UiB : Juridisk Fakultet : eksamen : 4. studieår : JUS243

 

 

UiB/Det juridiske fakultet

Skoleeksamen i allmenn formuerett

4. studieår, JUS243 - våren 2006

 

Oppgaven er tilgjengelig på bokmål og nynorsk

 

Bokmål:

Del I

 Martine Kirkenær driver næring med bl.a. utleie av fjernsyn og diverse annet løsøre. Peder Ås er aleneforsørger for sin 17-årige sønn Lars Ås, og begge ønsket en ny stor flatskjerm-TV i forbindelse med TV2 sin storsatsing på norsk fotball fra og med sesongen 2006. Løsningen ble å leie et fjernsyn fra Martine. Leieavtalen ble inngått 10. april 2006, akkurat tidsnok til å få med seg overføringen fra Fredrikstad - Brann samme kveld.

 

Fredag 12. mai reiste Peder til Sandefjord for å se kampen Sandefjord – Brann dagen etter. Sønnen Lars ble igjen hjemme, og hadde et desperat ønske om å se mesterligafinalen 17. mai mellom Arsenal og Barcelona i Paris. Reisen ville koste noen tusen, og i tillegg måtte han kjøpe kampbillett på svartebørs. Den eneste løsning han så på dette problemet, var å selge det flotte flatskjerm-fjernsynet som faren hadde leiet fra Martine.

 

Den 13. mai solgte Lars fjernsynet til brukthandler Åse Åsen. Lars så ut som om han var langt eldre enn 17 år, og forfalsket sin legitimasjon, slik at Åse hadde all grunn til å tro at han var 22 år. Åse manglet lagerplass. Hun sa derfor til Lars at han kunne levere fjernsynet til sin venninne Kari Holm, som en kort periode skulle oppbevare dette på vegne av Åse. Kari var en av Peder Ås’ mange kvinnebekjentskaper, og hun stusset over at 17-årige Lars solgte fjernsynet, men i miljøet rundt Peder var det ikke god tone å stille for mange kritiske spørsmål. Hun slo seg til ro med at alt sikkert var i orden. Kari oppbevarte fjernsynet noen uker, inntil hun den 1. juni leverte det til Åse Åsen, som stilte fjernsynet ut for salg i forretningen sin.

 

Martine Kirkenær var vant til at en del av løsøret hun leiet ut, ble solgt til brukthandlere. På en rutinesjekk hos Bergens brukthandlere den 2. juni 2006 så hun hos Åse Åsen at fjernsynet Peder Ås hadde leiet var utstilt for salg. Martine rettet umiddelbart krav mot Åse Åsen om at Åse måtte levere fjernsynet tilbake til seg. Åse Åsen avviste dette kravet bryskt. Peder Ås fikk vite at sønnen hadde solgt fjernsynet og fikk høre om konflikten mellom Martine og Åse, men engasjerte seg ikke i saken. Peder hadde mer enn nok med å skaffe seg penger til å kunne reise til Trondheim for å se storkampen Rosenborg – Brann den 5. juni.

-----

Drøft og løs de rettsspørsmål som denne oppgaven reiser.

 

Del II

Løsøreselgerens rettsstilling når kjøperen går konkurs før kjøpesummen er betalt.

 


Nynorsk:

 

Del I

Martine Kirkenær driv næring med m.a. utleige av fjernsyn og diverse anna lausøyre. Peder Ås er åleineforsytar for den 17-årige sonen Lars Ås, og begge ynskte ein ny stor flatskjerm-TV i samband med TV2 si storsatsing på norsk fotball frå og med sesongen 2006. Løysinga vart å leige eit fjernsyn frå Martine. Leigeavtalen vart inngått 10. april 2006, akkurat tidsnok til å få med seg overføringa frå Fredrikstad - Brann same kvelden.

 

Fredag 12. mai reiste Peder til Sandefjord for å sjå kampen Sandefjord – Brann dagen etter. Sonen Lars vart igjen heime, og hadde eit desperat ynskje om å sjå mesterligafinalen 17. mai mellom Arsenal og Barcelona i Paris. Reisa ville koste nokre tusen, og i tillegg måtte han kjøpe kampbillett på svartebørs. Den einaste løysinga han såg på dette problemet, var å selje det flotte flatskjerm-fjernsynet som faren hadde leigd frå Martine.

 

Den 13. mai selde Lars fjernsynet til brukthandlar Åse Åsen. Lars såg ut som om han var langt eldre enn 17 år, og forfalska legitimasjonen sin, slik at Åse hadde all grunn til å tru at han var 22 år. Åse mangla lagerplass. Ho sa difor til Lars at han kunne levere fjernsynet til venninna hennar Kari Holm, som ein kort periode skulle oppbevare dette på vegner av Åse. Kari var ein av Peder Ås sine mange kvinnelege kjenningar, og ho stussa over at 17-årige Lars selde fjernsynet, men i miljøet rundt Peder var det ikkje god tone å stille for mange kritiske spørsmål. Ho slo seg til ro med at alt sikkert var i orden. Kari oppbevarte fjernsynet nokre veker, inntil ho den 1. juni leverte det til Åse Åsen, som stilte fjernsynet ut for sal i forretninga si.

 

Martine Kirkenær var vane med at ein del av lausøyret ho leigde ut, vart seld til brukthandlarar. På ein rutinesjekk hos brukthandlarane i Bergen den 2. juni 2006 såg ho at fjernsynet Peder Ås hadde leigd var utstilt for sal hos Åse Åsen. Martine retta straks krav mot Åse Åsen om at Åse måtte levere fjernsynet tilbake til henne. Åse Åsen avviste dette kravet bryskt. Peder Ås fekk vite at

 

sonen hadde seld fjernsynet og fekk høyre om konflikten mellom Martine og Åse, men engasjerte seg ikkje i saka. Peder hadde meir enn nok med å skaffe seg pengar til å kunne reise til Trondheim for å sjå storkampen Rosenborg – Brann den 5. juni.

-----

Drøft og løys dei rettsspørsmåla som denne oppgåva reiser.

 

Del II

Lausøyreseljaren si rettsstilling når kjøparen går konkurs før kjøpesummen er betalt.