. Ofte blir den intuitive følelsen av å lese en helt "håpløs" besvarelse avgjørende.
    For å få laud må kandidaten vise en grunnleggende trygghet i kunnskapen om innholdet i rettsreglene, i bruken av metode/rettskildelære, samt i fremstillingen og struktureringen av stoffet. Sensorene bør særlig legge vekt på om kandidaten viser forståelse for grunnleggende prinsipper og sammenhenger innenfor rettsområdene. Kandidaten må dessuten vise evne til å finne frem til de sentrale deler av oppgavens faktum, og bruke disse opplysningene i den rettslige drøftelsen. Også her vil den intuitive oppfatningen av kandidatens nivå ofte bli avgjørende, i dette tilfellet om kandidaten gjennomgående viser seg som en moden rettsanvender eller ikke.
    Stor grad av dybdekunnskap bør ikke være en forutsetning for å oppnå laud. Enkelte svakheter eller feil underveis bør heller ikke hindre laudabel karakter.
    Den nærmere gradering av laudkarakterer må vurderes ut fra graden av kvaliteter innenfor de områder som er nevnt i forbindelse med fastsettelsen av laudgrensen. Høstens praktikumsoppgave kan i utgangspunktet virke forholdsvis enkel og oversiktlig, men inneholder et stort antall problemstillinger, samt en del juridiske "nøtter". De kandidater som gjennomgående behandler de mer avanserte elementene i oppgaven på en overbevisende mate, og ellers oppfyller kravene til laudabel karakter, bør belønnes godt.