UiB : Juridisk Fakultet : Studier : eksamen : oppgaver 3. avdeling

Sensorveiledning, endelig utgave
Tredje avdeling jus
Vårsemesteret 2003
Praktisk oppgave 

Praktikum – våren 2003

Den endelige veiledningen er utarbeidet etter at jeg har sensurert samtlige besvarelser. Resultatene er noenlunde på det jevne i forhold til tidligere semestre i hvert fall i min bunke.

De problemstillingene som reises i oppgaven er i forhold til de fleste av dem relativt overkommelige og hoveddelen av kandidatene har ikke vansker med å finne det aktuelle rettslige grunnlag m.v. Det innebærer igjen at det ikke alltid er like lett å vurdere kvaliteten på kandidatenes prestasjoner.

Det er riktignok noen poeng i oppgaven som er beregnet på de helt gode kandidater, og som kan brukes til å skille "klinten fra hveten".

Praktikumsoppgaven består av 3 separate deler, og i oppgaveteksten er det ikke gitt noen anvisning med hensyn til hvorvidt noen av delene skal tillegges større vekt enn andre.
Det er vel neppe tvilsomt at det er del II som har falt mest arbeidskrevende for kandidatene, og i de fleste besvarelser utgjør nok denne del ca 50 %. Del I og Del kan vel likestilles, men målt i antall sider har vel del 1 vært gjennomgående mer omfattende uten at det nødvendigvis skal ha så stor betydning.

2 Del I

Del I i oppgaven reiser spørsmål knyttet til den sentrale dynamiske tingsrett. I henhold til faktum er det uomstridt at jan Jensen ved avtale er tilstått en rett til å gå over den aktuelle eiendom, dvs han har fått en servitutt. Videre er det helt på det rene at denne retten ikke har oppnådd rettsvern ved tinglysing.
Det sentrale spørsmål er om kjøperen av eiendommen - Skraphandleren AS - må respektere servitutthaverens rett til ferdsel over eiendommen. Kandidatene har med vekslende hell forsøkt seg på flere ulike grunnlag her, og jeg knytter noen kommentarer til de tre mest forekommende.

2.1 Hevd av rettsvern
Slik faktum er bygget opp er det åpenbart at Jensen ikke kan ha hevdet rettsvern all den tid bruken bare har vært utøvd i 10 år. Det som imidlertid er et problem er at faktum i stor grad inviterer til en drøftelse av hevd. Jeg har forstått det slik at det i det opprinnelige utkast til oppgavetekst var meningen at kandidatene skulle drøfte hevd, og at Jensens rett da var etablert i 1982. Imidlertid var det på oppgavemøtet sterk motstand mot at oppgaven skulle fokusere på rettsvernshevd, angivelig fordi dette var perifert i forhold til faktum og også fordi spørsmålene skulle være relativt "kompliserte". På denne bakgrunn ble etableringstidspunktet for retten satt til 1992 slik at tidskravet på 20 år ikke skulle være innfridd. Problemet er imidlertid at teksten for øvrig - med den klare invitasjon til å drøfte hevd - ikke ble endret.

En del kandidater har derfor som en ren lapsus "feilberegnet" årene medbruk - lagt til grunn 1982 og ikke 1992 som starttidspunkt. Jeg har i liten grad slått ned på dette all den tid jeg selv gjorde samme feil i den foreløpige veiledning. På den annen side må det være relativt klart at kandidater som drøfter dette ikke kan gis uttelling for det.

På tross av at dette grunnlag ikke kan føre frem har jeg valgt å ikke ta ut mine kommentarer knyttet til hevd her i den endelige veiledning, men jeg setter det i kursiv.

Det er helt på det rene at den som skaffer seg en lovlig adkomst men som ikke tingiser vil "hevde rettsvern" ved utløpet av full hevdstid, jf også tinglysningsloven § 21 annet ledd, såkalt rettsvernshevd og Falkanger side 499.

Utgangspunktet er visstnok at man må tenke seg den lovlige adkomst (avtalen) borte, og vurdere om vilkårene for et hevdserverv ellers er innfridd. Hvis svaret på det er bekreftende vil retten ha rettsvern samtidig med at hevdservervet ville vært fullført

Det kan diskuteres om dette er den rette innfallsvinkelen. De fleste tilfeller i rettepraksis som jeg har sett på knyttet til dette - bortsett fra et kuriøst eksempel nevnt nedenfor i pkt. (ii) - har alle lagt til grunn at det ikke er ført bevis for noen lovlig adkomst, og retten har da subsidiært vurdert om det er grunnlag for et hevdrerverv, jf for eksempel Kg 1988 side 544. i vår sak er det helt på det rene at det er en lovlig adkomst og spørsmålet er utelukkende om man har ervervet rettsvern ved hevd Det kan da tenkes at det eneste tema som skal vurderes er om bruksutøvelsen har vedvart i full hevdstid, og at de øvrige hevdsvilkår ikke er av betydning. Den beskjedne praksis jeg har sett om dette bygger imidlertid på at det er en fullstendig hevdsvurdering som skal foretas, men dog slik at enkelte vilkår må ti passes den situasjon som foreligger, dvs at pretendenten har en rettmessig adkomst.

(i) Krav til bruken

Et hevdserverv forutsetter at hevdspretendenten alene har utøvd en tilstrekkelig intensiv bruk som har vært kontinuerlig i hele hevdstiden - krav til eksklusivitet intensitet og kontinuitet. Sammenlikningsgrunnlaget skal være normaleieren og spørsmålet er da om Jensen har nyttiggjort retten i et slikt omfang og på en slik måte en vanlig rettighetshaver ville gjort.
I henhold til faktum er dette ikke særskilt problematisk. Det er tale om ferdselsrett frem til en fritidseiendom, og Jensen har nyttet denne ' flittig i ferier og fritid opp gjennom årene" . Jeg legger til grunn at kravene til byukens karakter er innfridd.

(ii) bruken må være i strid med retten

i henhold til hevdslovens regler må den bruk som utøves være i strid med en underliggende rett for å kunne danne grunnlag for et hevdserverv. Dette vilkåret kan ikke tas helt på ordet i tilfeller som dette når det jo er helt på det rene at bruken er i samsvar med retten men at det bare er tale om å etablere rettsvern. I Kg 1988 side 608 la Ytre Follo Herredsrett til grunn at et hevdserverv i en sak hvor man hadde en underliggende rett ikke kunne skje nettopp fordi bruken ikke var i strid med retten. Lilleholt hevder på side 102 at denne dommen bygger på "ei openberr misoppfatning av reglane ".

(iii) God tro

I henhold til hevdsloven må brukeren være i god tro med hensyn til rettmessigheten av sin bruk. All den tid det her er en avtale i bunn som grunnlag for bruken må det legges til grunn at vilkåret er innfridd.

(iv) Varighet

Bruken må videre ha vært utøvd i full hevdstid. Det er tale om hevd av bruksrett, og hevdstiden er da 50 år med mindre bruken viser seg av en fast tilstelling eller er "naudsynt veg" som i såfall vil medføre at hevdstiden blir 20 år. Etter faktum er det klart at dette vilkåret ikke er innfridd da bruken bare harr vært utøvd i 10 år. Siden en lapsus med hensyn til dette etter min oppfatning er "tilgivelig" vil jeg like fullt nevne litt om dette slik at man har et grunnlag til å vurdere de besvarelser som tar dette opp.

Det er etablert en 'gangvei" uten at faktum presiserer dette ytterligere. Hvis det bare er tale om slitespor i terrenget tilfredsstiller dette neppe kravet til 'fast tilstelling': Jeg går ikke nærmere inn på dette siden det er relativt klart at det andre alternative vilkåret- naudsynt veg - er innfridd. Snarveier mv som alternativ til annen tilkomst er ikke naudsynt veg i lovens forstand, jf Falkanger side 229, men etter faktum må det kunne legges til grunn at gangveien er eneste adkomst til fritidseiendommen.

Hvis det legges filgrunn - slik flere gjør - at bruken startet opp i april 1982 og vil ervervet være fullført i april 2002. Spørsmålet er da om hevdservervet er avbrutt for april 2002.
Det er helt på det rene at det ikke er anlagt søksmål etter hevdsloven § 6, og det eneste som eventuelt kan stoppe hevdservervet må være at Jensen blir fratatt sin 'gode tro'; jf ovenfor. At det i 2001 ble etablert en kjøperett til fordel for skraphandleren AS har - så langt jeg kan se - ingen betydning i denne sammenheng. Utøvelsen av forkjøpsretten er i seg selv heller ikke tilstrekkelig til a frata Jensen hans gode tro, og den skjedde uansett etter at hevdservervet ville vært fullført.

2.2 Ekstinksjon

Det neste grunnlag det er naturlig å ta opp er spørsmålet om hvorvidt Skraphandleren har ekstingvert ferdselsretten. Det er dette spørsmålet som hoveddelen av kandidatene behandler som eneste mulige grunnlag.
Dette vil som et utgangspunkt være en klassisk dobbeltsuksesjonskonflikt. Kari Vold (feilaktig betegnet som Kari Ås mot slutten av første avsnitt) har først stiftet en ferdselsrett til fordel for Jensen og deretter er forkjøpsrett - og senere gjennomført salg - til fordel for skraphandleren AS. Utgangspunktet vil da være tinglysningsloven § 20 og § 21. jeg har hatt en del kandidater som har lagt til grunn at dette er en konflikt som reguleres av tinglysningsloven § 27. De drøftelsene har blitt ganske så verdiløse.

Et grunnvilkår for at reglene om godtroerverv skal komme til anvendelse er at det er tale om kolliderende rettigheter, jf tinglysningsloven § 20. I den utstrekning rettene som er stiftet ikke er innbyrdes uforenlige skal begge fortsatt være påheftet eiendommen.

Dette skaper en særegen komplikasjon i vår sak som flertallet av kandidatene ikke har sett. Skraphandlerens erverv av eiendomsrett til eiendommen er i seg selv ikke uforenlig med ferdselsretten. Det er ingenting i veien for at skraphandleren overtar eiendommen med ferdselsretten påheftet. Imidlertid er ferdselsretten åpenbart i kollisjon med Skraphandleren AS sin rett når man også hensyntar utbyggingsplanene. I henhold til faktum vil utbyggingen medføre at ferdselsretten ikke lenger kan utøves.

Det er relativt komplisert å avgjøre om det foreligger en kollisjon i dette tilfellet. Det avgjørende vil være om man skal ta hensyn til kjøpers fremtidige planer med eiendommen og hans forutsetninger for øvrig med kjøpet.
Hvis man gjør det vil det innebære at man trekker inn subjektive og partsspesifikke elementer ved tolkningen av begrepet "kollisjonstilfeller" i tinglysningsloven § 21.

På den annen side vil situasjonen bli relativt uholdbar for kjøpere hvis man ikke kan ta hensyn til den faktiske bruksutnyttelse i vurderingen av om det foreligger et kollisjonstilfelle. I forarbeidene til løsningsrettsloven og også i Austenås bok om løsningsretter er disse spørsmål berørt. Begge steder synes det å legges grunn at man må vurdere den faktiske bruk etter ervervet og spørsmålet er om denne er i kollisjon med den konkurrerende rett. I vårt tilfelle er svaret på det åpenbart ja, ferdselsretten kan ikke utøves når utbygging er skjedd.

De aller fleste kandidatene legger som nevnt til grunn at det foreligger en kollisjon uten noen nærmere drøftelse. Jeg synes det i og for seg er greit, men kandidater som ser dette bør definitivt på pluss for det. I min bunke var det vel bare en som har problematisert dette.

Hvis man ser bort fra komplikasjonen med hensyn til om det foreligger kolliderende retter synes jeg ikke de øvrige spørsmål i del i er særskilt kompliserte.

Det er helt på det rene at Skraphandleren As sin rett er tinglyst, og at den konkurrerende rett ikke er det. Det vil innebære at Skraphandleren As vil ekstingvere forkjøpsretten under forutsetning av at de var aktsomt uvitende om ferdselsretten på det tidspunkt ervervet ble tinglyst.

Det tema som skal drøftes i denne sammenheng er hvem som må være i god tro når det er et selskap som er part i avtalen.

Etter faktum er det etter min mening helt på det rene at ett av styremedlemmene - Peder As - var kjent med ferdselsretten og således ondtroende. Jeg synes lite om lange drøftelser hvor man vurderer om han var i ond tro. Det er videre helt på det rene at han grunnet en forretningsreise ikke deltok på styremøtet når forkjøpsretten ble gjort gjeldende.

I henhold til faktum kjente ikke de øvrige styremedlemmer til ferdselsretten. Det reelle spørsmål vil her være om de burde kjenne til retten. Faktum -sier lite om dette, bortsett fra at veien var en "gangvei". Man kan selvsagt hevde at de øvrige styremedlemmer burde vært på en befaring og slik kunne skaffet seg kjennskap om retten. Dette vil uansett bli mye spekulasjon i faktum og det vil gi få interessante drøftelser. Noen kandidater har brukt mye tid på dette uten at drøftelsene er overbevisende. Jeg har mest sans for at man kort legger til grunn at de andre to styremedlemmene var aktsomt uvitende om retten, og begrenser drøftelsen til betydningen av Peder Ås sitt reisefravær.

Utgangspunktet så langt det gjelder representasjonsregler mv i selskapsforhold er at så vel daglig leder som de enkelte styremedlemmer må være i god tro. Reglene om dette er imidlertid relativt vage og det kan være grunn for unntak. Man kan for eksempel tenke seg at et styremedlems kunnskap ikke skal ha betydning når han ikke kjenner til hvilke disposisjoner som foretas av selskapets daglige leder eller at en styrebeslutning ikke påvirkes av kunnskaper hos et ikke deltakende styremedlem.
Hvis det er det organ man selv sitter i som treffer beslutningen - slik som i vårt tilfelle - bør utgangspunktet være at identifikasjonsreglene trekkes langt. I motsatt fall ville det være enkelt for styremedlemmer å ganske enkelt melde avbud fra enkelt møter. I vår sak forsterkes dette med at det er et lite selskap - hvor styremedlemmene forutsetningsvis har god oversikt over selskapets forretninger - og hvor det aktuelle styremedlemmet eier 40 % av aksjene.

I tillegg bør kandidatene trekke inn sammenhengene mellom de enkelte disposisjonene. Allerede i 2001 ble forkjøpsretten avtalt, det er gjennomføringen av denne som skjer i 2002. Det var Peder selv som fremforhandlet forkjøpsretten og han hadde kunnskap om den konkurrerende rett.

Enkelte kandidater er av den oppfatning at forkjøpsrettsstiftelsen må være avgjørende i forhold til selskapets rettsposisjon og at siden Peder foresto denne så var den direkte kontraherende i ond tro. Tanken da er at selve kjøpet bare er en videreføring eller "formalisering" av den tidligere avtalte forkjøpsrett.

All den tid det her er tale om to forskjellige rettslige disposisjoner som lever sitt eget liv er jeg usikker på holdbarheten i en slik argumentasjon. På den annen side vil de uansett være et moment, og vi bør gi kandidatene litt frihet her.
Mange kandidater trekker også inn det faktum at Peder var gift med daglig leder. Problemet med dette er at kandidatene ikke klart skiller mellom identifikasjon i selskapsforhold og "ektefelleidentifikasjon" og derfor blir drøftelsene ofte rotete. Det er vel neppe tvilsomt at ekteskapet kan være et moment i enkelte drøftelser, men jeg synes nok mange kandidater overdriver betydningen av det. Det klare utgangspunktet må være at det ikke skal skje noen identifikasjon mellom ektefeller når det gjelder aktsom god tro i forhold til ekstinksjon. Noe annet er at det kan komme inn som et sentralt moment i bevisvurderingen da det regelmessig vil bli stilt meget strenge krav til bevis for at man var aktsomt uvitende om et faktisk forhold ektefellen kjente til.

2.3 TINGLYSNINGSLOVEN § 22 (3)

Ganske mange kandidater drøfter også om servitutten har vern etter tinglysningsloven § 22 (3) som gir vern uten tinglysning for visse rettigheter i fast eiendom.
I henhold til det aller meste av juridisk teori er det neppe tvilsomt at dette ikke kan føre frem. Det er antatt - basert på klare uttalelser i forarbeidene - at denne bestemmelsen bare kommer til anvendelse på totale bruksretter og ikke partielle. Dette utledes av vilkåret "tiltrådt" i lovteksten. .I henhold til forarbeidene er noe bare tiltrådt når man har fått besittelsen, og har man besittelsen så er det tale om en total bruksrett. Løsningen har også en del for seg, da begrunnelsen for vernet er at bruken vil være synbar når eiendommen er tiltrådt, og således vil erververe kunne få et signal om den konkurrerende bruk. Svært mange kandidater overser dette og legger til grunn at bestemmelsen kommer til anvendelse.
I henhold til ordlyden er bestemmelsen begrenset til å gjelde oppsigelige rettigheter. Mange kandidater legger til grunn at bestemmelsen ikke kan påberopes her fordi det ikke er gitt noen oppsigelsesfrist i loven. Dette er ikke riktig da det følger av sikker høyesterettspraksis at også langvarige retter oppnår et tidsbegrenset vern etter denne bestemmelsen. Atter andre kandidater overser helt tidsbegrensningen og legger til grunn at Jensen har oppnådd et tidsubegrenset vern slik at ekstinksjon ikke kan skje.
Jeg har ikke trukket veldig mye for de ulike typene feilvurderinger knyttet til denne bestemmelsen all den tid temaet til en viss grad tenderer mot andre avdelings pensum.

3 Del II

Del II reiser problemstillinger knyttet til både panterett, dynamisk tingsrett og avtalerett.

3.1 Tvist mellom Innkrevning AS og lillevik sparebank
Det er to ulike tvistetema her. Det er for det første et spørsmål om hvorvidt Skraphandleren AS var berettiget til å overdra uforfalte fordringer i et faktoringpant til utenforstående. Oppgaveteksten er uklar med hensyn til dette, men eksamensformannen har opplyst at man under eksamen presiserte at det dreide seg om overdragelse av bare uforfalte fordringer. Det synes som om alle kandidatene i min bunke har fått med seg dette. Det andre temaet er om Innkrevning AS kan ekstingvere bankens panterett i fordringsmassen.

3.1.1 Kan fordringer som omfattes av et 4-10 pant overdras
I henhold til faktum synes det ikke å være tvilsomt at Innkrevning AS har fått fordringer som er opptjent i en del av skyldnerens virksomhet overført til seg. Det er hjemmel i C 4-10 for en slik delvis overdragelse av fordringer. Det synes heller ikke bestridt at Innkrevning AS har gjennomført den adekvate rettsvernsakt, dvs notifikasjon til debitor cessus. Det sentrale tvistepunkt er om eksistensen av en faktoringpantavtale forhindrer at pantsetter disponerer over fordringer som omfattes av panteretten.

I forhold til de øvrige tingsinnbegrepspantene i kapittel 3 har pantsetteren rett til å avhende objekter som inngår i pantet på visse vilkår, jf panteloven § 3-7 og 5 3-11. I forhold til panteloven § 4-10 er det ikke inntatt en egen bestemmelse som regulerer pantsetters adgang til å foreta disposisjoner over panteobjektet.
I juridisk teori - Andreassen "faktoringpant" argumenteres det sterkt for at man ikke har en tilsvarende avhendelsesadgang i tilknytning til 5 4-10. Det anføres at en slik adgang ville gi skyldneren mulighet til både selv å styre omfanget av panteobjektet, og også til å oppnå kreditt/likviditetstilførsel to ganger på det samme objektet. Jeg har stor sans for argumentasjonen til Andreassen. Videre er det slik at salgsadgangen under 5 3-7 og § 3-13 er helt nødvendig for at pantsetteren skal kunne drive forsvarlig og det er også i samsvar med driften for eksempel at ukurant utstyrrkan skiftes og at varelageret kan selges. I forhold til § 4-10 er det vanskelig å se at pantsetter har et legitimt behov for å selge deler av pantet. All den tid det ikke er noen klar rettspraksis på dette må kandidatene ha en viss frihet, men de bør argumentere svært godt hvis man legger til grunn at pantsetter hadde rett til å selge.
Mange kandidater unnlater helt å drøfte dette prinsipielle spørsmål som oppgaven inviterer til. For en del besvarelser skyldes dette at kandidatene ikke ser at det er to spørsmål her og at de går rett på ekstinksjonsdrøftelsen.
De som ser spørsmålet har en tendens til å knytte drøftelsene til pantelovens ~ 1-11 og 5 4-6 og hoveddelen legger til grunn at bestemmelsen hjemler en overdragelsesrett også i et tilfelle som dette. Dette blir etter min oppfatning en grov feilslutning. Poenget med 5 1-11 er rett nok at pantsetter kan selge panteobjektet, men ikke med utslettende virkning for panthavers rett, slik som forutsetningsvis skal skje ved overdragelsen til innkrevning.

3.1.2 Ekstinksjon av bankens panterett

Inndrivning AS anfører subsidiært at de har ekstingvert bankens faktoringpanterett.
Det er helt på det rene at bankens panterett i fordringene kan ekstingveres selv om panteretten er tinglyst i løsøreregisteret. Vilkårene er - i tillegg til at erververen må være i god tro - at erververen har oppnådd rettsvern ved notifikasjon. Det er etter faktum helt på det rene at Inndrivning har notifisert skyldnerne så det avgjørende spørsmål her vil være om de på rettsvernstidspunktet var aktsomt uvitende om den konkurrerende panteretten.
Det skal - i henhold til forarbeidene - være anledning til godtroerverv selv om erververen ikke har kontrollert i løsøreregisteret om det er påheftet en konkurrerende rett. Det anføres imidlertid at det når det er tale om næringsdrivende erververe " må stilles strenge krav til aktsomheten ved slike disposisjoner". Riktignok fremgår det av faktum at Skraphandleren AS sin vanskelige økonomi ikke var kjent for Innkrevning AS, men all den tid faktoringpantavtaler i dag er mer hovedregel enn unntak må det etter min oppfatning legges til grunn at selskapet ikke kan være aktsomt uvitende om panteretten. '

Dette er imidlertid ikke avgjørende. I henhold til Rt 1992 side 492 er det sentrale spørsmålet ikke om man burde kjenne til den etablerte panterett, men om man burde kjenne til at et salg av deler av fordringsmassen ville være i strid med pantsetters rett i forhold til faktoringpanthaveren, jf også reglene knyttet til driftstilbehørspant og varelagerpant.

Det kan nok tenkes tilfeller hvor en medkontrahent med kjennskap til faktoringpantavtalen like fullt kan ha en velbegrunnet (aktsom) oppfatning av at pantsetteren i forhold til faktoringpanthaveren skal ha rett til å overdra noen av de krav som omfattes av panteretten. I vår sak er det imidlertid ingen opplysninger som skulle gi Innkrevning AS grunn til å tro at det var avtalt en rett til delvis avhendelse, og jeg er derfor av den oppfatning at selskapet ikke kan ekstingvere panthavers rett.

Ingen av kandidatene i min bunke har sett at kravet til aktsomhet ikke nødvendigvis må knyttes til eksistensen av panteavtalen. Jeg synes egentlig at det er noe overraskende all den tid ovennevnte dom ikke kan være ukjent for dem.

3.2 Tvisten mellom Konkursboet og Mekanikk AS
Dette spørsmålet er av avtalerettslig karakter. Mekanikk AS gjør gjeldende at de skal ha separatistrett med hensyn til en leveranse av skrapjern som følge av at avtalen er ugyldig.
Jeg forstår anførselen dit hen at leverandøren gjør gjeldende at avtalen er ugyldig som følge av opplysningssvikt knyttet til medkontrahentens sviktende økonomi. En rekke kandidater forstår faktum dit hen at konkursboet aksepterer at avtalen er utgyldig, slik at det bare legges til grunn for vurderingen av kravet om separatistrett. Det sier seg selv at disse drøftelsene blir noe amputerte.

Det mest nærliggende rettslige grunnlag for Mekanikk AS sin anførsel om ugyldighet er etter min oppfatning avtalelovens § 33 om opplysningssvikt. En del kandidater bruker alternative grunnlag så som § 30 og § 36 uten at det har gått særlig bra. Vilkårene i C 33 passer kanskje best til det gitte faktum.
Det er helt på det rene at Skraphandleren AS hadde betydelige økonomiske problemer når de inngikk avtalen om levering på kreditt fra Mekanikk AS. Det er videre på det rene at Skraphandleren AS unnlot å gjøre medkontrahenten oppmerksom på den sviktende økonomien. Disse problemene vil utvilsomt kunne være en omstendighet 15 33 sin forstand. Det er videre helt på det rene at Mekanikk AS ikke var kjent med opplysningene. Etter § 33 er avtalen ugyldig hvis det som følge av omstendighetene vil være i strid med rederlighet og god tro å gjøre den gjeldende.

Selv om det klare utgangspunkt er at partene selv bærer ansvar for sine egne forutsetninger ved avtaleinngåelser - herunder forventningen om at motparten er i stand til å gjøre opp for seg.
Videre ville det være relativt enkelt for medkontrahenten å gjøre seg kjent med den heller begredelige økonomiske situasjon hos medkontrahenten, og når dette unnlates kan det hevdes at det er selskapets egen risiko.
Det som gjør dette spesielt er selvsagt det faktum at den økonomiske situasjon hos Skraphandleren på dette tidspunkt var av en slik karakter at det må ha vært åpenbart at avtale ikke ville blitt inngått med slikt innhold hvis medkontrahenten hadde blitt gjort kjent med de reelle forhold.

Hadde man tenkt seg konkursen borte, så vil de fleste være enige i at manglende opplysninger om sin egen helt ikke-eksisterende betalingsevne er et forhold som skal omfattes av § 33 med den konsekvens at avtalen er å anse som ugyldig. Det vil da i normaltilfellene innebære at medkontrahenten har et krav på å få tilbakelevert sine ytelser som allerede er overlevert medkontrahenten.

Problemet er imidlertid at disse spørsmålene blir mer sammensatt når medkontrahenten går konkurs. Da blir spørsmålet hvorfor denne ene leverandøren skal stilles bedre enn andre som har ytt kreditt til den konkursrammede. Det sentrale spørsmål må da være om det er noen gode grunner for at den som har hatt en "ondtroende" medkontrahent skal stilles i en bedre posisjon enn de som kontraherte med skyldneren før han ble tilstrekkelig oppmerksom på sin egen sviktende økonomi.

Som Hov anfører i "Avtalerett" side 269 er det i og for seg gode grunner for dette. Det "smaker ikke godt" at boet skal tjene på debitors urederlige atferd. Hadde man tenkt urederligheten borte ville medkontrahenten ikke inngått avtalen. Den gode kandidat har mulighet til å virkelig vise seg frem på dette spørsmålet.

4 Del III

I del III er spørsmålene knyttet til generell kontraktsrett og dreier dels om ansvarsgrunnlag i kontrakt og dels om erstatningsutmåling.

4.1 Krav om erstatning

Jensen sitt krav er i henhold til faktum begrenset til å være et erstatningskrav, og det fremmes ikke noe krav om prisavslag verken prinsipalt eller subsidiært.

4.1.1 Mangel
Grunnvilkåret for å kreve erstatning vil være at objektet lider av en kjøpsrettslig mangel. Så langt det gjelder det rettslige grunnlaget så er det vel ikke tvilsomt at dette er et forbrukerkjøp som reguleres ut fra reglene i den nye forbrukerkjøpsloven. Videre er det angitt eksplisitt i faktum at kandidatene skal legge til grunn for drøftelsen at rettsforholdet ikke vil stille seg forskjellig uavhengig av hvilket regelsett som anvendes.

Kandidatene bør starte med en drøftelse av om dette er å regne som et "as is" kjøp. I utgangspunktet må et slikt forbehold fremgå eksplisitt. I forhold til kjøpslovens regler har en rekke teoretikere argumentert for at bruktkjøp i normaltilfellene må regnes som "as is" også når forbehold ikke er tatt.

De argument som er anført i så henseende har vel samme anvendbarhet også i forhold til forbrukerkjøpsloven, selv om vernet for kjøper nok er mer fremtredende her. Det er tale om kjøp fra en skraphandler og kandidatene bør vel helst lande på at det er et "as is" kjøp, men jeg har lest flere gode drøftelser med motsatt konklusjon.
Det mest nærliggende bestemmelse for mangelsdrøftingen er etter min oppfatning reglene om opplysningssvikt i § 16.

Man kan gjøre reglene om mangler gjeldende også når tingen ikke svarer til opplysninger som selgeren i sin markedsføring eller ellers har gitt om tingen dens egenskaper eller bruk og som kan antas å ha virket inn på kjøpet.
Det som er de sentrale spørsmål i vår sammenheng må da være dels om krittmarkeringen på jernet er å regne som en opplysning i lovens forstand, og dels om disse opplysningene i så fall har innvirket på kjøpet.

(i) Opplysninger

For at noe skal være en opplysning i lovens forstand kreves det at disse må være relativt konkrete og tydelige med et adekvat meningsinnhold. Her er det skrevet på med kritt at profilene er rustfrie og det kan vel ikke betviles at dette er en opplysning i lovens forstand.
Det er åpenbart at nedtegningen ikke er gjort i markedsføringsøyemed, men slik lovbestemmelsen er bygget opp er det ikke av avgjørende betydning. For det første fremgår det av første ledd at også opplysninger ellers er omfattet av opplysningsrisikoreglene, og for det annet følger det av annet ledd at man svarer (indirekte) for påtegninger på emballasje mv. Det må innebære at hensikten og formålet med påtegningen ikke tillegges noen betydning. I samme retning Bergem/Rognlien kommentar til kjøpsloven side 99.

(ii) innvirket på kjøpet

I tillegg til at det er gitt opplysninger kreves det at opplysningene (eller svikten) har innvirket på avtalen.
I utgangspunktet er innholdet i dette vilkåret relativt beskjedent. Det kreves ikke at medkontrahenten ikke ville inngått avtalen hvis opplysningene var kjent. Det er bare et spørsmål om det er sannsynlig at avtalens innhold med hensyn til tidspunkt vederlag etc ville være annerledes hvis de uriktige opplysninger tenkes borte.
Det er ingen ting som skulle tilsi at Jensen vill la være å kontrahere hvis han hadde vært kjent med at det ikke var rustfritt materiale. I henhold til faktum var det sentrale å få U-jern og det er ingenting som tyder å at det var noen forutsetninger knyttet til materialtypen.

Videre ble det etter faktum betalt vanlig kilopris for jernskrap. Det er med andre ord ingen ting som tyder på at Jensen har betalt et høyere vederlag enn hva han ville betalt for U-jern i en ikke rustfri utførelse. Hvis det også legges til grunn - slik som i faktum - at det er et eget marked for dette jernet med relativt klare markedspriser har det formodningen mot seg at Jensen ville fått noen lavere pris hvis det hadde vært kjent at det ikke var et rustfritt materiale.

Litt avhengig av hvordan man tolker faktum kan det hevdes at Jensen faktisk erkjenner at den uriktige opplysning ikke har virket inn på kjøpet, jf siste avsnitt side 3 hvor han "erkjente at han ville kjøpt stålet uansett og til samme pris".
Jeg er av den oppfatning at det ikke foreligger noen mangel her, men det avgjørende vil selvsagt ikke være konklusjonen, men hvordan kandidatene argumenterer.
Overraskende mange kandidater har ikke tatt opp spørsmålet om merkingen, men drøftet om jernene er av en slik kvalitet man kan forvente, eller om de fyller sitt formål. Dette har stort sett vært lite vellykket, men igjen så er det drøftelsens kvalitet som må være avgjørende.

4.1.2 Ansvarsgrunnlag og årsakssammenheng

Hvis man først legger til grunn at opplysningssvikten er en mangel er det ikke tvilsomt at det foreligger ansvarsgrunnlag og årsakssammenheng ift det eventuelle tap. Den uriktige påtegning ligger åpenbart innefor selgers kontrollsfære.

4.1.3 Erstatningsberegningen

Uavhengig av hva kandidatene måtte falle ned på så langt det gjelder mangelspørsmålet må de - eventuelt subsidiært - ta stilling til hvordan erstatningen skal fastsettes.
Utgangspunktet for erstatningsfastsettelsen vil være forbrukerkjøpsloven 552 hvoretter erstatningen skal svare til det tap, herunder utlegg prisforskjell og tapt fortjeneste som den annen part er påført ved kontraktsbruddet.
Slik faktum er bygget opp i denne oppgaven får vi liten hjelp til den konkrete fastsettelse i denne bestemmelsen.
Partene har selv lansert en modell for beregning i faktum. Kjøpers anførsel om at erstatningen skal utgjøre merverdien som jernet ville hatt i rustfri utførelse sliter jeg litt med. Jeg kjenner ikke til prisforholdet mellom vanlig jern og rustfritt, men hvis man for eksempelets skyld setter prisen på rustfritt materiale til det dobbelte av annet jern vil konsekvensen av å følge kjøpers resonnement være at han i realiteten skal få leveransen gratis.

Det som kanskje er det reelle spørsmål her er om kjøpers forventning om en bedre ytelse er erstatningsrettslig vernet. All den tid at han selv sier han ville handlet til samme pris selv om de reelle forhold var kjent så er det kanskje grunnlag for å hevde at hans forventning ikke har vern.

Utgangspunktet vil vel være at hvis det foreligger en mangel så skal man stilles som om denne tenkes borte, dvs den positive kontraktsinteresse. Problemet er at dette nødvendigvis vil gi et rimelig resultat, jf ovenfor. En bedre løsning er vel å si at mangelen ikke er knyttet til produktet, men til at man er i villfarelse grunnet uriktig informasjon. Da kan det hevdes at man bare kan kreve å bli stillet som o,m korrekt informasjon hadde blitt gitt - noe som i vårt tilfelle vel må innebære dekning av den negative kontraktsinteresse.